hirdetés

Már kölyökkorban fontos lehet a kollagén! – a szakértő mondja el, miért

Szénási Szimonetta

2023. június 7 - Képek: Getty Images Hungary

Dr. Mák Erzsébet dietetikus részletesen elmondta, milyen panaszok esetén és mikor érdemes elkezdeni kollagént adni kedvencednek. Arra is kitér, mi a különbség a különféle forrásból származó kollagénfajták között.

hirdetés

Egyre többféle állatoknak szánt étrendkiegészítő érhető el a piacon, köztük számos kutyáknak készült kollagénkészítmény. Dr. Mák Erzsébet PhD dietetikust, a Kutyadiéta vezetőjét kérdeztük a témában, aki részletesen elmagyarázta, miért hasznos a kollagén a kutyának, és milyen szempontok mentén érdemes választanod a kínálatból kedvencednek.

A kollagén számos egészségügyi probléma megelőzésére, valamint enyhítésére adható.

Mikor érdemes elkezdeni?

A mérettől is függ

Mint a szakembertől megtudtuk, nagy testű vagy óriás fajták esetében már kölyökkortól javasolt elkezdeni a kollagén adagolását a kutyának. Esetükben ugyanis a hirtelen növekedés miatt ízületi problémák, illetve fájdalom is felléphet, amelyek a kollagénnel kivédhetők, vagy legalábbis csökkenthető a kockázatuk. Fontos tudnod, hogy az ízületi panaszok előfordulása gyakoribb túlzott fehérjebevitel esetén. Ahogy Dr. Mák Erzsébet elmondta, ennek oka lehet a helytelen táplálás.

Emiatt azt javasoljuk, hogy az étrend összeállítása kapcsán egyeztess az állatorvossal a kedvenced számára szükséges fehérjemennyiségről. Továbbá mindig ellenőrizd az adott termék összetételét!

Idős korban preventív céllal

Az idősebb kutyák esetében preventív, azaz megelőzési céllal, valamint terápiás jelleggel is adható kollagén. Így megelőzhető vagy kezelhető az ízületi kopás, ami nagy fájdalommal jár, emiatt nehézkes, bicegő járást eredményez, rontva az állat életminőségét.

Extra terhelés esetén

Ugyanez igaz a sport-, illetve a munkakutyákra is, akiknek az ízületei és a csontozatuk nagyobb és gyakoribb terhelésnek vannak kitéve. Az étrendkiegészítő erősebbé és stabilabbá teszi a váz- és a mozgásrendszert – az inakat, a szalagokat és a porcokat –, aminek köszönhetően csökken a sérülések kockázata.

A sportolás extrém terhelést jelent az ízületeknek és a csontoknak.

Diszpláziás kutyáknak minél előbb

Ahogy a dietetikus hangsúlyozta, diszpláziával diagnosztizált ebeknek minél hamarabb javasolt elkezdeni a kollagénkiegészítést. Ez ugyanis jelentősen csökkentheti a betegség tüneteit, ezzel pedig jobb életminőséget biztosít a kutyának.

Baleset után

Ha kedvenced valamilyen csont- vagy ízületi sérülést szenvedett, akkor is hatásos lehet a kollagén: a tapasztalatok szerint gyorsabb lesz a gyógyulás.

A kollagén a sérülések utáni regenerációt is elősegítheti.

A bőrproblémákat is enyhítheti

A kollagénnek elsődleges szerepe van a bőr regenerációjában. Emiatt a különféle bőrpanaszok (mint szárazság, korpásodás, hámlás, viszketés, stb.) eseté jelentős javulás érhető el kollagén adásával, a bőrtünetek eredetétől függetlenül.

Szebb bunda, erősebb karmok

A szőr és a karmok felépítésében is nagy szerepe van a kollagénnek. Így a dietetikus azt javasolja, hogy a fénytelenné, kopottá vált bunda, valamint szőrhullás esetén is érdemes kollagént adni. Amint megtudtuk tőle, ezek a tünetek nagyon gyakoriak a különféle táplálékallergiák, illetve egyes krónikus panaszok, például a cukorbetegség esetében.

Szebb lesz tőle a szőrzet.

Melyik terméket válaszd?

Többféle forrásból származó termék érhető el a boltok kínálatában. Kapható halkollagén, marhakollagén, sőt sertésbőrkéből kinyert is. Emiatt fontos kérdés, hogy ezek között van-e különbség, illetve a célzott probléma függvényében számít-e, melyiket választjuk?

Kérdésünkre dr. Mák Erzsébet elmagyarázta, hogy a kollagén maga kémiai szempontból mindig ugyanazt a fehérjét jelenti, különbség köztük csupán az eredetükben van. A legfontosabb aminosav összetevői, a glicin és a prolin mindegyik ilyen úgynevezett fibrilláris fehérje alkotója. Hasznosulásukat tekintve is egyformán működnek. Amik a felszívódás és a beépülés mértékét befolyásolhatják, azok a vele együtt fogyasztott nutriensek, például a C-vitamin.

A dietetikustól azt is megtudtuk, hogy akár humán terméket is adhatsz kedvencednek, hiszen kémiai összetételét tekintve megegyezik az állatoknak szánt készítményekkel.

Van-e olyan állapot, amikor ellenjavallt?

A táplálékkiegészítők kapcsán fontos kérdés, hogy van-e bármiféle ellenjavallat egy-egy összetevő vagy hatóanyag kapcsán. Dr. Mák Erzsébettől megtudtuk, hogy a kollagén esetében nincs ilyen. Amire azonban oda kell figyelni, azok az allergiák! Ha például a kutya köztudottan allergiás a halra, akkor nem szabad neki halból kinyert kollagént adni.

Lehet kúraszerűen és folyamatosan is adagolni

Az adagolást illetően a szakember két lehetőséget vázolt. Amikor megelőző célzattal adod kedvencednek a kollagént, akkor elég kúraszerűen és alapdózisban adni négylábúdnak a kollagént. Mint a dietetikus rámutatott, ilyenkor a szervezet „ritka kincsként” tekint az értékes anyagra, amit sokkal jobban is hasznosít.

Ellenben egy adott tünet vagy probléma kezelésére, illetve betegség esetén szeretnéd kihasználni a kollagén előnyeit, akkor annak fennálltáig ajánlott adni. Ilyenkor feltétlenül egyeztess az állatorvosotokkal vagy egy dietetikussal az adagolást illetően!

Érdemes tudni, hogy a kollagén nem úgy hat, mint egy fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő. Vagyis ha idős barátunk nehezen áll fel, akkor a fájdalomcsillapító gyorsan javítja a tüneteit, de csak rövid ideig. A kollagén nem fog azonnal hatni, több hét után lesz csak érzékelhető javulás. Viszont nagy előnye, hogy tartósabb a hatása, és a gyógyszerekkel ellentétben cseppet sem terheli meg a májat és a vesét

– hívta fel a gazdák figyelmét dr. Mák Erzsébet.

Táplálékkal is bevihető

A dietetikus hasznos tanácsokat adott arra vonatkozóan is, miként tudod házilag megnövelni kutyád kollagénbevitelét.

A kollagén bevitelére van lehetőség a táplálék megválasztása révén is. Az állati bőr, ín, porc lassú főzésével kiváló minőségű kollagén ellátást tudunk biztosítani a kutyánk számára. Humán táplálkozásban talán furcsa lehet, de kutyák lévén nem annyira. Javaslat, hogy adjon a kutyának jó kis húslevest főtt csirkebőrből, főtt csirkelábból – ami jó porcos –, disznófülből, disznóbőrből, sertés farokból. Végül is ez utóbbit az emberek is eszik kocsonya formájában. Természetesen a fűszerezés legyen sokkal mértéktartóbb! De akár a halak fejéből, uszonyából, gerincéből is főzhetünk egy jó kis kollagénlevest. Nagyjából úgy, mint amikor a karácsonyi halászlét készítjük, de persze vöröshagyma és paprika nélkül! Inkább olyan franciás alaplé módjára

– osztotta meg velünk a praktikákat.

Még többet megtudhatsz kedvenced helyes étrendjének és etetési rutinjának kialakításáról soron következő podcastadásunkból, amiben Vékony Blanka kisállat dietetikus szakértővelSárközi Ákossal és feleségével Sárközi Évivel, négy kutyus gazdáival beszélget házigazdánk, Soós Andi.

állatorvos C-vitamin diéta diszplázia egészség egészséges életmód etetési rutin étrend hús idős kutya kollagén kölyökkor munkakutya nagytestű kutya sportkutya vitamin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink