hirdetés

Újra bizarr robotkutya csatlakozik a New York-i rendőrséghez: ezért vannak kiborulva tőle az emberek

Hangai Lilla

2023. május 6 - Képek: Labazuca.com Instagram

Ugyan a Vissza a jövőbe! című film 2015-re előrejelzett jóslataiból semmi sem valósult meg, 2023-ban olyat sikerült felmutatnunk a jövő vívmányai kategóriájában, amire talán senki sem számított. És ami még fontosabb, amitől az emberek haja égnek áll. Spot (Folti) áprilisban csatlakozott a new york-i rendőrség kötelékéhez. Újra!

hirdetés

A nagy alma polgármestere bejelentette, szinte pontosan 2 évvel az első próbálkozás után, hogy a jövőben az NYPD félig saját jogkörrel rendelkező robotkutyákat fog beszerezni. 2021-ben a kísérlet kudarcba fulladt, ugyanis a megfigyelésre „felvett”, kamerát hordozó robotkutya hatalmas közfelháborodást keltett. A polgárok úgy érezték, hogy ez a rendőrségi hatalom túlkapása volt, ami jobban emlékeztette őket egy disztópikus jövőre, mint a biztonságos jelenre. Ennek ellenére a program folytatódik.

Nem fognak egyedül járőrözni

Boston Dynamics fejlesztése ugyan félig saját jogkörrel rendelkezik, az ígéretek szerint Spot nem fog egyedül járőrözni az utcákon. Ehelyett a rendőr robotkutyát, és később a robotkutyákat olyan speciális esetekben fogják bevetni, ahol az embereket nagy veszély fenyegeti. Hasonlóan kell elképzelni a tevékenységüket a bombaosztag robotjaihoz.

A szolgáltatásnak borsos ára van. A robotok egyenként 75 000 dollárba, azaz körülbelül 26 millió forintba kerülnek, a testükhöz rögzített kamerák és érzékelők pedig plusz költséget jelentenek.

Nem Spot az egyedüli

Ha lúd, legyen kövér! A new york-i rendőrség a Knightscope K5 robot (körülbelül 4 millió forintnak megfelelő dollár az ára) használatát is teszteli. Az emberméretű, tojásdad K5 kamerákkal, érzékelőkkel és hangszórókkal van felszerelve. Célja, hogy járőrözés közben felügyelje a környezetét, megakadályozza a betöréseket és a vandalizmust.

A robotokat tesztesetekben már bevetették. Munkájuk alatt a kaliforniai Szilícium-völgyben többnyire gúnyos gyanakvással és részeg erőszakkal találkoztak. Az utcán a legtöbben nem nézik jó szemmel ezeket a furcsa lényeket. Vannak, akiket félelemmel, másokat agresszióval tölt el egy robotkutya látványa.

A vezetés azonban úgy tűnik, hogy nem enged az igazából, és biztosak abban, hogy a robotok életeket fognak menteni. A polgármester, aki önmagát kockafejként jellemezte, kijelentette a sajtótájékoztatón, hogy a közbiztonság érdekében az összes elérhető eszközt és technológiát fel fogja használni, és arra kérte a New York-iakat, hogy tegyék ugyanezt.

Így nyugtatják az embereket

Keechant Sewell, az NYPD jelenlegi parancsnoka igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. Elmondta, hogy a robotoktól nem kell félni:

„Emberi lény áll minden általunk használt mechanizmus mögött, aki felelős a dolgokért. Ez a mi megközelítésünk minden technológiai megvalósításhoz, beleértve a bevezetett közbiztonsági eszközöket is.”

amerika igaz történet rendőrkutya rendőrség robotkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!