hirdetés

Ezekkel a termékekkel tilos fürdetned a kutyát: súlyos gondokat okozhatnak

Szénási Szimonetta

2023. június 18 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád bundájának megfelelő ápolása egészségügyi szempontból is lényeges. A nem megfelelő ápolási termékek használata komoly irritációhoz s egyéb panaszokhoz vezethet! összegyűjtöttük, mely termékeket nem szabad használnod kedvenced fürdetéséhez.

hirdetés

A fürdés a kutya számára vagy azért izgalmas program, mert imádja, vagy épp ellenkezőleg: a világból ki lehet kergetni vele. (Utóbbi esetben olvasd el EZT a cikkünket, ami segít megszerettetni kedvenceddel a tisztálkodást.) Az alábbiakban elmagyarázzuk, miért nem mindegy, mivel fürdeted meg négylábúdat.

Nem mindegy, mivel fürdeted kedvencedet!

A pH fontossága

Nem véletlenül gyártanak kifejezetten kutyák számára készült sampont, illetve egyéb ápolási termékeket: ezek az állat bőrének pH-értékéhez igazodva nem károsítják azt. A pH-skála az anyagok kémhatását méri. A 7-es érték a semleges, ennél kisebb szám esetén lúgos, magasabbnál pedig savas közegről beszélünk. Míg az emberi bőr pH-ja általában 4 és 6 között mozog, a kutyáké – mérettől és fajtától függően – 5,5 és 7,5 között változik. Ennek alapjáén egyértelmű, hogy ami a mi bőrünknek megfelelő, az a kutyáknak már nem feltétlenül ideális.

Szappan, sampon és mosogatószer: NE!

A szappan általában lúgos, vagyis magas pH-értékű, emiatt megzavarhatja a kutya bőrének természetes savköpenyét, ami védelmi funkciót tölt be.

Az embereknek készült samponok szintén problémásak. Egy-két alkalom valószínűleg nem okoz különösebb gondot – bár ez az eb érzékenységétől függ –, gyakori használata azonban szárazzá és fénytelenné teheti a bundát. Ráadásul egyes adalékanyagok, mint a mesterséges illatanyagok vagy a színezékek, irritációt és allergiát is kiválthatnak a kutya bőrén fürdés során.

Az emberi sampon nem alkalmas fürdetésre.

Bár nem gondolnánk, hogy bárkinek eszébe jutna mosogatószerrel fürdetni kedvencét, de valószínűleg nem véletlenül tér ki rá Teri DiMarino, a Kaliforniai Hivatásos Állatgondozók Szövetségének (California Professional Pet Groomers Association) elnöke, aki hangsúlyozza, hogy ezek a tisztítószerek zsíroldók, amelyek feloldják a kutyák bőrének olajos védőrétegét, kiszárítva ezzel az állat bőrét és szőrét. Használatuk szintén bőrirritációt és -allergiát okozhat, főként ha szembe kerül a szer!

A babasampon megoldást jelenthet

Ha kifogytál volna a kutyasamponból, vagy épp nem kapható a boltban, akkor átmeneti megoldás lehet a babasampon. Ezek semleges pH-értékűek, és nem szárítják a bőrt. Leginkább szőrtelen vagy rövid szőrű ebek esetében válnak be, a hosszabb bunda speciálisabb ápolást igényel.

Drágább lehet, de megéri

A kutyasamponok esetenként drágábbak, mint az embereknek szánt készítmények (bár hatalmas a szórás a piacon mindkét téren, így találhatsz a kutyákénál sokkal költségesebb termékeket is a drogériák polcain), mégis megéri azok közül választani. Ezekkel ugyanis megelőzöd a már említett bőrproblémákat, amelyek kezelése is sok pénzbe kerülhet, másrészt kedvenced bundája szép és egészséges lesz tőlük. Ha megfogadod a gyártók tanácsát, akkor ráadásul minimális mennyiséget fogsz elhasználni a kutya fürdetése során, így egy üveg sampon sokáig elég lesz.

A trükk az, hogy a sampont használat előtt oldd fel kevés vízben, így az kiadósabb lesz, s sokkal kevesebb kell belőle. Ehhez használj egy külön flakont, amibe nyomj sampont, önts hozzá vizet, majd jól rázd össze. Ezt a keveréket oszlasd el kutyád bundáján, mosd át vele, majd alaposan öblítsd le.

Érdemes tudnod róla, hogy kaphatók különféle szőr-, illetve bőrtípusokra készült termékek, többek között érzékeny vagy zsíros bőrű kutyák számára. Ugyanígy kifejezetten hosszú szőrre is készülnek samponok, ahogy bolhák elleni vagy viszketéscsillapító termékek is elérhetők. Ha bizonytalan vagy, milyet válassz, kérdezd meg az állatorvosotokat vagy egy kutyakozmetikust!

Kíméletesen, finom mozdulatokkal töröld szárazra a bundát!

A szárításra is figyelj oda!

Az sem mindegy, hogyan szárítod meg fürdés után a kutyát! Puha, jó nedvszívó képességű törölközővel finoman itasd fel kedvenced szőréről a vizet. Nyomkodó mozdulatokkal dolgozz, semmiképp se dörzsöld erőteljesen az állatot, mert ezzel megsértheted a szőrszálak felületét! Mintha csak a saját hajadat törölgetnéd. Ezt követően alacsony hőfokozatra állított hajszárítóval szárítsd meg teljesen a bundát.

állatorvos allergia ápolás bőr bőriiritáció bunda fürdés fürdetés irritáció kozmetikus kutyasampon sampon szőr szőrzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink