hirdetés

Ilyen károkat okoz, ha túl sok a fehérje a kutya étrendjében

Szénási Szimonetta

2024. január 9 - Képek: Getty Images Hungary

Az állateledelek kínálatában könnyű elveszni, hiszen rengeteg fajta nedves és száraz tápot kínálnak a kereskedések. Emellett számos tévhit kering a kutyák táplálását illetően, ami tovább nehezíti a helyzetet. Az alábbiakban segítünk, felhívva a figyelmet egy káros hiedelemre.

hirdetés

A kutya húsevő. A kutya húsevő? Ezzel az alapvető kérdéssel érdemes elindulni kedvenceink táplálásának útvesztőjében. Egyrészt igen, a kutya eszik húst, de nem kizárólagosan – szakszóval élve obligát – húsevő, mint a macska. Emésztőrendszere képes megbirkózni a gabonák, a gyümölcsök, valamint a zöldségek egy részével. (De nem minddel! Ez fontos, hiszen egyes ételek kifejezetten ártalmasak rájuk nézve. Erről részletesebben ebben a cikkben is írtunk már.) Visszatérve a húsokra: sokan úgy vélik, kedvencüknek kizárólag arra van szüksége. Ezzel azonban azt kockáztatja, hogy túl sok fehérje kerül a kutya étrendjébe.

Épít, de árthat is

A fehérje a test fontos építőköve, ám ahogy a címből és a felvezetőből már világossá vált, nagy mennyiségben ártalmas lehet. Ahogy a PetMD állatorvosi szakoldal hangsúlyozza, a kutyák hozzánk hasonlóan mindenevők, és a fehérje mellett szénhidrátra, zsírokra, illetve vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségük van az egészséges fejlődéshez, valamint az egészség fenntartásához.

Ám az elmúlt években, a diétakultúrának, valamint a mind népszerűbb testépítésnek köszönhetően a fehérjére sokan mint kiemelten jó tápanyag tekintenek, amely nem hízlal, ellenben erősebbé tesz. Természetesen ez ilyen formában nem igaz, ám sok állateledelt gyártó cég is erre apellál marketingkampányaiban, és magas fehérjetartalmúként hirdeti termékeit.

A szakemberek azonban óva intenek attól, hogy bedőlj mindennek, ami hangzatos: a túl sok fehérje ugyanis az alábbi problémákat okozhatja.

1.) Ha a kutya egy étkezés alkalmával túl sok fehérjét fogyaszt, az nem tud egyszerre hasznosulni, és a szervezet elraktározni sem képes. Ekkor a felesleget a vesén keresztül, a vizelettel üríti. Ez pedig idővel húgyúti panaszokhoz, kövesedéshez vezethet. Ennek kapcsán hangsúlyozzák, hogy a mennyiségnél sokkal fontosabb a minőség, mivel a jobb minőségű fehérjét a szervezet jobban tudja hasznosítani.

2.) A másik gond, hogy a húsok a fehérje mellett más tápanyagokat is tartalmaznak. Így ha túl sokat kap belőlük kutya, az eltolhatja a kalcium-foszfor arányt. Ez pedig a csontok növekedési zavaraihoz vagy vesekárosodáshoz vezethetnek.

A jól összeállított kutyatápok azonban megfelelő egyensúlyban tartalmazzák a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat, hogy ez ne történhessen meg.

3.) A túlzásba vitt fehérjebevitel, ahogy a szénhidrát vagy a zsír is, idővel elhízáshoz vezet. A túlsúly pedig számos betegség előidézője, a meglevő egészségügyi panaszok többségét pedig tovább rontja.

Miként érdemes választanod?

A hangzatos szlogenek helyett arra helyezd a hangsúlyt, mire van szüksége a te kedvencednek!

Vedd figyelembe az életkorát, az egészségi állapotát az életmódját, valamint a fajtáját, majd az állatorvossal egyeztetve állítsátok össze számára az optimális étrendet.

Lényeges tudnivaló, hogy a kölykök fehérjeigénye nagyobb, mint a felnőtt vagy már idős kutyáké, ám esetükben is mérvadó, milyen fajtájú kiskutyáról beszélünk. Ha a nagytestű kölyökkutyákat túl magas fehérjetartalmú étrenden tartják, akkor túl gyorsan hízhatnak. Ez pedig rendellenes ízületi fejlődéshez vezethet, ami később hajlamosabbá teheti őket olyan problémákra, mint az ízületi gyulladás a jövőben.

Ha szeretnél még többet megtudni a kölyökkutyák táplálásáról, ebben a cikkünkben választ kaphatsz minden fontos kérdésre. Ezen írásunkban a felnőtt, itt pedig az idősebb kedvencek mindennapi szükségleteit részletezzük.

étrend fehérje hús kutyatáp

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink