hirdetés

11 dolog, amivel csökkentheted kutyádnál a rák kialakulásának kockázatát: a rovar- és gyomirtó szerek dobogós helyen

Hangai Lilla

2024. május 9 - Képek: Getty Images Hungary

A National Cancer Institute szerint évente körülbelül 6 millió új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak kutyáknál. Becslések szerint minden negyedik kutya rákos lesz élete során, a középkorú ebek között pedig vezető halálokként van jelen.

hirdetés

Bár a rák kialakulásának egyes kockázati tényezői jószerével ellenőrizhetetlenek, mint például a genetikai hajlam, gazdiként mégis számos eszköz áll rendelkezésedre, amellyel védekezhetsz bizonyos típusú daganatok kialakulása ellen. Ezek következnek most.

Így küzdj a fitnesz és a wellbeing segítségével

Divatos, modern kifejezések, ebben az esetben azonban nem csak üresen csengenek majd. Ha fitten és egészségesen tartod kedvenced szervezetét, sokkal könnyebb dolgod lesz a rák megelőzésének szempontjából is.

Megfelelő táplálkozás

Sajnos nincs varázslatos recept a rák megelőzésére, de a kiegyensúlyozott, változatos étrend biztosítja kutyád minden tápanyagszükségletét, ami így erős immunrendszert eredményez. Ha bizonytalan vagy, kérd az állatorvos segítségét, hogy a blöki fajtájának, korának és mozgásigényének figyelembevételével milyen eledelt és milyen kiegészítő termékeket ajánl.

Testsúlykontroll

A megfelelő étrend mellett ugyanolyan fontos a rendszeres testmozgás is. Az elhízás egyre növekvő probléma, ami számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a rákot is. A jelentősen túlsúlyos ebek nagyobb valószínűséggel esnek áldozatául a húgyhólyag- és emlőráknak.

Néhány jóindulatú daganattípus, mint például a lipómák, szintén gyakrabban fordulnak elő túlsúlyos kutyáknál; ezek ritka esetekben rosszindulatúvá válhatnak.

Rendszeres ellenőrzések

Még akkor is, ha a rákot nem lehet megelőzni, a korai felismerés és kezelés kínálja a legnagyobb esélyt a túlélésre! Legalább évente egyszer vidd el kedvencedet rutinellenőrzésre; akkor is, ha úgy gondolod, minden rendben van vele! Az idősebb ebek esetében javasoljuk a féléves ellenőrzéseket.

Fogászati szűrések

A fogászati szűrésekre is fontos pénzt és időt szánni! A szájüregi rák leggyakoribb típusai a melanóma, a laphámsejtes karcinóma és a fibroszarkóma.

Ivartalanítás

A szukák emlőrákja és a kanok hererákja a leggyakoribb daganatos elváltozások közé tartoznak a kutyák körében. Az ivartalanítás bizonyos esetekben csökkenti a kockázatot, bár más tanulmányok azt sugallják, hogy a sterilizálás a rák okozta halálozás fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható. Amikor egy kutyát ivartalanítanak a teljes érettség elérése előtt, a vizsgálatok azt mutatják, hogy fennáll a kockázata a rákos megbetegedéseknek, például a limfoszarkóma és a hemangioszarkóma kialakulásának.

Mielőtt végleges döntést hoznál az ivartalanítás idejét illetően, mindenképpen kérd ki az állatorvos véleményét! Ő segít eldönteni, hogy a kutya fajtáját és jellemző betegségeit figyelembe véve mi lesz a legjobb döntés.

Ezek is segítségedre lesznek

A genetikai örökség megismerése

Bizonyos rákos megbetegedések gyakrabban fordulnak elő egyes fajtáknál. Célszerű még az örökbefogadás vagy vásárlás előtt tájékozódni azzal kapcsolatban, hogy milyen betegségekre kell felkészülnötök, és azok milyen tünetekkel járnak. Ahhoz, hogy egészséges fajtatiszta kedvenced legyen, mindig alapos körültekintéssel kell kiválasztani a tenyésztőt, és nem bedőlni az szaporítók által nyújtott kedvező árnak.

A kutya személyiségének és szokásainak megismerése

Senki sem ismeri jobban a kutyádat mint te, így valószínűleg te leszel az első, aki észreveszi, ha a külsejében vagy a viselkedésében bekövetkezett valamilyen változás. Az étvágy, a hangulat, az aktivitási szint mind árulkodók lehetnek.

Így csökkentsd a környezeti kockázati tényezőket

Amellett, hogy kedvenced fitt és egészséges, más egyszerű, életmódbeli vagy környezeti változtatások is segíthetnek a rák kockázatának minimalizálásában.

Háztartási tisztítószerek és festékek

Egy újabb kutatás során megállapították, hogy a kutyahólyagrák és limfóma összefügg a rovarirtó és gyomirtó szerek háztartási használatával. Egy másik tanulmány rávilágított, hogy az ipari területeken folytatott életmód és a vegyszerek (festékek és oldószerek) háztartásbeli használata összefüggésbe hozható a limfóma kialakulásával kutyákban. Az összes vegyszer, háztartási termék és festék biztonságos tárolása és csökkentett mennyiségben való használata kritikus fontosságú!

Gyomirtó szerek

A rágcsáló-, rovar-, és gyomirtó szerek növelhetik a különféle rákos megbetegedések kockázatát. A következő tanulmány szerint az állatok limfómái közvetlenül korrelálnak bizonyos gyepápoló vegyi anyagokkal. Ha kedvenced sok idő tölt az udvaron és a szabadban, alaposan tájékozódj, hogy mely szereket használhatod biztonságosan, és melyeket kell elkerülnöd!

Ultraibolya sugárzás

Az ultraibolya sugárzásnak való kitettség és a túl sok napfény a kutyák bőrrákját, például laphámsejtes karcinómát, rosszindulatú melanómát és hemangiómát okozhat. A világos vagy fehér szőrű kutyák a legsebezhetőbbek, csakúgy, mint a kutya testének kevesebb szőrrel borított részei, mint például a has vagy az orr.

Érdemes végiggondolni, hogy mikor viszed sétálni a blökit, és hogy mennyi időt töltötök egyszerre a napon. Ha biztosra akarsz menni, már kaphatók ebek számára kifejlesztett napvédőkrémek is.

Passzív dohányzás

A passzív dohányzásnak való kitettség a hosszú orrú kutyáknál (például a collie-knál és a retrievereknél) az orr-rák gyakoribbá válásához, a rövid és közepes orrhosszúságú kutyáknál pedig tüdőrák kialakulásához vezethet.

Az, hogy a háztartásotokban valaki dohányzik-e, az ő dolga, de ha a lakásban él veletek egy kutya is, őt igazságtalan és erkölcstelen kitenni a veszélynek.

Amennyiben szeretnél tovább tájékozódni, milyen rossz szokásokkal rövidítheted meg kedvenced életét, ezt az írásunkat ajánljuk figyelmedbe.

állatorvosi rutinellenőrzés bőrrák daganat daganatos beteg elhízott kutya emlő daganat fogászati szűrés genetika genetikai betegség gyomirtó szer hererák ivartalanítás jóindulatú daganat kutya táplálkozása laphámsejt leégett a kutya lipóma passzív dohányzás rágcsálóirtó szer rovarirtó szer ultraibolya sugárzás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink