hirdetés

Szemölcsök a kutyán: több népszerű fajta is hajlamos a betegségre

Hangai Lilla

2024. május 15 - Képek: Getty Images Hungary

Ha azt hallod, hogy a kutyák szemölcseit gyakran a papillomavírus okozza, az elég aggasztóan hangzik, igaz? Szerencsére megnyugtatásul tudjuk közölni, hogy az ebeken lévő szemölcsök diagnózisa ritkán komoly, ám az állapot mindenképpen megéri a figyelmet, ugyanis hajlamosak lehetünk más, kellemetlen betegségekkel összekeverni.

hirdetés

Fontos kiemelni, hogy bármely négylábúnál megjelenhetnek a szemölcsök. Azonban azok hajlamosabbak lehetnek rá, amelyek szerzett immunhiánnyal élnek, vagy sok időt töltenek más négylábúak társaságában. Sőt, vannak olyan fajták is, amelyeknél fokozott a kockázat. Ilyen a shar pei, a cocker spániel, a miniatűr schnauzer, a kerry blue terrier és a mopsz is. A továbbiakban a PetMD állatorvosi honlap cikke alapján azt részletezzük, hogy a kutyák esetében mi okozhatja a szemölcsök megjelenését, mik a tünetei, hogyan kezelhető, és miként előzhető meg.

A leggyakrabban a kutya pofáján, a szájában, a szeme körül és a mancsán jelentkezik a szemölcs

A kutyák esetében ez okozza a szemölcs kialakulását, és ilyen tünetekkel jár

A kutyák szemölcseit a papillomavírus okozza, amelynek különböző típusait különböztetik meg. Nagyon lényeges információ, hogy vírus, tehát fertőző, azonban sem más állatokat, sem az embereket nem fertőzi meg, csak a fajtársakra van veszéllyel. Amikor egy eb a betegség egy bizonyos típusával megfertőződik, onnantól arra immunis lesz, de a többire nem.

A papillomavírus hetekig életben maradhat a környezetben. Így előfordulhat, hogy soha nem látjuk szemölcsös kutyával érintkezni kedvencünket, mégis felfedezzük rajta a betegség jeleit. A vírus a sérült bőrfelületen jut be a szervezetbe, ahol akkor alakul ki maga a fertőzés, ha a kutya immunrendszere nem tudja leküzdeni azt. Általában 4-6 hétig tart a szemölcsök kialakulása a megfertőződés után. A leggyakrabban az eb szájában, a pofáján, a mancsain és a szeme körül alakulnak ki a kinövések. De tulajdonképpen a testen bárhol előfordulhatnak.

A kutyák szemölcsei is hasonlatosak az emberekéhez. Gyakran úgy néznek ki, mint kis karfiolfejek, de léteznek más, olyan ritkább típusok is, mint a kemény csomók, közepükön egy ponttal, vagy a sötétebb színű, pikkelyes, szabálytalan felületű kinövések. Egyes kutyáknál egy vagy csak néhány szemölcs alakul ki, amelyek olyan kicsik, hogy szinte észre sem lehet venni őket. Míg más esetekben az eb egész testének több területét is szemölcsök borítják. A szájban lévők megnehezíthetik az evést és az ivást, míg a mancson lévők sántaságot okozhatnak.

A szemölcsök sokszor ártalmatlanok, de van, hogy állatorvosi segítség szükséges az eltávolításukhoz

A kutyák szemölcseinek kezelése, és a megelőzés

A szemölcsök általában 6-8 hét után maguktól eltűnnek, amikor a kutya immunitást alakít ki a vírus ellen. Vannak azonban olyan esetek, amikor állatorvosi kezelésre van szükség, így ha ilyen kinövéseket tapasztalsz a kutyán, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz!

Előfordulhat ugyanis, hogy a szemölcsökből olyan sok van, olyan nagyok, vagy olyan helyen találhatók, hogy azok már az előbb is részletezett másodlagos tüneteket okozzák. Esetenként vérezhetnek, és el is fertőződhetnek az irritáció hatására. Ritka esetekben az önmaguktól nem leeső szemölcsök rákos daganatokká alakulhatnak. Általában a 3-5 hónapnál tovább fennálló kinövéseket kezelni kell. Ez gyakori olyan ebeknél, akik immunszuppresszív gyógyszereket szednek, vagy más, súlyos egészségügyi állapotuk van.

Abban az esetben, ha csak egy vagy kisebb számban jelen lévő szemölcsökről van szó, azokat el lehet távolítani szikével, lézerrel vagy fagyasztásos módszerrel is. Ha nagyobb számban találhatók meg a kutya testén, akkor gyógyszeres kezelésre is szüksége lehet. Sajnos azonban az előre nem meghatározható, hogyan fog erre a kutya szervezete reagálni.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ha a megelőzés kerül szóba, az első és a legfontosabb dolog, hogy ne engedd kedvenced olyan kutyával játszani, akin láthatóan vannak szemölcsök. Ha négylábú barátod bőre sérült, vagy valaminek köszönhetően az immunrendszere nem a szokott módon működik, ne vidd olyan helyre, ahol sok kutyával érintkezhet. Ha pedig ezen erőfeszítések ellenére mégis szemölcs alakulna ki az eben, figyelj arra, hogy míg azok el nem tűnnek, elkülönítve tartsd a kutyádat a fajtársaitól.

Ide kattintva a kutyákon lévő anyajegyekről olvashatsz részletekbe menően. Bár általában ártalmatlanok, könnyű őket más bőrbetegséggel összekeverni.

kutya bőre kutya szemölcs papilloma vírus szemölcs

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink