hirdetés

Málna a legígéretesebb magyar rendőrkutya: az igazságszolgáltatás reménysugara

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 10

Az igazságszolgáltatásban egyre több rendőrkutyát alkalmaznak, akik oly módszerekkel dolgoznak, amelyekre emberek nem képesek. A kutyák szimata százszorosan erősebb, mint az emberé, így a kábítószertől kezdve a fegyvereken át egészen a bombákig szinte mindent kiszimatolnak, külföldön és itthon egyaránt.

hirdetés

Jól ismerjük az olyan külföldi rendőrkutyákat, akik komoly mértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy a kábítószerkereskedelmet  némileg csökkentsék. Loiue, az ausztrál rendőrkutya például pályafutása során mintegy 20 millió dollárnyi kábítószert szagolt ki. Ám nem szükséges messzire mennünk, ha hasonló esetekkel szeretnénk találkozni. Hazánkban jelenleg, mintegy 600 képzett drogkereső kutya tevékenykedik. Ezek közül is vannak kiemelkedően tehetséges állatok, akik bármilyen körülmények között képesek kiszagolni a kábítószereket.

Fiatalon legyőzte a tapasztalt rendőrkutyákat

A Málna névre hallgató fiatal belga juhász komoly babérokra törhet, mivel kiemelkedően tehetségesnek tartják nemcsak magyar, de világviszonylatban is. Egy bevetése során például az ágyneműtartóból szagolta ki az illegális szereket. Tehetségét bizonyítja, hogy már egészen fiatal korában is a Dévaványán rendezett Szolgálati Kutyák Országos Bajnokságán, a REX K-9 Kupán a profi kategóriában jeleskedhetett. Az ország legjobb rendőrkutyáival mérte össze tudását, és sikerült begyűjtenie az első helyet az összesített profi kategóriában.  Még a legjobb őrző-védő, illetve a legjobb szuka címet is ő nyerte. 

Málna, az igazságszolgáltatás reménysugara

A miskolci születésű rendőrkutya 6 hetes korában került gazdájához, Sántha Dávidhoz, a Debreceni Rendőrfőkapitányság Biztosítási és Szakszolgálati Alosztályának a törzsőrmesteréhez, aki mindig is kutyás rendőr szeretett volna lenni, most kiképző kutyavezető. Annak ellenére, hogy kezdetekben kizárólag munkakutyának választotta a kiskutyát, igazán megszerette. Olyan jellemvonások mentén választotta ki, melyek elengedhetetlenül fontosak egy rendőrkutyánál. Ilyen a kiegyensúlyozottság, az intelligencia és az, hogy már kölyökkorában szeresse az embereket. A szakmai kapcsolatot túllépve Málna oly mértékben közel került a gazdájához, hogy Dávidék magukhoz vették, és hamar a család kedvence vált belőle. Málna intelligens, lendületes és energikus állat, aki annak ellenére, hogy kezdetben járőrként tevékenykedett, mára már sikeresen felvette a harcot a kábítószerkereskedelem ellen is.

A rendőrkutya kiképzése

A jövendőbeli rendőrkutyák többsége 6 hetesen kerül a gazdájához, aki az elkövetkezendő évek során a vezetőjévé képezi ki magát. A kutyák számára alapkövetelmény, hogy nem félhetnek embertől, sem járműtől, sem mélységtől, sem magasságtól, illetve semmilyen zaj vagy külső jelenség nem térítheti el a figyelmüket arról, amire éppen összpontosítania kell. Alapvető jellemvonásnak kell lennie a magas intelligenciának, tűrőképességnek és az engedelmességnek. Amennyiben ezen követelményeknek megfeleltek és elérik az egy éves kort, Dunakeszin egy szakmai csoport eldönti, hogy alkalmasak lesznek-e a munkára. Amennyiben sikeresen megfeleltek a követelményeknek, megkezdik az állományba vett kutyák kiképzését. Miután Málna tehetségesnek bizonyult, így kérdés sem merült fel az állományba vétele felől, szinte azonnal munkába állhatott.

Málnáról még sokat fogunk hallani

Málna amellett, hogy komoly karrier előtt áll kiemelkedő tehetségének köszönhetően, a család kedvence is. A belga juhász elképesztő szeretetet és törődést képes adni, illetve olyan biztonságot, mely Dávid szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy nyugodt legyen afelől, hogy ha ő nincs is otthon, valaki vigyáz a családjára. A rendőrkutyáknál követelmény az, hogy a kutyák és a gazdáik között bizalmi viszony legyen. Sántha Dávid és Málna között emellett a mély szeretet és ragaszkodás is gazdagítja a mindennapokat.

(Képek: Getty Images Hungary)

drogkereső kutya kábítószer kereső kutya kereső kutya kiképzés rendőrkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!