hirdetés

Így segítheti a trükktanulás az állatorvosi viziteket

Hangai Lilla

2024. február 18 - Képek: Getty Images Hungary

Bizony az állatorvosi vizitek a kutyák számára stresszes események lehetnek még akkor is, ha alapvetően a leggondosabb és legkedvesebb szakemberek várják őket. Arra gondoltál-e már, hogy a bevált vagy talán kevésbé működő stresszcsökkentő módszereket kiegészítsd a trükkökkel?

hirdetés

Erre nem azért lesz szükség, hogy lenyűgözd vele az orvost, hanem azért, hogy kedvenced így el tudjon szakadni az orvosi látogatás gyötrő gondolatától csupán annyival, hogy valami másra koncentrál. Mutatjuk máris, hogyan alkalmazhatók a trükkök egy kutya esetében, ha a stresszcsökkentés a cél.

Amennyiben egy kutya esetében a stresszcsökentés a cél, nagy sikerrel alkalmazhatók a különböző trükkök (A képen egy basenji látható)

Így próbáld kellemesebbé tenni a várakozás pillanatait

Ha a kutyának van kedvenc játéka vagy plédje, esetleg fekhelye, érdemes azt magatokkal vinni és felhasználni, míg az orvos tud benneteket fogadni. Az ismerős tárgyak és illatok segíthetnek oldani a szorongást.

Amennyire csak lehet, te is lazulj el és viselkedj úgy a kutyáddal, mint amikor egyszerűen a megszokott sétára indultok el. Kedvenced minden rezdülésedet fogja a kis antennáin keresztül, így nagyon fontos, hogy tudjon rád támaszkodni ezekben a számára nehéz pillanatokban.

Négylábú barátaink igen sok erőt merítenek a szemkontaktusból. Tedd lehetővé, hogy kedvenced rád nézhessen, te pedig viszonozd a tekintetét, amilyen hosszan csak jólesik neki. Ez segít számára megnyugodni, hiszen így érzi, hogy mellette állsz, ráadásul a figyelmét is elvonja a váróban zajló dolgokról, amik esetleg feszültté tehetik.

Ha kutyád ideges típus, jobb, ha a várót nem használjátok a barátkozásra. Több kutya lehet ebben a szituációban stresszes vagy akár agresszív is, így az a legjobb, ha kis társad figyelmét megpróbálod önmagadra irányítani. Ennek pedig a legegyszerűbb módja, ha lefoglalod néhány trükkel, míg vártok. Természetesen ez a technika csak akkor alkalmazható, ha kedvenced nem szorul sürgős ellátásra, csupán rutinellenőrzésre vagy oltásra érkeztek.

Ha a stresszcsökkentés a cél a kutya esetében, ezek a trükkök jöhetnek szóba

Véletlenül sem mellső mancson járásra vagy tekebábu egyensúlyozásra kell gondolni. Csupán egyszerű trükkökre, amelyek képesek elterelni a figyelmet a feszült helyzetről, és segíthetik az ellenőrzés során a gördülékenységet. A következőket biztonsággal alkalmazhatod.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

1.) Mancsokat fel!

A pacsi továbbfejlesztett változata, amelyet otthon is könnyen megtaníthatsz a kutyádnak, és csak egy kicsivel összetettebb. Ennek az a lényege, hogy amikor a kutya parancsot kap, egyik mancsát, kettőt, vagy akár mind a négyet fel kell tennie egy alacsony, masszív tárgyra.

Az állatorvosi rendelőben ez a várakozás mellett nagyon jól jön akkor is, amikor a mérlegen le kell mérni az ebet, vagy a kutyakozmetikusnál, amikor fel kell lépnie az asztalra. Amikor az eb megold egy ilyen feladatot, az nemcsak a koncentrációját irányítja máshová, de önbizalmat is nyer belőle. Ráadásul a te derekadat is kíméli, hiszen nem kell a jószágot fel-le emelgetni és manőverezni vele.

2.) Álltámasz

Az álltámasz során a kutyának az állát a kezedbe kell helyeznie és megtartania ott. Ez a készség nagyon hasznos lehet akkor is, amikor ápolásra kerül sor, a viziten pedig ebben a pozícióban az állatorvosnak lehetősége van megvizsgálni a kutya szemét, fülét, fogait.

3.) Szépen ül

Hívhatjuk akár könyörgő pozíciónak is. Ilyenkor a kutya ülő helyzetben felemeli a két mellső mancsát, ami által látható válik a hasa és a lágyéka is. Ez nagyon egyszerűen alkalmazható, amennyiben az eb elfogadja a jutalomfalatot akkor is, amikor ideges.

4.) Pacsi

Amellett, hogy nagyon édes dolog, amikor a kutya kezünkbe nyomja a kis mancsát, hasznos is. Ha barátságos eb lévén szeret új emberekkel találkozni, de túlságosan izgatott lesz, a pacsi lehetőséget ad a nyugodtabb pozitív elköteleződésre. Így amikor megérkezik az állatorvoshoz és ott kezet foghat az orvossal és az asszisztenssel, máris pozitív eseményekkel vettük körbe az egyébként stresszes helyzetet. Ráadásul ez akkor is praktikus, ha a mancsokat kell átvizsgálni.

5.) Halottnak tettetés

Szintén rendkívül aranyos trükk, ami a vizsgáló asztalon lehetőséget ad az orvosnak arra, hogy megvizsgálja a kutya hasát, mancsait. Itt írtunk arról bővebben, hogyan taníthatod meg kedvencednek.

Ha ezek nem jöhetnek szóba

Ha kedvenced egyelőre még nem tud trükköket, akkor se keseredj el! Azt azonban mindenképpen szorgalmazzuk, hogy apránként tanuljatok meg néhányat, ezek ugyanis remekül stimulálják az ebek agyát mindenféle életkorban.

Tehát ha a kutya nem tud trükköket, akkor vigyél magaddal ételrejtvényes játékot vagy nyalómatracot, amivel úgymond a szükséges pózba csalogathatod az ebet. Valószínűleg követni fogja a kutya az orrát ebben a helyzetben, így elkerülheted, hogy neked vagy az állatorvosnak kelljen a vizsgálati pozícióba beállítani.

Ide kattintva további olyan tippeket olvashatsz, amelyek sokat segítenek, ha a kutya esetében a stresszcsökkentés a cél.

állatorvosi rutinellenőrzés állatorvosi vizsgálat hasznos trükkök kutya stresszes stressz stresszes kutya stresszhelyzet trükk tanulás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!