hirdetés

Agility otthon: hasznos gyakorlatok, amikkel otthon is elkezdhetitek a sportot

Molnár Enikő

2024. május 25 - Képek: Getty Images Hungary

Az agility egy kiváló kutyasport, ami eddigi ismertsége mellett is egyre nagyobb teret kap a „kutyázás” világában. Nem is csoda, hiszen tulajdonképpen kettő az egyben: a feladatok végrehajtása koncentrációt igényel, emellett jól átmozgatja a kutyákat, így teljes körű elfoglaltságot nyújt.

hirdetés

Az agility kis és nagy kutyák számára is szuper sport lehet, és ha valaki nem ragaszkodik a versenyzéshez vagy a gyorsasághoz, akkor a feladatok egy részét idősebb kutyák is megcsinálhatják. Ennek ellenére nem mindenkinek van meg a lehetősége, hogy eljárjon kutyájával agilityedzésekre. Ennek számos oka lehet, az anyagiaktól kezdve a kutya koráig, reaktivitásáig, szocializációs hiányosságokig, hogy csak néhányat említsünk. Ez viszont nem kell, hogy a sporttól való teljes elzárkózást jelentse: ugyanis vannak olyan gyakorlatok, amelyeket otthon is elkezdhetünk tanítani kedvencünknek. Némelyikhez még kert sem szükséges, akár a négy fal között is nekikezdhetünk. Íme tehát néhány beltéri agilitygyakorlat, illetve alapozó feladat, kezdőknek és újrakezdőknek egyaránt.

Bár az alábbi gyakorlatok között nem szerepel, otthon is ki lehet próbálni az alagutat

A szórakozás a lényeg

Bármennyire is szeretnénk, hogy kedvencünk tökéletesen végrehajtsa a gyakorlatokat, ehhez egyrészt idő kell, másrészt pedig a kutya lelkesedése. Ha nem tesszük élvezetessé számára az alapokat és a gyakorlást, akkor nem érjük el vele azokat az előnyöket, amikről a sport kedvelői ódákat zenghetnek. Ne legyenek rögtön túl nagy elvárásaink, és ne keseredjünk el, ha lassan haladunk. Fontos, hogy ne helyezzünk túl nagy nyomást a kutyára, és meglegyen a sikerélménye, anélkül ugyanis hamar elvesztheti az érdeklődését az eb.

Az agility csapatmunkára épülő sport, ahol nagy szerepe van a kutya koncentrációjának és a gazdi-kutya közti sikeres kommunikációnak. Ezeket már otthon is megalapozhatjuk különböző figyelmet és együttműködést igénylő feladatokkal. Ilyen például a trükktanulás, ami nemcsak a kutya készségeit fejleszti, de a gazdi időzítését is jobbá teszi. A tiszta és érthető kommunikáció kialakításában ugyanis elengedhetetlen, hogy a gazdi jól időzítse a vezényszavakat, egyértelmű gesztusokkal „beszéljen” a kutyához és megfelelő időpontban jutalmazza az ebet. Nem kell aggódni, ha az elején ez még nem tökéletes, ezek olyan készségek, amik gyakorlással egyre jobbá válnak.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Beltéri agilitygyakorlatok, amik nem igényelnek nagy helyet

A legtöbbünknek nem fér el egy agilitypálya a nappaliban, így nyilván nem lesz olyan mozgalmas egy benti gyakorlás, mint ha egy teljes értékű agilitypályára vinnénk kutyánkat, de valószínűleg még annyira sem, mint ha a kertben fel tudnánk állítani egy házi verziót. Ennek ellenére vannak olyan elemei, amelyekkel beltéren is megismertethetjük kedvencünket, és felkelthetjük az érdeklődését a sport iránt. A biztonság az első, így előre megemlítenénk, hogy lehetőleg (stabil) szőnyegen vagy olyan felületen gyakoroljunk, ami nem csúszik el, és amelyen nem csúszkál kedvencünk.

Első körben megtaníthatjuk az akadályugrásra, akár otthon is megtalálható eszközök segítségével. Nem kell más, csak néhány könyv és egy partvisnyél. Kezdjük alacsonyan, és emeljünk az akadályt fokozatosan. Figyeljünk arra, hogy ne tudjon fennakadni rajta (tehát ne legyen olyan stabil a rúd, hogy nem esik le, ha a kutya esetleg beleakadna). Vegyük figyelembe, hogy egy lakás paraméterei nem alkalmasak arra, hogy magasugrást gyakoroltassunk kedvencünkkel (ez egyébként sem szükséges). Nem tud nekifutni az akadálynak, így csak olyan magasságba tegyük a rudat, amit könnyedén át tud ugrani, vagy lépni. Az elején főleg az a fontos, hogy megértse a feladat lényegét, és szívesen elvégezze. A következő videóban látható a folyamat: 

@balanced_canine_llc

Teach your dog to jump over an obstacle in 3 easy steps! Start with something on the ground and lure them over until they are fluid and comfortable in movement and with the object. (see our luring part 1 and 2 videos if you don't know what luring is) Step 2 is to gradually raise your object and practice until your dog is successful and comfortable at each step along the way. Step 3 is to name your trick! I use the command "over". dogtraining dogtrainer toledodogtrainer balancedtraining positivetraining luring dogtricks aussie australianshepherd thebalancedcaninellc

♬ original sound - balanced_canine_llc - balanced_canine_llc

Gyakorolhatjuk kedvencünkkel a szlalomozást is. Sokan vesznek egy kezdőkészletet, illetve vannak bent is használható szlalompályák. Egy elterjedt tanítási technika a szlalomozás elsajátítására a „folyosómódszer”. Először az akadályokból (cikcakk alakban lerakva) egy folyosót állítanak fel, így a kutyának csak át kell mennie köztük. Egyre közelebb helyezik a szlalomrudakat, szűkítve a folyosót, egészen addig, amíg egy egyenest nem alkotnak. Ez a gyakorlatban hasonlóképpen néz ki:

@coppers_on_top

Teaching weave poles using the channel method prgression #dogagility #weavepolesagility #weavepoletraining #dogtraining #dogtok

♬ Grab Da Wall & Rock Da Boat - 504 Boyz & Weebie

Ha szeretnétek gyakrabban sportolni kedvenceddel, akkor érdemes rákoncentrálni a mobilitására, és megtanulni néhány egyszerű és hasznos gyakorlatot, amivel bemelegítheted az izmait. Ebben a cikkünkben hoztunk is egypárat.

agility agility otthon akadály beltéri agility gyakorlat kapcsolat könnyű gyakorlatok sport

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!