Csak felnőtteknek!

18

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

hirdetés

Így képesek a kutyák azonosítani a kiberbűnözőket

Hangai Lilla

2023. október 1 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyákat sok ezer éve mondhatjuk barátainknak és segítőtársainknak számos területen, mégis csupán néhány éve segédkeznek ebben a speciális ügyben. 2013-ban a Connecticuti Állami Rendőrség elkezdte a kutyák kiképzését azzal a céllal, hogy felismerjék az elektronikus tárolóeszközöket, például a merevlemezeket és a mobiltelefonokat, amelyek a modern bűncselekmények középpontjában állnak.

hirdetés

Az elektronikus eszközöknek nincs szaga, akkor mégis hogyan képes egy kutya megtalálni egy kiberbűnözőt? Tarts velünk, és kiderül!

Így okozza egy kutya orra egy kiberbűnöző vesztét

Tulajdonképpen nem szagtalan dolgok az elektronikai eszközök. Kiderült, hogy minden elektronikai eszköz tartalmaz egy trifenilfoszfin nevű szerves vegyületet, amelynek szagát az emberek nem érzik, ám a kutyák igen.

Anthony Guiliano őrmester elmondta, hogy jelenleg a Connecticuti Állami Rendőrségnél 2 ilyen keresőkutya van, de biztosítanak képzést és kiképzett ebeket is az Egyesült Államok bármely rendőrségének. Jelenleg 9 egység van szolgálatban. A kutyák rendkívül nemes célt szolgálnak, a legtöbb esetben ugyanis gyermekpornográfia felkutatására vetik be őket, ahol az anyagok szinte mindig elektronikus tárolóeszközökön vannak.

Az őrmester elmondta, hogy az első kutya, amelyet kiképeztek erre a feladatra máris sikert aratott: „Házkutatási parancsot kaptunk egy lakóhelyre. Jómagam és a többi rendőr átkutattuk az egész házat, majd behoztuk az ESD kutyát, Selmát – ő volt az első ilyen kutya a világon; a televízió mögött talált meg a merevlemezt, amit mi hiába kerestünk. Ha ő nem találta volna meg, elszalasztottuk volna a bizonyítékot.”

A kiképzett ebeket egyre több területen vetik be, például terrorellenes ügyekben is; felkutatnak olyan mobiltelefonokat, melyeket autóroncsok közelében találnak meg robbantások helyszínén, de bennfentes fenyegetések kivizsgálásában is remekül teljesítenek; ilyen esetekben vállalati környezetben kell megfigyelőeszközöket felkutatniuk.

A labradorok itt is tarolnak

A kiképzők szerint a labrador retrieverek tökéletes ESD kutyák, ugyanis nagyon szociálisak, lendületesen dolgoznak és kiegyensúlyozottak. Ráadásul imádnak enni, így nagyon könnyen motiválhatók jutalomfalatokkal, ami a kiképzés alapját képzi.

Sok ESD keresőkutyát eredetileg fogyatékkal élő emberek segítésére képeztek ki, de végül nem sikerült teljesíteniük a programot olyan viselkedésproblémák miatt, mint például az intenzíven megjelenő vadászösztön. Ez az ESD kutyák esetében nem számít, csupán az a lényeg, hogy a négylábú szeressen dolgozni. Ezzel a hozzáállással pedig kiváló kutyáknak adnak egy újabb esélyt és lehetőséget arra, hogy más területen teljesedhessenek ki.

Egy ilyen kutya nem csak a kiberbűnöző lebuktatásában óriási segítség, de mentális támogatást is nyújt a nyomozóknak és az érintett családoknak.

Az ebek ráadásul kettős szerepet töltenek be a munkájuk során. Gyakran gyermekbántalmazási ügyekben kell bizonyítékokat keresniük, ahol a nyomozók a gyanúsított családjának lehetőséget adnak arra, hogy simogassák és időt töltsenek a keresőkutyával, amely enyhítheti valamelyest a traumatikus helyzetet. És ha ez még nem lenne elég, ezek a csodás kutyák a nyomozóknak is képesek vigaszt nyújtani. Egyértelmű, hogy az ilyen jellegű munka mentálisan elképesztően megterhelő; sajnos a nyomozók munkájának része, hogy ellenőrizzék a lefoglalt videós tartalmakat. Egy kedves, szeretetteljes és gondoskodó labrador közelsége ezeken az emberpróbáló helyzeteken is képes átsegíteni őket.

keresőkutya kutya szaglása labrador retriever szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink