hirdetés

Hogyan hat a kutyára a komolyzene? Ez történik, ha zongorát hall

Bodri Melissza

2021. június 7

Tudvalevő, hogy az ebeknek kifinomult a hallásuk, és a különféle zenék más és más hatással vannak rájuk. De vajon hogyan hat a kutyára a komolyzene?

hirdetés

Nagyon sokan vizsgálták már, hogy az eltérő stílusú zenék milyen hatást fejtenek ki a négylábúakra. Megállapították, hogy a gyors, pattogósabb ritmusú zenék inkább felizgatják az ebeket, míg a lágyabb dallamok nyugtatják őket. Ez utóbbihoz kapcsolódó érdekesség, hogy léteznek olyan zenék, melyek speciálisan a kutyák relaxációját és megnyugvását segítik elő. Ezek után felvetődik a kérdés, hogy vajon érdemes kedvenceddel klasszikus zenét hallgattatni?

Zene stressz ellen?

Susan O. Wagner, az Ohio State University neorológus-állatorvosa szerint bizonyos zenék valósággal megnyugtatják az ideges állatokat. A vizsgálatok, melyek arra irányulnak, hogy feltérképezzék, milyen hatással van a hang és a zene a négylábúakra, szerinte nagyon hasznosnak bizonyulnak. Ugyanis ezzel megállapíthatják, hogy a stresszes, ingerült kedvenceket mivel lehet a leghatékonyabban lecsillapítani.

Kutyák és zongora

Dr. Wagner több mint 150 kutyát figyelt meg otthoni környezetben vagy kennelben, és azt vizsgálták, hogy az állatok miként reagálnak egyes zenékre. A megfigyelés után az az eredmény született, hogy az ebeket a lassú tempójú, mély zongoraszó nyugtatta meg a legjobban. Azok a jószágok, akik otthoni közegben hallgatták a zongorát, nagyobb számban aludtak el, mint kennelben tartózkodó társaik. A kutató szerint az otthoni környezetben történő zenehallgatás nagyon jó hatással van a feszült állatok lelkiállapotára. Ugyanis már napi 30-60 perc zene csökkentheti mentális túlterheltségüket.

A klasszikus zene hatása

Már egy 2015-ben végzett skót kutatás is megállapította, hogy a komolyzene kedvezően hat az ebekre. Két csoport négylábút vizsgáltak, melyeknek felváltva játszottak komolyzenét. Arra következtettek, hogy azoknak a kutyáknak a stressz-szintje, akikkel komolyzenét hallgattattak, jelentősen csökkent.

Zenedarab kutyáknak

A komolyzene és az ebekre gyakorolt hatása már másokat is foglalkoztatott, például 2018-ban egy érdekes kezdeményezés született. Iain Jackson zeneszerző állatorvosok szakértői csoportjával és egy állateledel márkával együttműködve megkísérelte megalkotni azt a zenét, amely a lehető legjobb a kutyák számára. A szándék az volt, hogy olyan darabot szerezzen, ami képes megnyugtatni őket. Másrészt a zeneszám egy eb történetét meséli el a kölyökkortól kezdve a megöregedésig, így az témájában is kapcsolódik a négylábúakhoz.

A darab találóan a Kutyamese címet kapta. Az előadásra különböző életkorú és fajtájú bundásokat hoztak be, és a műsor előtt és után megmérték a pulzusukat. Azt a következtetést vonták le, hogy a darab meghallgatása után pulzusszámuk 22 százalékkal alacsonyabb volt a korábbihoz képest. Vagyis a zene pozitív és megnyugtató hatást fejtett ki az állatokra.

A zene nyugtatja a kutyákat.

A te kedvenced szereti a komolyzenét?

Ha úgy találod, hogy a kutyád nyugodtabban viselkedik a komolyzene hallgatása közben, akkor semmi akadálya annak, hogy időnként előkapj egy klasszikust. Mindig figyelj oda a testbeszédére, hogy mit szeret, hogy tényleg nem zavarja-e a hanghatás. Ha azt látod, hogy elhagyja a helységet vagy nyüszögni kezd, akkor ez egy jelzés lehet, hogy nem szereti annyira a dolgot. Ne feledd, az eb füle érzékeny „műszer”, ezért nem érdemes erőltetni a muzsikát, ha ő nem akarja.

(Képek: Getty Images Hungary)

komolyzene kutya nyugtató zene kutya viselkedése kutya zeneszám kutya zenét hallgat tudomány zene

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink