hirdetés

Vajon képes egy kutya hazudni a gazdájának? Egy tanulmány szerint lehet, hogy félreismertük a legtisztább teremtményeket

Hangai Lilla

2023. április 16 - Képek: Getty Images Hungary

Egy, az Animal Cognitionben megjelent tanulmány kimutatta, hogy még szőrös barátaink is képesek az arcunkba hazudni. Ezt nem vártad volna, igaz? Mi sem. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez a kérdés sem egyszerűen fekete-fehér, így, ha teljes képet szeretnél kapni, olvass tovább!

hirdetés

A kutatókat egészen pontosan az érdekelte, hogy vajon a kutyák képesek-e tudatosan megtévesztést használni azért, hogy megszerezzék tőlünk azt, amit akarnak. Ehhez először is megtanították a kutyákat (27 különböző fajtájú, 1,5-14 év közötti eb), hogy két nőt képesek legyenek megkülönböztetni a táplálék iránti hozzáállásuk alapján. Egyikük együttműködő volt, mert készségesen adott nekik finomságot, a másikuk pedig versengő viselkedést mutatott, mert megmutatta a csemegét a kutyának, majd zsebre vágta azt.

A saját érdekeiket nézték

Ezután a kutyákat megtanították arra is, hogyan kell az embert ételhez vezetni. Megnézhették, ahogyan 3 földre helyezett doboz egyikébe kolbászt (kedvenc), a másikba kutyakekszet, a harmadikba pedig semmit nem helyeztek a kutatók. A teszt során az ebeket arra kérték, hogy mutassák meg az ételt az emberi partnerüknek. Kétszer tesztelték a viselkedést kooperatív partnerrel és kétszer versengő partnerrel. Az együttműködő társak megjutalmazták az ebet a talált finomsággal, míg a kompetitív partnerek megtartották azt.

„Összehasonlítva a kutyák viselkedését a kooperatív és a kompetitív partner jelenlétében, összefüggést találtunk a tesztnap és a partner szerepe között abban, hogy a kívánt csemegét tartalmazó dobozhoz vezették-e őket. Mindkét tesztnapon a kutyák nagyobb valószínűséggel vezették az együttműködő partnert a preferált élelmet tartalmazó dobozhoz. Ez a hatás erősebb volt a második napon, mint az elsőn” – magyarázta a tanulmány egyik szerzője.

Ez pedig azt jelenti, hogy a kutyák több mint fele rájött, hogy ha a kompetitív partnert elvezetik az élelemhez, abból semmi hasznuk nem származik. Így füllentettek, mikor arra kérték őket, hogy mutassák meg az ételt. Két négylábú a tesztalanyok közül, Arwen és Nelson olyan fifikás volt, hogy csak és kizárólag az együttműködő partnert vezették az ételes dobozhoz. Baxter, Cicca, Barni és Caju szintén soha nem vezették a versenytársat a kolbászhoz, bár kevésbé voltak következetesek az együttműködő partnerrel.

Még legjobb barátaink is taktikáznak

A szerzők szerint ezek az eredmények rámutatnak, hogy a kutyák képesek változtatni viselkedésükön. Képesek taktikai megtévesztést alkalmazni; megértik, hogy tetteik hogyan befolyásolják mások viselkedését.

A szakértők szerint azonban az megállapítás, hogy hazudnának nekünk, erős túlzás. Nem hazugságokról van itt szó, hanem egy intelligens faj remek helyzetfelismeréséről. Vagyis arról, hogy szeretik elérni, hogy úgy alakuljanak a dolgok, ahogy nekik az ideális.

Ez pedig figyelemre kell, hogy intse a gazdikat! A kutyák még mindig hűséges, ragaszkodó és szerető társaink, de ezek szerint nagyon hasonlóak más állatokhoz. Fontos számukra a saját jóllétük optimalizálása is. Tudják, hogy mit akarnak, így egy kis manipulációtól sem riadnak vissza. Figyelj arra, hogy hogyan eteted és jutalmazod a blökit, és semmiképpen se dőlj be a szomorú kutyaszemeknek!

ember és kutya kapcsolat ember hatása kutyára gazdi kihat a kutyára hazudik a kutya kutatás kutya és ember kutya viselkedés tanulmányozása kutya viselkedése okos kutya tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink