hirdetés

Mit tegyél, ha gyanús kitüremkedést észlelsz kutyád bőrén? Ezekben az esetekben keresd fel az állatorvost

László Enikő

2021. december 12

A kutyád bőrén lévő kitüremkedés szerencsére jóindulatú és könnyen kezelhető is is lehet, nem kell mindig a legrosszabbra gondolni. Mutatunk néhány bőrelváltozást, amiket jó, ha hamar felismersz. Ezáltal tudhatod, mikor kell azonnal cselekedni.

hirdetés

A bőrbetegségek, elváltozások igen sokfélék lehetnek. Egyes esetekben azonnali beavatkozásra van szükség, de az is előfordulhat, hogy ártalmatlanok. Előbbi esetben minél előbbi állatorvosi kivizsgálás szükséges, utóbbi pedig akár kezelés nélkül is maradhat. De vajon melyik melyik?

Papilloma egy francia bulldogon.

Lipóma

A daganatok igen sokfélék lehetnek, és bizonyára minden felelős gazdi megijed, ha eddig nem látott kinövést észlel kedvence testén. A bőr legalsó rétegében való zsírsejtek jóindulatú csoportosulását lipómának nevezik. Rosszindulatú formája az úgynevezett liposarcoma. A bőr alatti zsírcsomó néhány milliméteres, de akár több centiméter átmérőjű is lehet. Leggyakrabban középkorú vagy idős kedvenceken jelenik meg, a has és a lábak tájékán. Csak abban az esetben szükséges feltétlen eltávolítani, ha elhelyezkedése akadályozza kutyádat a mozgásban vagy láthatóan kényelmetlen számára. Műtéti beavatkozás nélkül azonban nem szüntethető meg a probléma.

Szemölcs

A szemölcsök jellemzően idősebb korban jelennek meg a kutyák testén. Egyes fajtáknál gyakori jelenség ez, például a yorkshire terriereknél, a magyar vizsláknál vagy a golden retrievereknél. Az esetek többségében ártalmatlan bőrszövet-szaporulatok, de sérülékenyek is lehetnek, ha rossz helyen vannak. Ilyen esetben érdemes ezeket eltávolítani, mert fájdalmat okozhatnak kedvencednek, ha beleakadnak valamibe és vérezni kezdenek. Állatorvosi látogatáskor érdemes megnézetni a szakemberrel, hogy valóban jóindulatú elváltozásról van-e szó. Ha érzékeny helyen van, a műtéti eltávolítást is javasolhatja. Egyéb esetekben akár magától is leszárad és fájdalom nélkül leesik. Ennek elősegítésére almaecettel is lehet ecsetelni. A szemölcsök túlzott számú megjelenésének hátterében allergia vagy pajzsmirigyprobléma is állhat.

A szemölcsök sokszor ártalmatlanok, de van, hogy állatorvosi segítség szükséges az eltávolításukhoz.

Melanóma és melanocitóma

A melanóma a bőrrák egyik leggyakoribb típusa, ami megjelenésében gyakran megtévesztően hasonlít egy közönséges anyajegyre. Jóindulatú változata a melanocitóma. A melanin a sötét pigmentek összefoglaló neve. Innen is ered az elnevezés, hiszen a melanocitóma és a melanóma feketés, sötét bőrelváltozás formájában mutatkozik meg. Leggyakrabban a bőr felszínén bukkan fel, de szemben, fülben, szájüregben is előfordulhat.
Fontos megjegyezni, hogy előfordulhat nem pigmentált változata is, amit amelanotikus melanomának neveznek.

Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézetben (OSSKI) 1992 és 2010 között 8760 daganatos megbetegedésre gyanús ebet vizsgáltak. 6715 esetben a szövettani vizsgálat rosszindulatú daganatos elváltozást mutatott, ebből 406 volt malignus melanoma, köznapi nevén melanóma. Az esetek 76%-ában tipikus fekete pigmentanyagot termelő daganat alakul ki a kutyáknál. Azonban a 42%-ban az ebek szájüregében, 20%-ban a szemben és környékén, 16%-ban az ajkakon, 14%-ban a lábvégeken és csupán 6%-ban a bőrön és a hallójáratokban fordult elő. A maradék egyéb helyeken (például emlő, hüvely, végbél) bukkant fel.

Melanóma a szájon:

A melanóma a kutatások alapján gyakrabban fordult elő erősen pigmentált fajták és sötét színű keverékek esetében. A fajtatiszta kutyáknál az uszkár, a schnauzer, az újfundlandi, a bernipásztor, a németjuhász, a spánielek, retrieverek és a csau csau fajtájú ebeknél a legmagasabb az előfordulási arány.

A jóindulatú daganatok nem képeznek áttétet, azonban a rosszindulatú melanómák igen hamar. Ezért ha bármilyen elváltozást észreveszel kedvenceden, vizsgáltasd ki állatorvossal. A korai felismerés igen fontos, hiszen a rosszindulatú elváltozás gyorsan továbbterjedhet.

A melanóma gyakran a szájban jelenik meg, ezért érdemes gyakran átvizsgálni.

Papillóma

A papillóma egy szemölcsszerű képződmény, amely vírusos eredetű, ezáltal összeköthető a legyengült immunrendszerrel. Éppen ezért a kölykök és az idősebb négylábúak hajlamosabbak rá. Rendkívül fertőző, akár közös tányérból való ivás, azonos tárggyal játszás esetén is átterjedhet egyik kutyáról a másikra. Jellemzően jóindulatú, általában a bőrön vagy a nyálkahártyán jelenik meg. Ha az eb immunrendszere erős, magától eltűnnek a kitüremkedések. Azonban túlzott elszaporodásuk jelentősen ronthat kedvenced életminőségén, különösen akkor, ha a képződmények a szájban alakultak ki.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei bőrbetegség bőrelváltozás bőrkitüremkedés kutya betegségei kutya bőre kutya szemölcs lipóma melanóma szemölcs

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink