hirdetés

Rendőrök és négylábú partnereik érkeztek az állam minden részéről Woodstockba (Ontario, Kanada), hogy Tazt elkísérjék utolsó útjára. A hős szolgálat közben veszítette életét.

hirdetés

A 2019-ben született Taz 2021-ben csatlakozott a woodstocki rendőrség kötelékéhez. Kiemelkedő tehetséggel szolgálta a köz érdekeit, szabadidejében pedig imádott a közeli tóba ugrálni. „Remek közösségi kutya és hatékony nyomkövető volt. Minden területen elképesztően teljesített, soha nem volt vele probléma.” – emelte ki Travis Wintjes őrmester, aki részt vett Taz kiképzésében is. A következőkben beszámolunk arról, hogy az elpusztult kutya hogyan sérült meg bevetés közben, hogyan éli meg ezt az őt felvezető rendőr és a kapitányság, és miképpen zajlott le a megemlékezés.

Ember és kutya kapcsolata nehéz körülmények között még mélyebbé válik

Az őrmester beszélt arról is, hogy mindig borzasztóan nehéz, ha az övéik közül kell valakinek búcsút mondani, főleg akkor, ha a tragédia szolgálat közben történik meg. A kutyák és felvezetőik között rendkívül mély kapcsolat alakul ki, ugyanis sok szituációban múlhat egymáson a testi épségük, az életük.

Taz és egy másik kutya, Striker egy nyomozás részeként vett részt egy bevetésen, amikor rendkívül sajnálatos körülmények között mindketten kristályos metamfetamint nyeltek le, amit egy a helyszínről elmenekülő autó ajtaján dobtak ki. Azonnal megkapták a semlegesítő gyógyszert és mindkét ebet azonnal állatorvosi klinikára szállították, ám Taz sajnos nem maradt életben.

Hogy szolgálatait megköszönjék, és méltóképpen emlékezzenek rá, 60 rendőrkutya vonult fel a városban felvezetőikkel együtt, ahol végül egy istentiszteleten is részt vettek.

A szolgálat közben elpusztult rendőrkutya az átlag embereket is mélyen érintette

Ugyan az istentisztelet a nyilvánosság elől zárva volt, a város közösségének több tucat tagja sorakozott fel az utcákon Taz tiszteletére. „A fiunk rendőr, ezért fontos számunkra, hogy, minden tekintetben támogassuk rendőreinket – legyen szó akár kutyákról –, ők is minket védenek, és hálát kell adnunk azért, amit csinálnak.” – nyilatkozta a CTV News-nak egy férfi, aki kutyájával érkezett a megemlékezésre.

A woodstocki rendőrség elmondta, hogy rendkívül megindító volt, hogy ez emberek ilyen együttérzéssel és érzékenységgel viszonyultak Tazhoz. „Megtiszteltetés volt látni, hogy ennyien eljöttek a közösség tagjai közül. Rendkívül különleges volt látni azt a sok embert, aki eljött, hogy megnézze a felvonulást és lerója a tiszteletét Taz előtt.” – fűzte hozzá Shaylyn Jackson, a Woodstocki rendőrség közösségi szolgálatának munkatársa.

Nem lehet bárkiből rendőrkutya

A bűnüldözésben hatalmas szerepet kapnak négylábú barátaink. Számos cikket írtunk már a témában és egy dolog biztos, nélkülük a minket védő erőknek sokkal nehezebb dolga lenne.

Hogy érzékeltessük, milyen értékesek is ők számunkra, fontos kiemelni, hogy rendőrkutyának rendkívül kevés eb alkalmas. A tesztek és a kiképzés során meg kell bizonyosodni róla, hogy az állat nem fél a lövés hangjától, a figyelmét nem lehet könnyedén elterelni, kivételes őrző-védő képességekkel kell rendelkeznie és olyan szokatlan esetekben is higgadtan kell viselkednie, ahol egy átlagos kutya valószínűleg meginogna – ilyen lehet az extrém magasság, a sötét vagy támadó személyek által tanúsított nyomás. És természetesen az is nagyon fontos, hogy a rendőrkutya makkegészséges legyen.

Ha a fenti teszteken mind jól teljesít az alany, ezután kiképzőtáborba kerül, ahol megfigyelés alatt tartják 14-56 napig. Ebben az időszakban igyekeznek még jobban megismerni őt és itt dől el az is, hogy mely pozíció betöltésére lesz alkalmas.

Bár Taz története igazán szívbe markoló, nagyon jó érzés volt olvasni, hogy milyen sokan megértették annak a jelentőségét, hogy milyen kardinális kimutatni hálánkat a hozzá hasonló kutyák felé. Nyugodj békében, Taz!

igaz történet megható kutyás történetek rendőrkutya rendőrség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink