hirdetés

Táplálékkiegészítők kutyáknak: mikor és milyen készítményt érdemes adni?

Jóvári Krisztina

2021. november 17

Többször felmerülhet a kérdés, vajon a kutyáknak szükséges-e táplálékkiegészítőt adni és ha igen, milyen készítményt válasszunk? Milyen helyzetekben szükséges egyáltalán alternatívákat keresnünk? Ezekhez állítottunk össze egy rövid összefoglalót pár lényeges készítményről.

hirdetés

Alapvetően a prémium minőségű száraztápokban – amelyek valóban jó minőségűek és nem csak felkapottak valami miatt – minden olyan összetevő megtalálható, amire a kutyáknak szüksége lehet. Ezeket úgy tervezik meg, hogy igazodjanak a kutya méretéhez, életkorához, sőt akár a fajtához is. Több gyártó forgalmaz ivartalanított, túlsúlyos, emésztési problémákkal küzdő vagy éppen allergiás kedvencek igényeihez igazított tápot is.

Előfordulhat azonban, hogy a teljes értékű táplálás mellett szüksége van a kutyáknak valamilyen plusz kiegészítőre. Különböző vitaminokhoz zöldségekből, tojásból, húsból, belsőségekből, olajos halakból is hozzájuthat az eb, illetve C-vitamint a szervezete is előállít. A vitaminokon túl azonban érdemes néhány táplálékkiegészítőnek is utánajárni, ami hasznos lehet az eb számára.

Ízületvédő, porerősítő készítmények

Az ízületvédő és porcerősítő készítmények a kutyák több életszakaszában is jótékony hatást fejtenek ki. Nagytestű fajták esetén az intenzív növekedési időszakban mindenképp érdemes adni, hogy az ízületek megfelelően fejlődhessenek. Idős korban már előfordul porckopás több ebnél, ami fájdalommal, nehézkes mozgással járhat. Náluk szintén segítenek az ízületvédő készítmények, ráadásul preventív hatásuk is van: lassítják a porckopás folyamatát. Továbbá ízületgyulladások, valamint különböző – ízületeket érintő – műtétek után is kedvezően hatnak a felépülési folyamatra.

Immunerősítők, multivitaminok

Vannak bizonyos időszakok, amikor az eb szervezetének egyszerűen több vitaminra van szüksége vagy az immunrendszer több támogatásra szorul. Ez lehet a télre való felkészülés, a hideg, a vedlési időszak vagy betegségből, műtétből történő felépülés ideje. Az immunerősítő készítményekben található összetevők növelik a szervezet ellenálló képességét, így megelőző hatásuk is van a bakteriális és vírusfertőzésekkel szemben.

Bőrtápláló, regeneráló krémek, olajok

A legtöbb fajtánál természetes a vedlési időszak, amikor a szőrzet és a bőr is több odafigyelést kíván. Ennek elősegítésére, és a szőrzet gyorsabb cseréje érdekében használhatunk bőrtápláló olajokat. Ezen kívül előfordulhatnak különböző hámsérülések, sebek, bőrkiütések, száraz vagy korpás bőr is, amelyek esetén segítséget nyújt egy-egy bőrtápláló/regeneráló készítmény. Alapvetően két fajtájuk ismert: külsőleg, a sérült bőrfelületre kenhető/fújható termékek (hámsérülés, seb esetén), illetve a belsőleg regeneráló készítmények (pl. korpás bőr, fénytelen szőrzet esetén).

Mielőtt bármilyen készítményt kipróbálsz, egyeztess róla állatorvossal, kérd a tanácsát, mit ajánl a kedvencednél felmerült problémára. Számos, hasonló összetételű és hatású készítmény közül választhatsz a legtöbb esetben, így érdemes alaposan utánajárni ezeknek vásárlás előtt.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

bőrbetegség bőrregeneráló bőrtápláló immunerősítő izületvédő kutya porcerősítő kutya táplálékkiegészítő multivitamin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink