hirdetés

Kutyákkal találták meg a Mecsekben eltűnt, mentális problémákkal küzdő férfit

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 17 - Képek: Getty Images Hungary; Pécsi Mentőkutyás Egyesület

Négy kutyával és egy önkéntes segítségével indultak el annak a fiatal férfinek a keresésére, aki a napokban tűnt el Baranya vármegyében.

hirdetés

A Pécsi Mentőkutyás Egyesülettől kért segítséget egy kővágószőlősi család, hogy segítsenek felkutatni másfél napja eltűnt, mentális problémákkal küzdő fiatal hozzátartozójukat. Az Egyesület tagjai 2 órán belül a helyszínen voltak két nyomkövető és két területkutató kutyával – értesültünk a közösségi oldalukon közzétett beszámolóból.

Kép: Pécsi Mentőkutyás Egyesület

Önkéntes segítő és szemtanú is akadt

A csapat az adatgyűjtést követően azonnal megkezdte a keresést, amiben egy helyi lakos is a segítségükre volt. Sikerült találniuk egy szemtanút, aki egy erdei úton vélhetően a keresett fiatalemberrel találkozott. Ezen a nyomon indutak el a kutyákkal.

A két mantrailinges kutya a szemtanú információját megerősítve, egymást váltva ( 30 fok volt) végig ment a közel 4 km-es erdei úton és kiértek az Orfű-Abaliget elágazáshoz. Ekkor kértünk segítséget Orfű polgármesterétől, illetve az orfűi polgárőrségtől, akik végigjárták a település környéki utakat, illetve megkérték a helyi lakosokat, ha látják az eltűnt férfit azt jelezzék nekünk. Nem sokkal ezután a Szomjas Vándor dolgozói jelezték is, hogy a tó partján üldögél egy hasonló fiatalember. Helyszínre érkezésünk után kiderült, hogy ő az

– számolnak be az akció részleteiről a bejegyzésben.

Megtalálásakor a férfi kissé zavartan viselkedett, a mint elmondta, az erdőben éjszakázott, s közel két napja semmit sem evett. A mentőcsapat tagjai értesítették a rokonokat, majd ételt és italt vittek a fiatalembernek. Mint fogalmaznak, „a civil összefogásnak köszönhetően, ebben az esetben nagyobb baj nem történt!”

Miként dolgoznak a keresőkutyák?

Az eset kapcsán érdemes kitérni arra, miként dolgoznak az említett kutyák. Mint egy korábbi cikkünkben részleteztük, a hagyományos személykereső kutyák tulajdonképpen a talajtöréseken hagyott szagnyomok alapján tudnak tájékozódni. Ezzel szemben a mantrailing a levegőben való nyomkövetést részesíti előnyben. Hiszen az emberek nem csupán a földön hagynak nyomot, hanem a test teljes felületén egyedi a kipárolgásuk.

Míg az előbbi esetben a kutya a talajon szaglászik, nyomokat, esetenként elhagyott tárgyakat keres, amelyek közelebb viszik a keresett személyhez, addig a légszimat inkább a természetes ösztönök kiaknázása. A farkasok is ennek segítségével tudták meghatározni a préda helyzetét. Ezért emelik magasra az orrukat vadászat közben.

A légszimat abban az esetben válik kiemelten fontossá, ha az eltűnt személy nem gyalog, hanem járművön haladt vagy aszfaltozott területen át menekült.

eltűnt keresőkutya maintrailing szaglás személykereső kutya szimat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink