hirdetés

Mire utal, ha kutyád bőre száraz, korpás? A túl sok fürdetés is lehet ártalmas

László Enikő

2021. október 27

Nemcsak az emberek, de a kutyák is lehetnek korpásak. Esetükben a probléma talán még zavaróbb, hiszen a sűrű bundától a száraz bőr csak jobban viszket. Mi lehet ennek az oka?

hirdetés

A korpásodás ugyanúgy gyakori jelenség a kutyáknál, mint az embereknél. A korpa elhalt, száraz, leváló hámsejt a bőr felületén, annak megújulása reményében. A bőr egészségéért sok minden felel. Leggyakrabban a túl sűrű fürdetést okolják érte, de az étrend, a száraz, hideg levegő is lehet felelős a jelenségért.

A fűtés is okozhatja a bőr szárazságát.

Mikor kell aggódnod?

Először is meg kell vizsgálni, hogy a korpásodás a kutya egész testén vagy egy bizonyos részen lépett-e fel. Utóbbi esetében lehetséges, hogy allergia áll a háttérben, és azon a ponton az eb érintkezett valamivel, ami az irritációt kiváltotta. Amennyiben a bőr piros, illetve szőrvesztés is jellemzi az adott területet, valószínűleg komolyabb a probléma. Az irritált részt a kutya hajlamos nyalogatni, vakarni, ami csak tovább rontja a bajt. Ebben az esetben mindenképp érdemes állatorvoshoz látogatni vele, és kikérni a tanácsát. Ugyanis a korpás, száraz, viszkető bőrt parazita vagy genetikai betegség is okozhatja. Például a microsporum canis nevezetű gomba egyik jellemző tünete a korpásodás, de a seborrhea is egyidejűleg okozza a bőr zsírosodását és korpásodását.

Környezeti tényezők

Akár az embereknél, a kutyáknál is megviseli a bőrt a hideg, száraz időjárás. Az őszi-téli időszakban gyakrabban előfordul bőrszárazság, ami a korpásodást is okozhatja. A fűtési szezon pedig csak ront a helyzeten. A fűtés szárítja a levegőt, ennek következtében pedig a bőrt is. A panellakásokban ez még inkább jellemző, így érdemes beszerezni egy párásítót. Hiszen a száraz levegő nemcsak a bőrnek okoz problémát, de az allergia esélyeit is növeli. A fűtés által ugyanis megemelkedik a levegő porkoncentrációja, ami által fokozódnak az allergia tünetei. Emellett pedig a légzésre is hatással bír: köhögés és torokszárazság is előfordulhat miatta. Ezek kutyádnál és nálad is megjelenhetnek, ezért mindkettőtök egészségének jót tehet, ha párásítóval megpróbálod ellensúlyozni a fűtés okozta száraz levegőt.

De nemcsak a lakásban, hanem a szabadban is okozhat szárazságot a hideg levegő. Egyes kutyafajták kifejezetten jól érzik magukat akkor is, ha a hőmérő alacsony számot mutat. Mások azonban igen érzékenyek lehetnek erre. A kistestű, rövid szőrű kutyákra érdemes lehet ruhát adni.

Nem megfelelő táplálás

A bőr egészségéért a belső táplálás is felel. Ha kedvenced nem jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz, az bőrén és szőrén is meglátszik. A minőségi eledelek, és a gondosan, szakértelemmel összeállított házi koszt, szükség esetén táplálékkiegészítőkkel vegyítve biztosítja kedvenced számára a megfelelő ásványi anyagokat, vitaminokat. Az omega-3 zsírsav és az E-vitamin nagymértékben támogatja a csillogó bundát és az egészséges bőrt. A nem megfelelő táplálás okozta korpásodás a legtöbb esetben mentett ebek esetében fordul elő. Azonban a helyes etetéssel helyrehozható a probléma.

Túl kevés vagy túl sok kozmetikázás

Az elhanyagolt, leginkább hosszú szőrű kedvencek esetében okozhatja a korpásodást a bunda rossz állapota. Az összeállt, filces szőr miatt a bőr nem tud megfelelően lélegezni. A rendszeres fésülés pedig azért is célszerű, mert ilyenkor alaposabban át tudod vizsgálni kutyád bőrét, és időben tudsz cselekedni, ha problémát észlelsz.

De túlzásba sem szabad esni. Egyes kutyafajták gyakrabban igénylik a fürdetést, mint mások. Azonban egyikőjüknél sem tanácsos túlzásba esni. A fürdetés gyakoriságáról megoszlanak a vélemények. A legtöbbször azt tanácsolják a szakértők, hogy a gazdi döntse el, milyen sűrűn van szükség a kutya alapos mosdatására. Egyesek szerint 4 hetente, mások szerint három havonta kell ezt elvégezni. Mivel számos tényező (szőr hosszúsága, aktivitás, szabadtéri tevékenységek, allergia, stb.) szerepet játszik ennek megítélésében, jobb, ha mindenki saját belátása szerint dönt erről. Azonban fontos, hogy ne legyen túl gyakori, négy hetet minden esetben érdemes várni. Persze, ha sáros, kellemetlen szagú a kedvenced, nyugodtan megfürdetheted.

Csak akkor fürdesd meg kedvencedet, ha valóban szükséges.

A gyakori mosdatás azonban káros lehet, ugyanis ezáltal eltávolítod bőréről a természetes olajokat, amitől az érzékenyebb és fogékonyabb lesz a környezeti hatásokra (például pollen, bőrbetegségek). A szervezet ilyenkor igyekszik minél előbb újratermelni a szükséges olajokat, de jellemzően nagyobb mennyiségben. Így egyre hamarabb lesz kedvenced szőre zsíros, kellemetlen szagú. Úgy működik ez, mint az embereknél a hajmosás: minél gyakrabban mosod, annál hamarabb lesz zsíros.

A túl sok fürdetés és a nem megfelelő samponok okozhatnak korpásodást. Az ideális termék kiválasztásakor légy körültekintő. Részesítsd előnyben a természetes összetevőjű, káros anyagoktól mentes készítményeket. A bőrbarát sampon a kutyák esetében is nagyon fontos, hiszen az nem szárít, sőt még ápol is néhány extra összetevővel. Ilyen például az argán- vagy az olívaolaj, ami a bőrt és a bundát egyaránt puhává varázsolja. Ha ilyen terméket keresel, nézz körül Az Én Kutyám Shopban, ahol több hasonló készítmény közül is válogathatsz!

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

bőrbetegség korpa korpás kutya kutya fürdetés őszi allergia száraz bőr téli allergia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink