hirdetés

Ezért érdemes célpontérintést tanítani a kutyádnak

Molnár Enikő

2024. május 28 - Képek: Getty Images Hungary

Legyen szó kicsi vagy nagy, fiatal vagy idős kutyáról, egy hasznos készség lehet az ebnek, ha megtanulja, hogyan érintsen meg egy kihelyezett célpontot.

hirdetés

A célpontérintést érdemes lehet megtanítani a kutyánknak. Egy nagyon hasznos trükkről van szó, amit több szituációban is bevethetünk. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos formáival egyszerűen együttműködést kérhetünk kutyánktól, sőt, kiváló készségnek bizonyulhat néhány sportban is. A célpontérintésnek tipikusan 3 formája van: az ebnek vagy az orrával kell a célponthoz érnie, vagy a mellső mancsaival, vagy a hátsókkal. Cikkünkben az orral való érintésről lesz szó.

A trükktanulás és a közös munka fejleszti a kutya és gazdája közti kapcsolatot

Miért jó, ha kutyánk ismeri a célpontérintést?

A célpontérintés (targeting vagy célkövetés) egy hasznos készség, ami számos helyzetben kutyánk és a saját előnyünkre válhat. Mindegyik formának megvannak a maga előnyei, ezalól pedig az orral érintés sem kivétel. Az orros célpontérintés segíthet a kutya figyelmének irányításában, és nagyon hasznos lehet stresszes helyzetekben. Van, aki így kezeli kutyája reaktivitását, vagy egy helyzettől, tárgytól, embertől való szorongását. Bár hosszú távon hasznosabb az ellenkondicionálás, nem minden helyzet alkalmas arra, hogy leültessük a kutyánkat, és lehetőséget adjunk neki arra, hogy figyelje a környezetét, esetleg a reakció tárgyát biztonságos távolságból. Ha a reakció tárgya túl közel van, akkor ez pont, hogy ronthat a helyzeten. Ilyenkor érdemes mozgásban maradni, nyugodt tempóban növelni a távolságot, és a kutya figyelmét megtartani. Ebben az esetben pedig jól jöhet egy ilyen trükk, ami dinamikus, de nem kíván sokat, és magunkra vonja kedvencünk figyelmét.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Tanításhoz is hasznos lehet a célpontérintés. Például van, aki így vezeti a kutyáját jutalomfalat helyett, mert túlságosan érdeklődik az eb a finomság iránt, és nem a feladatra koncentrál, hanem az ételre. Így a kettő keverékével tanít neki új mozdulatokat. Olyan is van, aki így szoktatja le kutyáját a felugrálásról. Nagyon kreatív módokon lehet használni ezt a trükköt, így mindenképpen érdemes megtanítani kutyánknak.

Célpontérintés néhány lépésben

Szerencsére a legtöbb kutyának nagyon egyszerűen meg lehet tanítani a célpontérintés alapjait. Ha pedig már jól megy, akkor lehet nehezíteni a feladaton. De egyelőre a cél az, hogy az eb hozzáérintse az orrát a kezünkhöz. A tanításhoz érdemes klikkert is használni, hogy egyértelműbb legyen a kommunikáció.

Az alábbi videón a gazdi és kutyusa jól bemutatják a feladat lényegét:

@snoopythebagel

How to teach your dog to ✋hand target! Follow for more tricks and tips! 🐶✨✋#foryou #foryoupage #dogsoftiktok #fypシ #hand #target #tricks #share #copy

♬ Ciao Adios - Anne-Marie

Első lépés

Tartsd közel a kezedet (pontosabban a tenyeredet) a kutyád orrához (ne annyira, hogy hátrálni kezdjen), és várd meg, hogy megszagolja. Ha közelíti az orrát, dicsérd érte. Amint hozzáér az orrával a tenyeredhez, jelezd felé, hogy jól csinálta (például klikkelj a klikkerrel), és jutalmazd. Ha nehezen indul meg a kezed felé, akkor az ujjaid közé tehetsz egy jutalomfalatot egy kis extra motivációért, amíg meg nem érti a feladatot.

Második lépés

Tulajdonképpen az első megismétlése azzal a különbséggel, hogy hozzárendelünk egy tetszőleges vezényszót a viselkedéshez. Ez lehet egyszerűen az „érint”, de van, aki vezényszóként a „boop”-ot választotta. Ez a gazdin múlik, a lényeg a konzisztencia, nem a hozzárendelt szó jelentése.

Harmadik lépés

Nehezíts a feladaton. Menj messzebb, vagy tedd a kezedet magasabbra, alacsonyabbra, illetve különböző irányokba.

Negyedik lépés

Gyakoroljatok különböző környezetekben. Az elején még csak kevés figyelemelterelő környezeti ingerrel, mondjuk, kint az udvaron, játék közben. Ezután séta közben is megpróbálhatjátok, az elején még nyugodtabb környezetekben, majd ahogyan haladtok, egyre ingerdúsabb környezetekben is gyakorolhatjátok.

Reméljük, könnyedén menni fog ez az új készség, és a hasznotokra válik a mindennapokban. Ez egyike azon stresszoldó trükköknek, amelyekről ebben a cikkünkben írtunk.

célpontérintés hasznos trükk orral kezet érinteni reaktív kutya stressz szorongás trükk

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!