hirdetés

Ezért fontos, hogy szakértőtől kérj segítséget kutyaválasztás során

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 31 - Képek: Getty Images Hungary

Close up of a cute French bulldog

A megfelelő fajta kiválasztása és az, honnan kerül új otthonába az állat a felelős állattartás alapvető tényezői. Ám ezzel sajnos sok gazdivá válni vágyó a mai napig nincs tisztában.

hirdetés

A médiában rengetegszer olvashatunk ismert személyek házi kedvenceiről. A napokban Kajdi Csaba tett közzé Instagram oldalán egy bejegyzést, melyben arra kéri követőit, hogy segítsenek neki kiválasztani új kiskutyáját. Teljesen érthető a kérés, hiszen egy híresség minden lehetőséget megragad a rajongókkal történő interakciókra, ráadásul az aranyos kölyökkutyás fotókra a szívecskék is szép számmal érkeznek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kajdi Csaba (@csaba_kajdi) által megosztott bejegyzés

Ugyanakkor, ha szigorúan a felelős állattartás irányából közelítjük meg a „milyen kutyám legyen” kérdést, fontos figyelembe venni a következőket.

A megfelelő fajta kiválasztása a leendő gazda feladata

Számtalanszor írtunk már a megfelelő fajtaválasztás fontosságáról, beszélgettünk szakértőkkel a kérdésről, és tanácsokat is adtunk azzal kapcsolatban, hogy bizonyos fajták kinek valók. Hiszen azt, hogy valaki habitusához, mindennapjaihoz, életviteléhez milyen eb illik, csakis a leendő gazdi tudhatja.

Természetes, ha kikérjük mások véleményét is, ám fontos, hogy saját döntést hozzunk. Ha pedig kétségek gyötörnek a választást illetően, forduljunk szakemberhez segítségért.

Trendi kutyák

Szintén érdemes egy kicsit elgondolkodni azon, hogy egy kiskutya társ lesz, barát, vagy egy divatos kiegészítő, ami jól mutat. Félreértés ne essék – egy pillanatig nem gondoljuk, hogy egy népszerű kutyafajta gazdája ne szeretné a kedvencét. Ám az olyan dizájner fajták, mint a „doodle” és a „poo”, esztétikai vonatkozásban is kerülhet egy fajtaválasztási lista élére – ami nem biztos, hogy jó megközelítés a gazdivá válás útján.

Attól, hogy egy kölyök elképesztően aranyos, még lehet olyan habitusú, ami egyáltalán nem passzol a leendő gazdához. Vagy épp előfordulhatnak olyan egészségügyi problémák, amelyekre az ember nem is számít. Bármilyen fajtára is essen a választás, valójában a külső egy egészen apró mértékű tényező kellene, hogy legyen.

Nem mindegy, honnan

És ha már felelős kutyaválasztás: szintén több cikkünk született már arról, miért elképesztően fontos az, hogy kutyavásárlás előtt megfelelően tájékozódjunk arról, milyen tenyésztőtől vásárolunk állatot. A néhány tízezer forintért kínált kölykök első ránézésre drágának tűnhetnek. De eláruljuk, hogy egy megbízható, elismert tenyésztőtől ekkora összegért nem juthatunk kiskutyához.

Ráadásul attól, hogy valaki tenyésztőként hivatkozik magára, még nem feltétlenül az. Az egyik legegyszerűbb módja, hogy biztosra menj a tenyésztővel az, ha a kölyökkel együtt megkapod annak törzskönyvét is – ami nem egyenlő a kiskönyvvel! Az állatorvosi kiskönyv ugyanis csak azt garantálja, hogy a kicsi megkapott minden szükséges védőoltást. A törzskönyv azonban tartalmazza a kölyök felmenőit is, biztosítva a fajtatisztaságot.

Rengeteg dolgot kell tehát átgondolni azelőtt, hogy egy kölyköt magunkhoz vennénk. Ebben a cikkünkben részletesen összefoglaltuk, mikre kell figyelned, ha kölyök vásárlása előtt állsz.

 

fajtaválasztás felelős állattartás kölyökkutya vásárlás tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!