hirdetés

Kutyavásárlást fontolgatsz? Ezeket muszáj mérlegelned

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 23 - Képek: Az én kutyám; Jacks&Bears

Mielőtt megszületne benned az elhatározás, hogy te is belépj a kutyagazdik népes táborába, fontos, hogy alaposan mérlegeld, valóban készen állsz-e a feladatra. Ezt követően pedig még nincs vége a teendőknek!

hirdetés

Elmondjuk, mire kell odafigyelned, amikor eljön a kölyökválasztás ideje.

A nulladik lépés: Alkalmas vagy-e arra, hogy gazdi legyél?

Sokan gondolják, hogy a gazdivá válás első lépése az, amikor elhozod a kiválasztott állatot. Ez azonban a létező legnagyobb tévhit, amely aztán később problémákat szül. Az első – illetve valójában nulladik – lépés ugyanis az, hogy alaposan átgondold, egyáltalán alkalmas vagy-e arra, hogy egy kutya felelős gazdája legyél.

Sajnos rengeteg eb azért kerül be (vagy vissza) a menhelyre, mert a „gazdája” időközben rájön, hogy nincs rá ideje, nem tud vele bánni, anyagilag nem fér bele az állat tartása, vagy köszöni, de nem kér egy idős állat egyre nagyobb kihívásokkal teli gondozásából.

Fontos tehát, hogy mielőtt egyáltalán felmerül annak a lehetősége, hogy kedvenced legyen, alaposan gondold át a következőket.

Illik az életviteledhez egy kutya?

Egy ebnek nem elég, hogy enni-inni adsz neki és leviszed egy-egy gyors vécékörre. Napi szinten legalább másfél-két órát rá kell szánnod (fajtától függően akár még többet is, de erre később visszatérünk), és az is fontos, hogy ne legyen az állat sokat egyedül. Ha reggel elmész dolgozni, és csak késő este érsz haza, a kutya nem lesz boldog az otthonodban.

Belefér a költségvetésedbe?

A kutya nemcsak egy egyszeri beruházás – a felelős tartása és gondozása folyamatos kiadást jelent. A védőoltások, a mikrochip, a megfelelő minőségű táp, a rendszeres orvosi ellenőrzések, szükség esetén kutyakozmetikai látogatások mind olyan kiadások, amelyekhez a pénztárcába kell nyúlni. Ha mindezeket nem tudod biztosítani, inkább válassz olyan állatot, amit tudsz finanszírozni.

Az első lépés: Tudod-e biztosítani a kutya számára a megfelelő körülményeket?

A következő lépés még mindig nem a kutya magadhoz vétele. Ahhoz ugyanis, hogy egyáltalán választani tudj, szintén több tényezőt kell figyelembe venned, melyek mindegyike a megfelelő fajtaválasztáshoz kötődik.

A fajta kiválasztásánál érthető, ha szempontként szerepel az eb külleme, de csak az alapján ne dönts, hogy egy kölyök mennyire cuki, vagy egy felnőtt példány mennyire gyönyörű. Vedd fontolóra az alábbiakat is.

Ki tudod elégíteni a fajta igényeit?

Egy kutya boldogságához nélkülözhetetlen, hogy biztosítsd számára a megfelelő környezetet, ezért vedd figyelembe az otthonod adottságait. Egy apró termetű kutyának általában nem okoz gondot, ha lakásba kerül, de egy berni pásztort kínzás egy kis panelban tartani.

Fontos továbbá, hogy tisztában legyél a fajta fizikai- és szellemi stimulációval kapcsolatos igényeivel. Ezek minden házi kedvenc életében nélkülözhetetlenek, de bizonyos fajtáknál különösen oda kell figyelni arra, hogy az eb ne unatkozzon. Alaposan olvass utána az általad kedvelt fajták igényeinek, beszélj tenyésztőkkel, és mérlegeld, mely fajtának tudnád valóban megadni azt, amire szüksége van.

Sokat beszélünk arról, hogy mennyire fontos felelős tenyésztőtől vásárolni, és ha tehetjük, igyekszünk is benneteket megismertetni ilyenekkel. A Jacks&Bears kennelben októberben két berni pásztorkutya alom is született, melynek kölykei díjnyertes szülők csemetéi. Az apróságokról ITT érhetsz el részletes információt.

Tudsz bánni a fajtával?

Vannak fajták, amelyek simulékonyabbak, ha a gazdijuk elvárásairól van szó, mások azonban híresek makacsságukról. Bármilyen fajtára is essen a választásod (sőt, ez abszolút igaz egy bármilyen keverék esetében is), kell, hogy tudj vele bánni.

Erről a kérdésről is érdemes szakemberektől tájékozódni, és ha szükséges, még a kutyád magadhoz vétele előtt keress egy kutyaiskolát, ahol megnézel egy órát, hogy lásd, milyen készségek elsajátítására van szükséged. Így ha megérkezik az állat, lesz némi fogalmad arról, mit kell tenned, és azonnal megkezdhetitek a közös tanulást, ha az eb elérte a megfelelő kort.

A második lépés: A kutya kiválasztása

Ha a fentiek mindegyikéről meggyőződésed, hogy tudod teljesíteni, jöhet a konkrét kutya kiválasztása. Amennyiben fajtatiszta kölyköt szeretnél, csak olyan tenyésztőtől vásárolj, aki leinformálható és teljes mértékben megbízható. A szaporítók lehet, hogy olcsón kínálnak kölyköt, de állatkínzás árán. Soha ne vásárolj szaporítótól, és ha arra gyanakszol, hogy egy hirdetés mögött illegális tevékenység áll, tedd meg a szükséges jogi lépéseket! Amíg szemet hunyunk a szaporítók létezése felett, addig sajnos nem fognak eltűnni.

Tehát ha kiválasztottad a fajtát, nyugodtan látogasd meg több kennel kölykeit is. Beszélgess a tenyésztővel és szerezz minél több információt a fajta igényei, viselkedése és egyéb jellemzői mellett a kicsik felmenőiről is. Érdeklődj arról is, hogy a fajtára jellemző esetleges öröklődő betegségek megelőzése céljából történt-e genetikai szűrés a szülőkön.

A fentiekkel biztosíthatod, hogy egészséges és jó körülmények közül érkező kutya kerüljön hozzád, aki a fajta legjobb tulajdonságait hozza magával. Amikor elhozod a kicsit, csak úgy tedd, hogy a kölyök minden szükséges dokumentumát is megkapod.

Életre szóló döntés

Onnantól, hogy a kiskutya hozzád került, az állat élete végéig te felelsz érte. Vedd nagyon komolyan ezt a feladatot, és biztosíts a számára olyan életet, amiben boldog, egészséges és igazi „jó kutya” lehet.

Ne érezd rosszul magad, ha valamit nem tudsz, vagy nem sikerül elsőre. Az a fontos, hogy ilyen esetekben kérd szakemberek segítségét, hogy elejét vehesd a későbbi problémáknak. Nyilván idő kell, hogy egy kutya-gazdi páros rendesen összeszokjon, de ha mindent megteszel a siker érdekében, a kutya százszorosan adja majd vissza neked a szeretetet és odaadást.

Ha nem vagy biztos benne, hogyan válassz tenyésztőt, olvasd el szakértőkkel készült interjúnkat, amelyben hasznos tanácsokat kapsz ahhoz, kitől és hogyan válassz egészséges kölyköt. ITT pedig fajtaleírásainkat találod, amelyek segítenek megismerni a különböző kutyafajtákat.

felelős kutyatartás kölyökkutya vásárlás kutyaiskola nevelés tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink