hirdetés

Sikerre vitt mentőakció: megérkezett a kirgiz agár Tatára

Szénási Szimonetta

2024. június 11 - Képek: dr. Kozári Karina

Rengetegen izgultak, vajon megvalósul-e dr. Kozári Karina álma, amit nem várt fordulatok és egy tragédia is beárnyékolt. Testközelből bizonyosodhattunk meg róla, hogy az álom immár valóság. 

hirdetés

Miként mi is beszámoltunk róla, az állatmentőként is jeleskedő tatai idegenvezető, dr. Kozári Karina hosszú hónapok óta tervezte és szervezte, miként hozhatna haza egy utazásai során megismert taigant, azaz kirgiz agarat. Tudta, hogy nagyot vállalt, de még így is adódtak olyan nehézségek, amikre nem számított. Ami viszont mindent felülírt, az egy megmagyarázhatatlan tragédia: a várva várt kutyus, Igi elpusztult. Mindez közvetlenül az utazás előtt történt; Igire egy helyi gazda vigyázott az utolsó napokban, ám a férfi egy reggel Igit és egyik saját kutyáját is holtan találta. Hogy mi történt az állatokkal, arra nem derült fény. Se a körülmények, se külsérelmi nyomok nem árulkodtak. Ez nemcsak összetörte Karina szívét, amiről az agár mentőakciójának létrehozott közösségi oldalán maga is beszélt, de kérdésessé tette az egész vállalást is.

Leila kapott egy esélyt a jobb életre

Nem adta fel

Minden fájdalma ellenére az állatmentő úgy határozott, ennyi erőfeszítés, és az a rengeteg támogatás, amit kapott minden téren, nem mehet kárba. Így elkezdett kutatni egy másik olyan kutya után, aki Igihez hasonlóan szintén nagyon rossz körülmények között él, így megváltás lenne neki a segítség. Karinának pedig az a farmer volt segítségére, aki Igire is vigyázott. A férfi helyi kapcsolatai révén rövidesen rá is bukkant egy csodálatos taiganra, aki még akkori állapotában is képviselte fajtája minden szépségét.

Az agár vészesen alultáplált volt

Kirajzolódtak a szervei

A csont és bőr jószág egy oszlophoz kötve várta sorsa jobbra fordulását, ami Karina és a nagyszámú támogatócsapat formájában érkezett el hozzá. Az agárnak nemcsak minden egyes bordáját, de valamennyi csontját meg lehetett számolni, annyira le volt soványodva. A fotókon azonban csalóka volt a nagy hasa, ami még véletlenül sem a jóllakottságot jelezte: a szuka annyira le volt fogyva, hogy látni lehetett a belső szerveit.

Szerencsére a megvásárlása nem ütközött akadályokba. Mint Karina elmesélte, eredeti gazdája, egy kirgiz férfi munkája miatt visszautazott Oroszországba, így kénytelen volt idős szüleire bízni a kutyát, akik nem tartottak igényt az állatra. Karina kirgizisztáni segítője pedig benzinköltség fejében el is hozta.

Karina és Leila

Így kezdődött meg a taigan útja Magyarországra. Ami még tartogatott meglepetéseket a párosnak.

Leila

A rossz életkörülmények ellenére a taigan varázsa így is hatott: ahogy az a képeken is látszik, a kirgiz agár egy fenséges jószág nemes arcélével és büszke kiállásával. Karina számára fontos volt, hogy hagyományos kirgiz nevet találjon védencének, ahogy az is, hogy a kutya számára is könnyen megtanulható legyen. A Leila nevet kapta, amely hazájában klasszikus női név, jelentése pedig éjjel, éjszaka, vagy sötét hajú. Tökéletesen illik újdonsült viselőjéhez!

14 óra

Karinának rengeteg dolga volt abban a pár napban, ami Leila átvétele és az indulás között maradt neki. Egyrészt meg kellett ismerkednie a kutyával, amit olyan kihívások nehezítettek, mint az, hogy az agár nem ismerte a kutyatápot. Így hiába kínálták neki a jobbnál jobb falatokat, azokat nem fogadta el, egyszerűen kiköpte. Karinát a most májusban kint megsegítő sofőr ötlete mentette meg: vett a sarki boltban egy kiló kenyeret, aminek segítségével fel tudták csalogatni Leilát az emeleti szállásra. Ez volt számára a megszokott étel.

A boxtréningre, azaz az utazáshoz szükséges szállítódobozba való beszoktatásra is nagyon kevés idő jutott, ugyanis a felszerelés szállítás közben úgy döntött, „tesz egy kitérőt Isztambulban” – ahogy Karina viccesen fogalmazott. A csomag ugyanis egy napra elakadt, ami a háromnapos időtartamot tekintve nagy fennakadást jelentett. Szerencsére ennek ellenére nem volt semmi probléma, és Leila szépen kibírta a 14 órás repülőutat.

Az már inkább a szerencse vagy a gondviselés érdeme, hogy Leila egyáltalán elhagyhatta az országot. Kirgizisztánban ugyanis ezek a kutyák nemzeti kincsnek számítanak, és kizárólag engedéllyel távozhatnak, illetve feltétel az ivartalanítás is. Leila azonban annyira alultáplált volt, hogy az állapota nem tette lehetővé a beavatkozást. Ám mivel a szőre nem a preferált hosszú változat, így keveréknek minősítve elhagyhatta hazáját, hogy megkezdje új életét Tatán.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Fiatalság, tele élettel

Egy héttel az utazást követően volt szerencsém találkozni Leilával, aki nemcsak gazdájával, de négylábú lakótársaival, Tic Tackal, a border collie-val és Anrival, az auvergne-i vizslával érkezett. A taigan ebbe a kompániába csöppent bele, és mint gazdájuk elmondta, egyelőre mindhárom eb remekül veszi a helyzetet.

Leila, Tic Tac és Anri

Leila fellépése minden túlzás nélkül magával ragadó, ám még látszanak rajta az eddigi életének nyomai. Miképp Karina magyarázta, a dehidratáltság miatt a bundája korpás, pontosabban annyira száraz, hogy hámlik. Emiatt kezdetben még a pisilés is problémás volt, de mostanra szerencsére ezen a téren nincs gond, sőt, Leila súlya is gyarapodni kezdett. Életkorát tekintve 10 hónap körüli lehet, hiszen még tejfogai is vannak.

Ahogy a kertünkben, úgy a másnapi kutyás pikniken is láthattuk, micsoda energikus, életvidám eb Leila. Ezt megerősítette mind Karina, mind a piknik helyszínéül szolgáló élménypark agilityedzője, Imhof Bianka is, akivel Leila már párszor bejárta az agilitypályát, igen eredményesen véve az akadályokat.

Az agár Imhof Bianka agilityedzővel gyakorol

Munkára szánják

Leila legfontosabb feladata most az erősödés és a szocializáció mind kutyatársaival, mind a különféle élethelyzetekkel. Hogy végül mi lesz az életútja, az egyelőre kérdéses, de a látottak biztatók. Hazájukban a taiganok kiváló vadászkutyák, akik remekül dolgoznak együtt lovakkal és sólymokkal is. Karina célja az, hogy biztosítsa a kutya számára a megfelelő életformát, azaz munkát találjon neki. Akár mentőkutyaként, akár az agár számára természetes életformát és munkakörnyezetet, amire született, ha erre Leila is készen áll.

A taigan új hazájában egyre szépül. A képen épp Virágh Tímea kutyakozmetikusnál

Mint megtudtuk, Leilát épp a cikk írásának napján egy rendőr is szemügyre veszi, aki területkereső kutyákkal dolgozik. Ha alkalmasnak találja az agarat, akkor Leila képzése megkezdődik. A területkereséssel foglalkozó négylábúak igen különleges módon, szagminta nélkül, magas fűvel benőtt területen dolgoznak, ahol képesek minden mozdulatlan, önmagáról életjelet adni képtelen személyt megtalálni. Miként Karina megosztotta az ismereteit, ezek a négylábúak jó széljárás esetén akár 100 méterre lévő embert is képesek észlelni, felkutatni, majd jelezni. A kilátások biztatóak, hiszen mint megmentője rámutatott, Leila kiváló orra tökéletessé tenné a feladatra. Védence pedig egy kis ételjutalom fejében szinte bármilyen kihívást örömmel teljesít.

A kutyák szaglása olyan téma, amely megéri, hogy folytasd az olvasást! Ide kattintva megtudhatod, mennyivel jobb az orruk, mint a mienk.
agarak agility állatmentés alultáplált kutya dehidratáltság keresőkutya kirgiz agár korpa korpás kutya repülés kutyával szaglás szimat vadászkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!