hirdetés

Miért változik a kutya orrának színe? Ez áll a háttérben

Bodri Melissza

2021. július 20

Köztudott, hogy a kutyák orra nagyon érzékeny és szaglásuk kiemelkedő. Ám nem csupán a szaglószerv fejlettsége, hanem a színe is tartogat érdekességeket.

hirdetés

Vajon miért változik meg a kutya orrának a színe? És mi határozza meg, hogy egyes jószágoknak fekete, míg másoknak rózsaszín a szaglószerve? Sok gazdi fejében megfordulhattak már ezek a kérdések. A színváltás jelensége korántsem szokatlan, és a legtöbbször csak esztétikai változásról van szó.

Ahány orr, annyi szín

A kutyák orrának általában fekete a színe, de előfordulnak más változatok is. Például lehet rózsaszín is, kékes árnyalatú vagy kétféle színben játszó (fekete és rózsaszín), foltos mintájú. Az eb orrának színtartományát a melanin (bőr színét adó anyag) eloszlása és mennyisége befolyásolhatja. Ezért lehetnek az orrszínek fajtánként és típusként eltérőek, de az életkor is meghatározó tényező lehet.

Pigmentvesztés

Bár a gének is jelentősen befolyásolják a kutyaorr színét, a pigmentvesztés is okozhatja a színhiányosságot. Ilyen például az úgynevezett „dudley”orr, melynek jellegzetes hússzíne van. A kifejezés az angliai Dudley városából ered, ahol ilyen orrszínű bulldogokat tenyésztettek, ám az elnevezést más hasonló színű szaglószervvel rendelkező kutyákra is alkalmazni kezdték. Ez a megjelenés (bár nem túl gyakori) hibának számít, és leginkább a labrador retrivereknél fordulhat elő. A pigmenthiány nem csupán az orrot, hanem a szemet és a lábat is érinti, így ezek világosabb színűek.

Labrador jellegzetes dudley orral.

A téli orr jelensége

Ha a kedvenced orra a megszokott sötétebb szín helyett világosabbá vált, és barna vagy rózsaszínű lesz, akkor beszélhetünk „téli orról” vagy „hóorról”. Az elnevezés onnan ered, hogy a jelenség lejátszódását tipikusan téli időjáráshoz vagy hidegebb égtájakhoz kötötték. Azóta kiderült, hogy ennek az érdekességnek nem feltétlenül van köze a hőmérsékletváltozáshoz, ám azt nem tudni, hogy pontosan mi okozza ezt a pigmentvesztést.

A szín egy idő után általában magától visszavált, de az is előfordulhat, hogy többé nem változik, és az adott árnyalat megmarad. Szerencsére csak a szaglószerv színe módosul, így a gazdinak nem kell különösebben aggódnia a jelenség egészségügyi hatásai miatt. Általában bizonyos fajtáknál (például a szibériai husky, az alaszkai malamut és a berni pásztorkutya) gyakrabban előfordul.

Az alaszkai malamutnál előfordul a rózsaszín orr.

Korhoz kötött színváltás

A kölyökkutyák általában (vagy fajtától függően) rózsaszín szaglószervvel születnek, melynek színe változhat, ahogy felcseperednek. Ha a kicsinek rózsaszín és fekete orrfoltja van, akkor 8-12 héten belül a színtartomány teljesen feketére válthat. Egyes kutyusok orra megtartja a mintázatot, ilyen például a „pillangó rajzolat”, amely különösen jellemző például a bullterrierre vagy az argentin dogra. Ez a minta az elnevezését onnan kapta, hogy a fekete színű és a pigmentálatlan felületek váltakozása hasonlít egy lepkének a szárnyára. Nem csupán a fiatal ebek szaglószervének a színe módosul, ez ugyanis az idősödő állatokra is jellemző lehet. Például az orr elveszítheti pigmentációjának egy részét, és világosabbá válhat.

A bullterriernek jellemzően mintás orra van.

Betegség jele is lehet

Nem árt tudni, hogy a kutya orrának a színváltozása az egészségügyi állapothoz is köthető. Például az orr pigmentációját befolyásolhatja valamilyen betegség vagy tápanyaghiány is (mondjuk a cink mennyiségének alacsony bevitele). Ezért, ha azt tapasztalod, hogy kedvencednek más színű lett a szaglószerve, érdemes orvoshoz fordulni. A megfelelő odafigyeléssel és körültekintéssel a betegségek megelőzhetők.

(Képek: Getty Images Hungary)

foltos kutyaorr kutya orra kutyaorr színe orrszín megváltozása színes orr

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink