hirdetés

Tényleg a csirkére allergiásak leginkább a kutyák? Így ismerheted fel a tüneteit

László Enikő

2022. június 21

Sok gazdától hallani, hogy kutyája allergiás a csirkére. Manapság ez egyre gyakoribb jelenségnek tűnik. De valóban a csirke okozza?

hirdetés

Napjainkban sok gazda tudatosan vásárol csirkementes tápot kedvencének. Egyre gyakrabban hallani, hogy a kutyák allergiásak lesznek rá, folyamatosan viszketnek tőle. Mitől lehet, hogy az utóbbi években ennyire megnőtt a csirkére érzékeny ebek száma?

A tápok annak ellenére is tartalmazhatnak csirkét, hogy más ízesítésűek.

A tápokba kerülő csirkék

Először is érdemes megismerni azt, hogy milyen körülmények között él a legtöbb szárnyas, ami a kutyatápokba kerül. Természetesen vannak kivételek, de a nagyüzemi csirketartásra leginkább a következők jellemzőek. Ezeknek az állatoknak jó része soha nem lát napfényt, szűk, sötét helyen él összezárva a többi sorstársával. Emiatt frusztráltak és stresszesek lesznek. Sokszor agyonnyomják egymást a szűk helyen és saját ürülékükben élik le rövid és nyomorúságos életüket. Már ha ezt lehet annak nevezni. A lényeg, hogy minél hamarabb hízzanak és nőjenek nagyra. Olyan táplálékkal etetik őket, aminek valós tápértéke igen csekély, csupán elképesztő tempóban nőnek tőle.

A csibéket – azután, hogy anyjuk nélkül kikelnek – futószalagra teszik, ahol nemek szerint szétválogatják őket. A hímeket, akik nem hasznosak tojónak, általában ledarálják vagy szemeteszsákokba dobálva hagyják megfulladni.

Ezeket az állatokat, nemcsak étellel, hanem különböző szerekkel is tömhetik. Ezek pedig mind kutyáinkba kerülnek. Európában szigorúbb elvárásoknak kell megfelelnie egy-egy eledelnek, így itt valamivel jobb a helyzet, mint az USA-ban. A rendeletek által jórészt el lehet kerülni, hogy az elaltatott állatok tetemeiből ne kerüljenek olyan szerek kedvenced testébe, amiket például az eutanáziához használnak.

Ártalmas a GMO?

A kormány honlapja így ír a GMO-ról: A genetikailag módosított szervezetek (röviden: GMO-k, az angol Genetically Modified Organisms kifejezésből) olyan szervezetek, amelyek genomját, vagyis génállományát molekuláris géntechnológiai eljárásokkal a természetben elő nem forduló módon változtatták meg. Ezeket a módszereket gyakran hívják összefoglaló néven „modern biotechnológiának”, „géntechnológiának”, „génmódosításnak” vagy „génmanipulációnak” is.

A génmódosított terménnyel etetett csirkék is kiválthatnak allergiás reakciót. Hiszen az, amivel a haszonállatot etették, az beépült annak szervezetébe. Ha pedig kutyád megeszi, az övébe is be fog. Magyarországon engedélyezett GM vetőmagok felhasználása, ennek következtében ilyen takarmánnyal etethetik a haszonállatokat. Azonban tiltás vonatkozik a GM vetőmagok előállítására, forgalomba hozatalára és termesztésére a takarmányozás területén kívül.

Sokak szerint a GMO-t tartalmazó élelmiszerek nem okoznak kárt az élőlények szervezetében. Az emberek többsége azonban mégis óvakodik tőlük, hiszen nem természetesek. A téma igen vitatott világszerte, ezért az a legjobb, ha mindenki saját belátása szerint dönt.

Biztosan allergia?

Sok gazda néhány vakarózás után már egyből allergiát kiált. Azonban igen nehéz és hosszadalmas folyamat megállapítani, hogy valóban arról van-e szó, illetve valóban a csirke okozza-e. Emellett nem összekeverendő az intoleranciával, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes megfelelően lebontani egy bizonyos ételt vagy rosszabb esetben ételeket. Ilyenkor alakulhat ki hasmenés, hányás (pl: laktózintolerancia). Intolerancia esetén az elfogyasztott mennyiség függvényében súlyosbodnak a tünetek. Míg az allergiánál csak egy minimális mennyiség is kiválthatja a szimptómákat. Az allergia jellemző tünetei a vakarózás, lábnyalogatás, -rágás. Dr. Fodor Kinga állatorvos szerint az eleségallergia esetében 90%-ban nem a csirkehús az allergén, a bőrgyulladásokat pedig 70%-ban nem is allergia okozza. Ha pedig mégis, azok 94%-ban nem táplálékallergiától vannak. Ahhoz, hogy biztosan meg lehessen állapítani, hogy kutyád allergiás a csirkében lévő fehérjékre, úgynevezett eliminációs diétára van szüksége. Ezt minimum három hónapig kell folytatni, miközben elhagyod kutyád étrendjéből azokat az összetevőket, amikre gyanakszol, hogy allergének.

A nyalogatás tipikus allergiás tünet.

Miért pont a csirke?

Az évek során megszokhattuk, hogy mindig vannak olyan ételek, amiket először a társadalom szinte csodaszernek kiált, aztán később ellenségnek vél. Ilyen volt például a cukor, a tej és most a csirke is. Utóbbi az egyik leggyakrabban felhasznált fehérje az állateledelekben. Éppen ezért számít gyakori allergénnek. De a többi szárnyas is ugyanennyire lehetne az, csak azokhoz ritkábban jutnak a kutyák, mivel kevésbé népszerűek. A baromfihúsban sok maradékanyag van, ezért gyakrabban vált ki viszketést, vakarózást más húsnál. De ugyanúgy lehet egy állat a marhára, nyúlra, disznóra, gabonára és szójára is allergiás. Sőt, a porra, pollenekre nagyobb arányban érzékenyek a kutyák, mint a csirkére. Több kutatás igazolta, hogy a legtöbb esetben a kutyák a marhahúsra allergiásak, ezt követik a tejtermékek és a csirke csupán a harmadik helyezett.

Az alábbi videóban Dr. Talpad Bálint állatorvos beszél a táplálékallergiáról:

Ha gyanakszol a „csirkeallergiára” (A táplálékallergiát az eledelekben, élelmiszerekben lévő fehérjék okozzák.), de nem szeretnéd hosszas kivizsgálásokra vinni kutyádat, egyszerűen csak hagyd ki étrendjéből, és biztosíts számára más fehérjeforrást. Arra azonban ügyelj, hogy attól még, hogy egy termékre az van írva, hogy marhás, az összetevők között még szerepelhet a csirke. Sőt lehet, hogy nem is a szárnyas a hunyó. Ha kedvenced továbbra is produkálja a jellemző tüneteket, mindenképp keresd fel vele állatorvosod.

A hipoallergén, speciális tápok manapság egyre népszerűbbek és könnyen elérhetőek, érdemes ilyet beszerezni. Ha gyakran olvasod az összetevők listáját, észreveheted, hogy a olykor szerepel köztük a csirke is. Ebben az esetben is nyugodtan adhatod kutyádnak az adott hipoallergén eledelt, hiszen ezekben a csirkét olyan mértékben hidrolizálták, hogy az már nem fog allergizálni. Gondoskodj mindig minőségi, tápanyagban gazdag eledelről, hogy kedvenced egészséges életet élhessen.

(Képek: Getty Images Hungary)

baromfi csirke csirkeallergia ételallergia etetés kutya étel kutya nyalogatja a lábát szárnyas táplálás vakarózás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink