hirdetés

Tévedés, hogy télen nincsenek: így ismerd fel időben a bolhát a kutyán

Szénási Szimonetta

2024. január 16 - Képek: Getty Images Hungary

A bolhák elleni védekezés nem szezonális, az időben felismert fertőzés pedig súlyos következményektől véd.

hirdetés

Azt gondolhatod, hogy a bolha a kutyán azonnal szemet szúr – pedig nem ilyen egyszerű a felismerése! A későn felismert probléma kezelése pedig sokkal komplikáltabb, mint az időben elkezdett mentesítés.

Kosznak tűnhet

A köznyelvben csak „bolhapiszokként” emlegetett bolha ürülék a kutyán gyakran csak némi szennyeződésnek tűnik. Emiatt a gazdi nem biztos, hogy időben észbe kap, és már csak akkor tűnnek fel neki az élősködők, amikor azok elszaporodtak kedvencén.

Az apró, fekete „koszok” mindig legyenek figyelmeztető jelzések számodra. Ez ugyanis a vérlisztből és a bolha ürülékéből álló anyag egyértelműen jelzi, hogy baj van.

A bolhát ritkán látni a kutyán, ellenben a nyomai árulkodóak.

Itt érdemes keresni

Vannak olyan tipikus helyek, ahol a bolhák jobban szeretnek tanyázni, így ezeket ajánlott rendszeresen ellenőrizned. Mint dr. Stephanie Howe a PetMD szaklapnak részletezte, ezek a hátsó lábak hátulsó része, a farok körüli terület, valamint az állat testének hátsó fele és a nyaka. Itt érdemes kutakodni, vannak-e fekete pontok az eb szőrén vagy bőrére tapadva.

A legjobb, ha speciális bolhafésűvel mész végig a kutya testén, a szőr növekedési irányával ellentétesen. Ha kedvenced szemmel láthatóan sokat vakarózik, vagy harapdálja magát, az intő jel lehet. Sok esetben sebhelyeket is találsz.

Ellenőrizd rendszeresen kedvencedet!

Mivel a bolhák egy bizonyos méret alatt szabad szemmel szinte nem is láthatók, és később is nagyon gyorsan mozognak, így előfordulhat, hogy magával az élősködővel nem is fogsz találkozni. Ám ha ürülék van, ott bolha is! A piszok eltávolítása azért is fontos, mert az táplálékul szolgál a bolhalárváknak. Ami gyorsabb szaporodást eredményez.

Súlyos egészségügyi következmények

Az irritáció mellett a bolhák allergiát válthatnak ki, vérszegénységet okozhatnak, továbbá számos fertőzést adhatnak át a kutyának. Köztük a galandférgességet, ami az emberre is veszélyes. Igen súlyos esetekben pedig az állat halálához is vezethet a kezeletlenül hagyott bolhásodás.

A bolha a kutyán és a lakásban is szaporodik

A másik probléma, hogy a bolhák nagyon gyorsan elszaporodnak a lakásban, ahonnan borzasztóan nehéz kiirtani őket.

Így ha kedvenced bolhás lett, nem elég csak őt magát kezelned, de a vele érintkező textíliákat is ki kell mosnod, és a takarításra is nagyobb hangsúlyt kell fektetned. A gyakori porszívózás elengedhetetlen, és a porzsákot is minden alkalommal üríteni kell. A felmosás és az alapos törölgetés is segít rövidebbre zárni a problémát.

Mivel a bolha téged is megcsíp, így a saját ágyneműdet is cseréld gyakrabban, míg a kutyánál fennáll a panasz.

Nem csak a kutyán, előfordulhat bolha

A kezelés mikéntje

A szakemberek szerint a bolhásodás ellen a legjobb a speciális bolhakészítményekkel való fürdetés. Emellett léteznek különféle spray-k, spotok (nyakra cseppenthető szerek), illetve tabletták is. Egyeztess az állatorvossal, ő melyiket javasolja.

Mivel a bolhák életciklusa körülbelül három hónap, így huzamosabb ideig kell résen lenned! 

Nagyon fontos, hogy ha nemcsak kutyád, de macskád is van, mindkét háziállatnak vegyél kifejezetten a számukra készült irtószert! A kutyákra kifejlesztett termékek ugyanis halálosak lehetnek a cicákra, ezért szigorúan tilos alkalmazni őket az esetükben!

Amellett, hogy kezeled a fertőzést, a továbbiakban nagy hangsúlyt kell fektetned a megelőzésre az év egészében. Tévedés ugyanis, hogy a hidegben nem fordulnak elő ezek az apró paraziták.

Ebben a cikkünkben a másik nagy mumusról, a kullancsról, valamint az ellene való védekezésről írtunk részletekbe menően. Ezzel kapcsolatban is igaz az állítás: nem csak melegben támadnak!

allergia bolha bolha ellen bolha télen galandféreg

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!