hirdetés

3 házi készítésű, vegyszermentes sampon recept érzékeny kutyáknak: szépen tisztítanak és nem irritálják a bőrt

Ferenczi Deborah

2022. május 11 - Képek: Getty Images Hungary

A jó minőségű kutyasamponokat kiváló alapanyagokból állítják össze, melyek táplálják a kutyus bőrét, emellett segítenek a ragyogóan szép szőr megőrzésében. Azonban előfordulhat, hogy bizonyos kutyák nem bírják ezeket, kiütésekkel küzdenek, esetleg viszketnek tőlük. Sőt, előfordulhat, hogy még a szőrük is elkezd hullani. Ezekben az esetekben kiváló alternatíva lehet a házi készítésű kutyasampon. Az alábbiakban hoztunk három olyan receptet, melyeket elkészíthetsz otthon, és mentesek olyan vegyszerektől, melyek irritálhatnák a kutyusodat.

hirdetés

Az alábbi  házi készítésű kutyasampon recepteket mindenképpen érdemes kipróbálnod, ha a kutyusodnak a boltban kapható samponok kiütést vagy kellemetlen irritációt okoznak. Ebben az esetben valószínű, hogy ezekben a termékekben van valamilyen alapanyag, mely irritációt okoz kedvenced számára, így érdemes lehet átállni a természetesebb vonalra.

Házi készítésű kutyasampon

A házi készítésű kutyasamponok összetevői könnyen beszerezhetők. Minden esetben teljesen természetesek, és a lehető leginkább mentesek vegyszerektől, illetve olyan kiegészítőktől, melyek a kutyusodnak irritációt okozhatnak. Így különösen érzékeny bőrű ebeknél ajánlott a használatuk. Az alábbi receptek egyszeri adagok, így nincs szükség tárolásukhoz edényekre. Így akár minden alkalommal ki is próbálhatsz egy új receptet. Amennyiben nagyobb mennyiséget szeretnél elkészíteni, akkor mindenképpen érdemes az adott adagokat megsokszorozni, a kívánt mennyiségnek megfelelően.

1. Házi készítésű kutyasampon a bolhák leküzdésére

Számos recept létezik házi készítésű kutyasamponhoz. A bolhák ellen kiegészítésképp is felveheted a harcot az alábbi recept segítségével, mely érzékeny bőrű kutyusok számára is ideális!

Ehhez a házi készítésű bolhák elleni kutyasamponhoz a következők szükségesek:

 • 1 liter víz
 • 1 csésze almaecet vagy fehér ecet
 • 1 csésze babasampon

Kisebb testű ebeknek, kölyökkutyáknak az adagolás:

 • 1/2 csésze víz
 • 1/4 csésze fehér ecet vagy almaecet
 • 1/4 csésze babasampon

Az oldatot szórófejes palackkal vagy alaposan kitisztított fűszeres üveggel vidd fel a hulladék minimalizálása érdekében. A házi készítésű kutyasampont dörzsöld kedvenced bundájába, különösen a gerinc mentén, a farok tövében, a mellkason és az alkar alatt, és hagyd hatni legalább öt percig, mielőtt leöblítenéd. Végezetül keféld át kutyádat, hogy eltávolítsd a kihullott szőrt.

2. Házi készítésű száraz sampon kutyáknak

Ha túl gyakran, vagyis havonta többször fürdeted a kutyádat, fennállhat a veszélye annak, hogy kiszárad a bőre. A hagyományos fürdők egyik elkerülési módja a házi készítésű száraz sampon. Ezek az otthon készült száraz kutyasamponok általában szódabikarbónát tartalmaznak. Ez az összetevő a legtöbb otthonban megtalálható, és elég könnyen beszerezhető bármely élelmiszerboltban.

Az alábbi összetevőkre lesz szükséged a száraz sampon elkészítéséhez:

 • 1 csésze szódabikarbóna
 • 1 csésze kukoricakeményítő
 • Néhány csepp illóolaj (a citrom és a levendula a legnépszerűbb).

Nem minden illóolaj jó a kutyák számára, ezért csak az állatorvos által ajánlott, kutyák számára biztonságosat használj. Szórd a keveréket a kutyádra, és masszírozd be a bőrébe a kezeddel vagy egy kefével. Fontos, hogy egyszerre ne használj túl sok szódabikarbónát – egy csésze közepes méretű kutyának, fél csésze nagyon kicsi vagy kölyökkutyának, és másfél csésze nagytestű ebnek bőségesen elegendő.  Ne alkalmazd túl gyakran ezt a módszert, mivel a por maradványai felhalmozódnak a kutya szőrén.

3. Házi sampon, ha kutyádnak száraz a bőre

Könnyedén készíthetsz házi készítésű sampont száraz bőrű kutyák számára. Ez abban az esetben lehet hasznos, ha gyakrabban fürdeted a kutyádat, vagy ha érzékeny a bőre. Ilyenkor érdemes kipróbálni az alábbi receptet, amely némi enyhülést hoz az adott problémára. Az olyan összetevők hozzáadásával, mint az aloe vera gél vagy a glicerin, enyhítheted a viszkető és száraz bőrt.

Az érzékeny bőrű kutyáknak készült kutyasampon a következőket tartalmazza:

 • 1 liter víz
 • 1 csésze babasampon
 • 1 csésze almaecet vagy fehér ecet
 • 1/3 csésze glicerin
 • 2 evőkanál aloe vera gél

Az oldatot ebben az esetben is érdemes szórófejes palackkal vagy alaposan kitisztított fűszeres üveggel felvinned az állatra. Alaposan dörzsöld a kutyád bundájába a sampont, különösen, ahogy már a fentiekben is említettük, a gerinc mentén, a farok tövében, a mellkason és az alkar alatt, és hagyd hatni legalább öt percig, mielőtt leöblítenéd. Végezetül alaposan itasd fel a szőréről a nedvességet, és keféld át az állat szőrét. A receptben szereplő glicerin és aloe vera nyugtató hatású, az érzékeny vagy száraz bőrű kutyák számára.

érzékeny kutya bőre fürdetés házi készítésű kutyasampon kutya fürdetése kutya fürdetése otthon kutyasampon szárazsampon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!