hirdetés

Tippek, hogy kutyád mindig jólfésült legyen: nem mindegy, milyen kefét és sampont használsz!

László Enikő

2022. április 27

Míg bizonyos kutyafajták bundája csak minimális törődést igényel, másokét rendben tartani igen időigényes feladat lehet. Mutatunk néhány tippet, hogyan válaszd ki kedvenced számára a megfelelő fésűt, illetve sampont, kondicionálót.

hirdetés

Természetesen néhány fajta számára elengedhetetlen a rendszeres kutyakozmetikázás. Ha ezt elmulasztja a gazda, az állatnál akár súlyos egészségügyi problémák is kialakulhatnak. Például bizonyos fajták trimmelést igényelnek, amit célszerű szakemberrel elvégeztetni. Az elhalt szőrszálak szakértelemmel végzett eltávolítása fájdalommentes az eb számára. Ha viszont elhanyagolják, bőrproblémák is felléphetnek, mivel a kutya bőre nem tud megfelelően szellőzni.

Így végzi el egy szakember a trimmelést:

Tehát bizonyos fajták minden esetben szakszerű segítséget igényelnek, azonban sok kedvenc bundája két kutyakozmetikás időpont között otthon is jól karbantartható. A rövid szőrű ebeket nem is feltétlen kell szalonokba vinni, ha a karomvágás és a szükségszerű fürdetés saját házadon belül is megoldható. A biztonság azonban a legfontosabb tényező minden esetben. Ha úgy érzed, nehezen birkózol meg bizonyos feladatokkal, kérd szakértő segítségét!

Demeter Krisztina kutyakozmetikus megmutatja, hogyan vágd kutyád karmait:

A szőrtípusnak megfelelő fésűt válassz!

Ahogyan az embereknél, a kutyáknál is más-más fésű válik be, attól függően, milyen szőrtípussal rendelkeznek. Értelemszerűen minél rövidebb a szőr, annál könnyebb ápolni. A rövid szőrű kutyákat általában heti vagy kétheti rendszerességgel szokták fésülni, igénytől függően. Főleg a vedlési időszakban a legjobban bevált eszköz a gumis kutyakesztyű vagy gumisörtés kefe, amit a gazda a kezére húzhat, és simogató mozdulatokkal távolítja el az elhalt szálakat.

A valamivel hosszabb szőrű kedvencek, például a border collie-k vagy a golden retrieverek bundáját hetente többször érdemes átkefélni. Az ő sűrű szőrzetükhöz bontókefe használata ajánlott, ami hatékonyan távolítja el az elhalt szálakat és kellően mélyre hatol fémes, hosszabb fogainak köszönhetően. Másik előnye, hogy a kisebb gubancokat könnyedén kibogozza, illetve eltávolítja a bundában ragadt fűszálakat, apró terméseket, amit a kutyák egy kiadós hempergés után gyakran bevonzanak.

Már kölyökkorától kezdve érdemes hozzászoktatni a rendszeres fésüléshez kedvencedet.

A hosszú szőrű kutyák bundájának ápolására kell a gazdiknak a legtöbb figyelmet fordítani, mivel az könnyebben filcesedik (például a nyakörvnél), valamint több dolog ragadhat bele (például toklász). Az ő esetükben sokan használnak a hagyományos hajkefére hasonlító kutyakefét, a filces, gubancos részeken pedig a fentebb is említett fém fogakkal rendelkező fésűt.

Léteznek még a trimmelő fésűhöz hasonló, ám pengékkel nem ellátott eszközök is, melyeket a drótszőrű, esetleg filcesedésre hajlamos ebek bundáihoz ajánlanak a kozmetikusok. Egy sűrű fogú fésű is mindig jól jöhet, ezekkel a legkönnyebb az esetleges élősködőket eltávolítani. A kifejezetten az aljszőrzet eltávolítására kialakított eszközök is a kozmetikusok kedvencei közé tartoznak, segítségükkel könnyen eltávolítható a vedlés által elhalt szőrzet. Fontos, hogy a fésűk, kefék különböző méretben kaphatók, ha nem elég hosszúak fogaik, hatástalanok egy sűrűbb bundában.

Nemcsak a fésű a fontos, ha ápolt szőrzetet szeretnél!

Nem csak a fésüléssel tehetsz azért, hogy kutyád bundája mindig jól ápolt legyen. A kutyakozmetikákban mindig használnak fürdetéskor valamilyen kondicionálót, az adott eb igényeinek, szőrtípusának megfelelően.

Fontos, hogy olyan terméket válassz, ami bőrbarát összetevőket tartalmaz, hiszen csak így ápolhatja kedvenced bőrét és szőrét. Ezzel nem csak bundája lesz szebb, egészségesebb, de a különböző balzsamok, kondicionálók a kifésülést is nagymértékben megkönnyítik. Ez különösen a hosszabb szőrű kutyák számára fontos szempont. A szárazabb bőrű négylábúaknak kifejezetten ajánlott fürdetéskor valamilyen ápoló balzsam használata, ami táplálja és puhítja bőrüket.

Olyan terméket is választhatsz, ami sampon és kondicionáló is egyben, így lerövidíted a fürdetés idejét és nem kell különböző készítményeket alkalmaznod.

Érzékeny bőrű ebek esetében fontos, hogy a szőrzet ápolása minél gyengédebb módon történjen. Ilyenkor nemcsak a fésűnek (ami lehetőleg minél puhább sörtéjű), de a samponnak is igazodnia kell kutyád igényeihez. Válassz számára olyan készítményt, ami kifejezetten érzékeny bőrű kedvencek számára lett kifejlesztve. Az ilyen termékek gyakoribb fürdetéshez is ideálisak, emellett csökkentik a viszketést és az irritációt.

Ha a fürdetés nem opció

Egyes kutyák számára a fürdetés rendkívül rossz élmény, egy ilyen kedvencet mosdatni pedig valódi kihívás. Az ő számukra már elérhetőek kutyáknak kifejlesztett szárazsamponok, melyek víz használata nélkül tisztítják a bundát. Alkalmazása akár két fürdetés között is ajánlott vízimádó vagy beteg (nem fürdethető) társaik számára is. Ezek a termékek ráadásul kellemes illatot is biztosítanak kedvenced bundájának.

A szárazsamponok mellett léteznek úgynevezett tisztító habok, melyek használatához szintén nem szükséges víz. Ezek két fürdetés között is ideálisak, de hidegebb időjárás vagy betegség, lábadozás esetén is jó szolgálatot tehetnek.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

balzsam érzékeny bőrű kutya fürdetés hosszú szőrű kutya kondicionáló kozmetika kutya fésülés kutya fürdetése kutyasampon szárazsampon trimmelés vedlés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!