hirdetés

Költözés utáni krízis: ezért nem szereti az új helyet a kutya

Bodri Melissza

2021. július 14

Megtörtént a költözés, a család minden tagja imádja az új helyet, kivéve négylábú kedvencedet. Vajon mit lehet kezdeni a problémával?

hirdetés

A kutyák szeretik a jól megszokott dolgokat, fontos számukra a napi rutin. Az új környezet viszont kibillentheti őket kiszámítható mindennapjaikból, ezért könnyen fusztráltakká, szorongóvá válhatnak. Bizonyos jószágok egész hamar átesnek a kezdeti nehézségeken, ám vannak olyan ebek, akik kész katasztrófaként élnek meg egy ilyen helyzetet.

Miért nem szereti az új helyet?

A költözés rengeteg szokatlan élményt tartogathat kedvenced számára. Az idegen szag, a járatlan sétaútvonalak, az ismeretlen berendezési tárgyak megszokása igazi kihívást jelenthetnek a négylábúnak. Ha azt tapasztalod, hogy néhány nap után is ideges és zavarodott, akkor érdemes átgondolni, hogy mi lehet a baj. Lehet, hogy irritálják őt egyes szagok vagy az új környezetben nem érzi magát biztonságban. Ha forgalmasabb helyre költöztetek, akkor az új hanghatások is zavarhatják őt.

Sajnos sok gazdi bele eshet abba a hibába, hogy a költözés elején még nincsen kitalálva, hol lesz az eb végleges helye, és egy héten belül akár többször is átrendezik a lakást. Érdemes kialakítani számára egy saját zugot, ahol már az első napoktól kezdve csak ő tartózkodhat. Ennek a helye egy ideig ne változzon meg. Így a kutya tudni fogja, hogy van számára egy kijelölt kuckó, ami biztonságot nyújt neki. Ugyanis, ha még az új otthonban sem talál egy állandó menedékre, akkor csak nyugtalanabb lehet.

Mit tehetsz, hogy könnyebb legyen?

Ha az alábbi dolgokat betartod, akkor megkönnyítheted kedvenced helyzetét! Azonban ne feledd: mindenhez idő kell!

Hagyd meg a régi dolgait

Bár sokan hajlamosak lehetnek arra, hogy ha új helyre költöznek, akkor a régi, használt dolgokat lecserélik egy másikra, ám ez a kutya számára nem a legjobb megoldás. Ezért érdemes a már megszokott, jól bevált fekhelyét, kedvenc párnáját megtartani akkor is, ha már egyébként megértek volna a cserére. Ugyanis ezek a dolgok hordozzák az állat szagát, és ez biztonságot és komfortot nyújt számára. Legyen akármilyen viseltes, büdös vagy kopottas a takaró a szintén elnyűtt, ósdi kutyafotelen, kedvenced számára ezek a dolgok otthonossá tehetik az idegen környezetet. Így az új szagokhoz is könnyebben hozzászokhat.

Fontos a napi rutin

A kutyus számára elengedhetetlen a mindennapi kiszámíthatóság. Bár számodra is sok újdonságot tartogathat életetek új színtere, mégis fontos, hogy lehetőség szerint próbáld meg betartani a napi rutint. Kelj fel a megszokott időben, etesd meg akkor, amikor eddig is etetted. Igyekezz abban az időszakban elvinni sétálni, amikor a régi lakóhelyeteken is elvitted őt mozogni. Ha másik munkahelyed van, vagy egyéb változás miatt nem tudod ezeket a dolgokat betartani, akkor is fontos, hogy még ha nem is pontosan akkor kialakíts egy kiszámítható menetrendet a kutya számára. Így ő is sokkal hamarabb fog alkalmazkodni az új otthonhoz.

Türelem és törődés

Fontos, hogy ne várj el rögtön mindent az állattól. A stresszes jószágot rengeteg új inger éri, mely könnyen összezavarhatja őt. Ezért próbáld meg minél könnyebbé tenni a helyzetet. Az újdonsült környezethez való alkalmazkodás egy idegesebb, érzékenyebb állatnál hetek kérdése is lehet, így ne akarj mindent az első napokban. Ha lehetőséged van rá, akkor tölts vele minél több időt, ha jól viselkedik, dicsérd meg többször. Ha érzi, hogy mellette vagy, sokkal könnyebben fogja átvészelni ezt az időszakot. Sajnos előfordulhat, hogy költözéskor rengeteg mindenre kell odafigyelned, és az is megtörténhet, hogy kevesebb figyelmet kap a kutya, mint szeretnéd. Ezért, ha mást nem is, de igyekezz legalább esténként, munka után beiktatni egy kis játékot vagy csak egyszerűen legyél mellette.

(Képek: Getty Images Hungary)

idegen hely költözés kutya költözés szoktatás kutya szoktatása új helyhez nevelés szorongó kutya új otthon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink