hirdetés

Így érik el a kutyák, hogy az történjen, amit ők akarnak: valóban képesek befolyásolni minket

Ferenczi Deborah

2022. május 1 - Képek: Getty Images Hungary

Valójában a legtöbb kutya képes elérni azt, amit akar, hiszen manipulál. Egyetlen pillantás elég, hogy megenyhüljön a szívünk. De fontos tudni, hogy nem tesz jót, ha engedjük, hogy a szomorú kutyaszemek minden alkalommal befolyásoljanak minket.

hirdetés

Tanulmányok bebizonyították, hogy az ebek képesek leolvasni az arckifejezésünket, és megmondani, hogy boldogok vagyunk-e vagy szomorúak. Emellett le tudják utánozni a mimikánkat is. A szakértők úgy vélik, hogy a kutyák egy két éves gyermek szintjén tudnak gondolkodni, aki akár műsírással és dührohamokkal képes felhívni magára a szülei figyelmét. De akkor valójában a kutya is képes manipulálni minket, embereket? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Vedd észre, ha a kutya manipulál

Képes-e a kutya arra, hogy manipuláljon?

A Zürichi Egyetemen végzett tanulmány rávilágít arra, hogy a kutyák képesek befolyásolni nemcsak egymást, hanem az embereket is. Egy kísérletben 27 kutyát vizsgáltak meg, két ember társaságában. Az egyik embernek a feladata az volt, hogy együttműködést mutasson a kutyákkal szemben, és könnyedén adja a finomságokat számukra. A másik embertől sokkal nehezebb módon lehetett megszerezni a jutalomfalatokat. Érdekes módon abban az esetben, amikor a kutyusok a könnyen megkaparintható jutalomfalatot tartó emberhez mentek, akkor általában nem vetettek be különösebb praktikákat. Ellenben amikor a másik illetőhöz közeledtek, már komolyabb módszerekhez folyamodtak. Olyan technikákat vetettek be, amivel úgy gondolták, hogy kivívhatják az illető szánalmát. Könyörgő kutyaszemekkel néztek egészen addig, amíg meg nem szerezték a finomságot.

Az állatok arckifejezése

Az állatok arckifejezését rugalmatlan és önkéntelen megnyilvánulásnak tartották. Azonban napjainkra már úgy gondolják a tudósok, hogy ezek érzelmi állapotokat tükröznek, nem pedig a másokkal való kommunikációra irányuló aktív kísérletek. Az emberen kívüli főemlősfajoknál kimutatták, hogy arckifejezésekkel reagálnak a közönség jelenlétére, ami azt sugallja, hogy valamennyire megértik, hogy mások látják és értelmezik őket. Eddig nem volt bizonyíték arra, hogy más fajok hasonló érzékenységgel állítják elő mimikájukat a közönség figyelmének felkeltése érdekében.

Kommunikálnak-e az ebek az arckifejezéseikkel?

A Portsmouthi Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a kutyák arckifejezései vajon változnak-e attól függően, hogy az emberek figyelik-e őket. A kutatócsapat arra az eredményre jutott, hogy az ebek sokkal élénkebb mimikát produkáltak abban az esetben, amikor megfigyelték őket, mint amikor nem. A tudósok úgy vélik, ez annak a bizonyítéka, hogy az ebek az arckifejezéseket kommunikációs eszközként használják. Sőt bizonyos megnyilvánulások sokkal többször jelentek meg abban az esetben, amikor az állatok figyelmet kaptak. A portsmouthi csapat tudósai úgy vélik, hogy e kifejezések használatának gyakorisága azt mutatja, hogy a kutyák tisztában vannak azzal, milyen előnyökkel járhatnak. Kedvenceink valóban képesek befolyásolni minket a tekintetükkel, könyörgő szemeikkel. A kérdés csak az, mi bedőlünk-e ennek, vagy képesek vagyunk következetesek maradni.

befolyásol a kutya könyörgő kutyaszemek manipulál a kutya nagy kutyaszemek utánoz a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink