hirdetés

Kutatók szerint a gazdák hajlamosak alábecsülni kutyáik félelmét: olyan zajok is stresszelik őket, amikre nem is gondolnál

László Enikő

2023. február 24 - Képek: Getty Images Hungary

Kutatók vizsgálták a kutyák testbeszédét, amikor azok különböző háztartáson belül megszokott hangokat hallottak. A szakemberek arra döbbentek rá, hogy a gazdák sokszor nem is tudják értelmezni házi kedvenceik reakcióit.

hirdetés

A Kaliforniai Egyetem kutatói azt találták, hogy az emberek nem ismerik fel, hogy kutyájuk stresszes, ha általános háztartási zajoknak van kitéve. Már korábban bebizonyosodott, hogy a hirtelen hangos zajok, mint például a tűzijáték vagy a zivatar, gyakran szorongást váltanak ki a kutyákban. Egy új tanulmány szerint még az olyan gyakori zajok is kiváltó okok lehetnek, mint például a porszívó vagy a mikrohullámú sütő.

Alábecsüljük a kutyák félelmeit, ha számunkra hétköznapi hangokról van szó

A kutatás megállapította, hogy a magas frekvenciájú, szaggatott zajok, mint például a füstérzékelő akkumulátorának figyelmeztetése, nagyobb valószínűséggel okoznak szorongást a kutyában, mint az alacsony frekvenciájú, folyamatos zajok.

„Tudjuk, hogy sok kutya van, aki érzékeny a zajokra. De alábecsüljük a félelmet, ha olyan hangokról van szó, amit mi normálisnak tartunk. Ez abból adódik, hogy sok kutyatartó nem tudja értelmezni kedvence testbeszédét” – mondta Emma Grigg, a kutatás vezető szerzője.

Az ásítás tipikus jele a stressznek.

A szorongás jelei

A kutya szorongásának néhány gyakori jele a görcsölés, remegés vagy elbújás. De előfordulhat, hogy a gazdik kevésbé tudják felismerni a félelem jeleit, ha a viselkedés finomabb. Például a stresszes kutyák liheghetnek, megnyalhatják az ajkukat, elfordíthatják a fejüket vagy akár megmerevíthetik a testüket. Néha a fülük visszafordul, és a fejük a válluk alá süllyed. Grigg azt javasolja, hogy a tulajdonosok jobban képezzék magukat a szorongással kapcsolatos viselkedésre.

A kutatók 386 kutyatulajdonos körében végeztek felmérést kutyáik háztartási hangokra adott reakcióiról. 62 online elérhető videóból vizsgálták az ebek viselkedését és az emberi reakciókat. A tanulmány kimutatta, hogy a gazdik nemcsak alábecsülték kedvenceik félelmét, de a videókban szereplő emberek többsége inkább szórakozottan, mintsem az állat jólléte miatti aggódással reagált.

A kutyák hajlamosak nyalogatni szájukat, ha stresszesek.

„Nem egyezik a tulajdonosok a félelemről alkotott felfogása és a ténylegesen jelenlévő félelemmel telített viselkedés mennyisége. Vannak, akik inkább szórakozással, mint aggodalommal reagálnak” – mondta Grigg. „Reméljük, hogy ez a tanulmány ráveszi az embereket arra, hogy elgondolkodjanak azokon hangforrásokon, amelyek okozhatják a kutyájuk stresszét. Így lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék kutyájuk kitettségét.”

Némelyik hang bántja kutyád fülét

Grigg szerint mivel a kutyáknak kitűnő a hallása, bizonyos zajok akár sérthetik is fülüket. Például azok, amik nagyon hangos vagy magas frekvenciájúak. Az expozíció minimalizálása olyan egyszerű dolgokkal elérhető, mint gyakoribb elemcsere a füstérzékelőben, vagy az eb eltávolítása a helyiségből, ahonnan a zaj hallható.

„A kutyák sokkal többet használnak testbeszédet, mint hangot, és ezzel tisztában kell lennünk” – mondta Grigg. „Mi etetjük, elszállásoljuk, szeretjük őket, és gondozói kötelezettségünk, hogy jobban reagáljunk a szorongásukra.”

kutatás kutya fél zajoktól kutya stresszes kutya testbeszéd stressz stressz jelei szorongás szorongó kutya tanulmány testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!