hirdetés

A kutyákon is lehetnek anyajegyek: ekkor érdemes az ebet orvoshoz vinni vele

Hangai Lilla

2024. április 27 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyáknak ugyanúgy lehetnek anyajegyeik, mint nekünk, embereknek. Az anyajegy egy kis kinövés a bőrön, amely lehet teljesen sima vagy kitapintható is, valamint pigmentált. Nem összekeverendő a szemölccsel vagy más néven a fibrómával, amely puha, jobban kidudorodó, vagy akár száron lógó bőrkinövés, amely általában világosabb színű, mint egy anyajegy.

hirdetés

Az anyajegy a kutya testén lehet rózsaszín, fehér, szürke, vagy akár fekete, barna is. Általában kis méretű, nem nagyobb a kisujjunk körömnél. Felülete gyakran sima, szemben a karfiolszerű szemölcsökkel, és szőr sem nő ki belőle.

Apró anyajegy egy labrador orrán

A kutya esetében egy anyajegy megjelenése általában ártalmatlan

Ennek ellenére azonban fontos, hogy ha egy kinövést veszel észre a kutyád testén, még annak ellenére is, hogy a fent leírtak szerint jellemezhető, mindenképpen nézesd meg az állatorvossal. Számos olyan gyakori betegség jár bőrkinövésekkel, amelyek a mezei anyajegyekkel ellentétben gondot jelenthetnek. Ilyen például a melanoma, a basalioma vagy CPV, a canine papillomavírus, amely a kutyáknál a HPV (human papillomavírus) megfelelője.

A kullancsok is tűnhetnek anyajegynek hirtelen, főleg a szőr között megbújva, így mielőtt nekiesnél a parazitának csipesszel, ellenőrizd, hogy biztosan kullanccsal állsz-e szemben. Ha kullancsról van szó, akkor látnod kell a kilógó lábakat is.

Ha az orvosi vizsgálat bebizonyította, hogy a kinövés nem anyajegy, nem biztos, hogy azonnal el kell távolítani. Sok esetben az elváltozás jóindulatú, így elegendő megfigyelés alatt tartani, tehát semmiképpen se pánikolj! Ennek ellenére a rendszeres és gondos megfigyelés fontos és elengedhetetlen. Aggodalomra ad okot ugyanis a szín, a méret vagy a textúra változása. Ebben az esetben azonnal irány az orvos!

Ha a kutyus valami miatt sűrűn nyalogatja a jóindulatú bőrfüggeléket vagy anyajegyet, és az irritált vagy vérzik, érdemes elgondolkodni azon, hogy eltávolíttasd. Ma már a legtöbb állatorvos le tudja fagyasztani a zavaró pöttyöt, amely eljárás gyors és fájdalommentes is. Ha ez nem opció, a sebészeti eltávolítás egyszerű helyi érzéstelenítéssel is megoldható.

Az anyajegy a nyelven nem probléma abban az esetben, ha nem türemkedik ki

Anyajegyek a nyelven

Biztosan láttál már olyan kutyust – akár csak képen is –, akinek a nyelvén egy fekete folt volt megfigyelhető. Bármelyik kutyán előfordulhat ez a típusú anyajegy, ami fekete pigmentáció, és a nyelv mellet akár az ínyen, vagy az ajkak belső felén is kialakulhat. A folt akár már kölyökkorban is megfigyelhető. Ez egy teljesen normális és ártalmatlan jelenség.

Ha azonban olyan sötét foltokat észlelsz a kutya szájában, amely kidudorodik, akkor mindenképpen vidd el a blökit állatorvoshoz. A laphámsejtes karcinóma a kutyák nyelvrákjának csaknem 50%-áért felelős, de a hízósejtes daganatokat is komolyan kell venni.

A szőrös kutyák is leéghetnek a napon, ami növeli a bőrrák kockázatát. Ide kattintva megtudhatod, hogyan védekezhetsz ellene.

anyajegy bőrkinövés bőrrák kullancs kutya szemölcs

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!