hirdetés

Tüdőrák kutyáknál: a fulladó köhögés komoly problémára utalhat

Ferenczi Deborah

2022. február 14 - Képek: Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy nem gyakori elsődleges daganattípusként, mégis fontos, hogy még időben tudd azonosítani a tüdőrák jeleit. Ugyanis a műtét és a kemoterápiás kezelés minél később kezdődik, annál kevesebb az esély a túlélésre.

hirdetés

A tüdődaganatok viszonylag ritkák a kutyák esetében. A diagnosztizált rákos megbetegedések mindössze 1%-át teszik ki. A diagnózist általában a tizedik életévüket már betöltött kutyák esetében állítják fel. De mindez nemtől és fajtától független. A tüdőben keletkező áttétes rák viszont már sokkal gyakoribb, mint az elsődleges fajtája. A tüdődaganatok általában a tüdőlebenyeket, a nyirokcsomókat, a mellhártyát, a csontokat és az agyat érintik továbbterjedés szempontjából. Az esetek jelentős százalékában sajnos halált okoznak.

Hogyan diagnosztizálják a tüdődaganatokat?

A legtöbb tüdőrákos kutyánál a következő tünetek jelentkeznek:

  • köhögés
  • testmozgás-intolerancia
  • légúti tünetek

Alkalmanként viszont az állat homályosabb, nem specifikus tüneteket produkál, mint például étvágytalanság, súlycsökkenés vagy letargia.

Milyen módszerekkel diagnosztizálják a tüdőrákot?

Amennyiben biztosra akarsz menni a diagnózist illetően, akkor a következő vizsgálatok összessége szükséges:

  • mellkasi röntgenfelvételek
  • ultrahang által irányított aspiráció vagy biopszia
  • hasi ultrahang
  • a CT-vizsgálatokat gyakran javasolják a másodlagos tüdőmetasztázisok vagy a műtéti eltávolítás megvalósíthatóságának jobb értékelésére

A kezelés módja

A sebészeti beavatkozás a tüdődaganatban szenvedő kutyák kezelésének alappillére, feltéve, hogy más tüdőlebenyekben nem figyelhetők meg áttétes elváltozások. A kutyák általában jól tolerálják ezt a műtétet, és a beavatkozás után hamar hazaengedik őket. A kemoterápia javasolt lehet a daganat mértékétől, méretétől és a nyirokrendszerben vagy az erekben való jelenlététől függően. Ez a kezelés gyakran ajánlott komolyabb stádiumú daganatok, illetve nagy méretű rák esetén. Illetve kötelező jellegű olyan ráktípusoknál, amelyek például nyirokrendszeri terjedést mutatnak. Egyelőre kevés információt tettek közzé a kemoterápia hatékonyságáról elsődlegesen tüdőrákban szenvedő kutyák esetében. Önmagában, a daganat műtéti eltávolítása nélkül gyakran nem eredményez jelentős mértékű csökkenést a tumor szempontjából, így a túlélési időt sem növeli meg számottevően.

Mi a prognózis?

Kezdeti stádiumú, nyirokcsomó-érintettség nélküli tüdőrákban szenvedő kutyák esetében az átlagos túlélési idő 16 hónap vagy több, de ez kizárólag műtéttel érhető el. A végső stádiumú és nyirokcsomó-érintettségben szenvedő kutyák átlagos túlélése még műtét mellett is három hónap, mivel általában másodlagos betegség alakul ki.

betegség tünetei köhögés kutya rákos tüdődaganat tüdődaganat kutya tüdőrák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!