hirdetés

Ezért változtat színt a kutya orra az év bizonyos szakaszaiban

Hangai Lilla

2024. május 17 - Képek: Getty Images Hungary

Bundás társad egyik legaranyosabb és legszembetűnőbb testrésze bizony az év során színt fog változtatni.

hirdetés

Ez a fajta színváltozás a kutya esetében teljesen normális, ám megéri tenni azért, hogy kisebb mértékben következzen be. Máris elmondjuk, hogy miért.

Ennek a labradornak még egy anyajegy is van a világosabb nóziján

Ez a fajta színváltozás a kutya esetében évszakhoz is köthető

Bár éppen csak most köszöntenek be a langymeleg, nyári napok, egy közeli ismerős kutyasétáltatás közben felhívta a figyelmemet valamire lassan egyéves kedvencével kapcsolatban. Azt mondta, hogy meg merne rá esküdni, a most fekete orra a télen világosabb barna volt. Esetleg valami baj lehet vele? Vagy annak tudható be, hogy idősebbé válik a kutyus?

A jelenség nem egyedi, szinte minden blöki orra világosabbá válik a téli hónapokban. A fekete árnyalatok barnába hajlanak, míg a barnás nózik kivilágosodnak, akár rózsaszínes tónust felvéve. A legintenzívebb formában a golden és a labrador retrievereknél, a francia bulldogoknál, a boston terriereknél, a malamutoknál és a szamojédoknál lehetünk ennek szemtanúi, valamint az olyan ebeknél, amelyek bundája és bőre világosabb színű. Sőt, még a cicáknál is megfigyelhető az ilyenfajta változás.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

De mi lehet a jelenség kiváltó oka?

A színváltozás tulajdonképpen annak az eredménye, hogy a réztartalmú tirozináz nevű enzim, amely a melanintermelés sebességét határozza meg, lényegében kikapcsol hideg időben, a napfény erősségének és mennyiségének lecsökkenése miatt. A melegebb hónapokban ez az enzim a tirozin nevű létfontosságú aminosavval dolgozik együtt, hogy pigmentet termeljen többek között az orrban. Ennek hiányában az orr színe pillanatok alatt világosabbá válik.

A jelenség egyértelműen mutatja, hogy a kutya és a macska teste érzékeli azt a lehűlést, amelyet mi is átélünk. Gazdiként ez remek indikátor lehet számunkra, hiszen ebből tudhatjuk, hogy elérkeztek azok a napfényben hiányos időszakok, amelyek megnehezítik a szőrös kis barátaink számára is, hogy megfelelő tápanyagokhoz jussanak.

A tirozin nevű aminosav leggazdagabb természetes forrásai a minőségi fehérjék, legyenek ezek vörös vagy fehér húsok, a tejtermékek, a tojás és a tökmag is. Arra, hogy az eb megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz jusson, természetesen egész évben figyelni kell, de kiemelten koncentrálni kell erre a hűvösebb, kevesebb napfényes órával kényeztető időszakokban. Ha bizonytalan vagy, ilyenkor mivel és hogyan turbózd fel az eledelét, nyugodtan egyeztess az állatorvossal!

Mielőtt azonban elkezdenéd csak fehérjével táplálni a kutyust, mindenképpen ajánljuk figyelmedbe ezt a cikkünket. Ebben arról írunk részletesen, milyen problémák adódhatnak, ha túl sok a fehérje az eb étrendjében.

fehérje kutya orra kutya orra hideg kutyaorr színe

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!