hirdetés

Ezekre a táplálékkiegészítőkre lehet szüksége kutyádnak: tegyél meg mindent az egészségéért!

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 24

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a specifikus kutyatápok mellett, vajon van-e szükség különböző táplálékkiegészítőkre? A válasz az, hogy egy egészséges kutya számára a minőségi eledelek elegendő vitamint tartalmaznak. Ellenben beteg vagy házilag táplált kutyusok esetében szükség lehet táplálékkiegészítőkre.

hirdetés

Napjainkban már nagyon jó minőségű kutyatápok is léteznek. Ezek fedezik az egészséges kutyák vitaminszükségletét. Ugyanakkor előfordulhat, hogy bizonyos betegségek miatt vagy abból az okból adódóan, hogy a gazdi házi táplálást folytat, nem jut elegendő vitamin mennyiséghez az állat, így azt szükséges pótolni.

Milyen vitaminokra van szüksége a kutyádnak?

Legyen szó zsírban vagy éppen vízben oldódó vitaminokról, eltérő mennyiségre lehet szükség. A zsírban oldódó vitaminok elsősorban a máj működését segítik elő, viszont egészséges és kutyatáppal táplálkozó eb esetében nincsen szükség a pótlásukra, ugyanis táplálékukból elegendő mennyiséget nyernek ki. A vízben oldódó vitaminokat nehezebb túladagolni, mivel a felesleg kiürül a szervezetből. Nézzük, melyek azok a vitaminok, melyek pótlására érdemes külön odafigyelni!

 C-vitamin

A kutyák C-vitamin igénye teljesen más, mint az embereké. Számukra nem létszükséglet pótlása, ugyanis szervezetük előállítja a természetes táplálékból, illetve megtalálható rengeteg gyümölcsben és zöldségben. Ilyen például a narancs, a grapefruit, a paprika, a paradicsom, a csipkebogyó, a brokkoli, a szamóca, a burgonya és a sárgarépa. Ellenben ajánlott időközönként vitaminok vagy táplálékkiegészítők formájában emelni az adott adagot és minimálisan pótolni, mivel esetleges hiánya az immunrendszer gyengülését okozhatja. Így különösképpen az őszi időszakban érdemes rövid ideig kúraszerűen alkalmazni. Ugyanakkor ez semmiképpen ne legyen rendszeres, kizárólag időszakosan alkalmazd, mivel ha hosszú távon fogyaszt nagy mennyiségű C-vitamint, akkor jelentősen megnövekedhet a vizeletének a pH értéke, ami pedig húgykő keletkezésével járhat.

Fontos a vitamin- és az ásványianyag-bevitel.

B-vitamin pótlás

A B-vitamin pótlására viszonylag több esetben van szükség, mivel a szervezetben lezajló folyamatok igénylik ezt a katalizátort. Hiánya olyan problémákat okozhat, mint a szívelégtelenség, gyengeség, neurológiai panaszok, esetleg bőr- vagy szaruhártya elváltozások. Megfelelő mennyiségű B-vitamin hiányában a szervezet működése lelassul, ami szembántalmakhoz, a herék megbetegedéshez, bőrelváltozásokhoz vezethet.

Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminok esetében könnyebb a túladagolás, éppen ezért nem érdemes orvosi tanácsadás nélkül kísérletezni velük. Zsírban oldódóak a D-, E-, K-, A-vitaminok. Utóbbi a növekedésért felelős és jelentős szerepe van a látásban, emellett támogatja az immunrendszert és a sejtműködést is. Megtalálható sárgarépában, sütőtökben, téli zöldségekben. A D-vitamin főleg az egészséges izom- és csontnövekedést segíti elő, hiánya akár a közismert angolkórhoz is vezethet. Az E-vitamin az anyagcseréhez nélkülözhetetlen, leginkább mandulavajban vagy földimogyoróban található. Ezentúl szüksége van az ebnek K-vitaminra, ami a szervezet megfelelő véralvadásáért felel. Ez főleg salátában található meg.

Szüksége van a kutyámnak táplálékkiegészítőkre?

A legtöbb vitamint kutyatápok is tartalmazzák, így általánosságban elegendő az a mennyiség. Viszont abban az esetben, ha a kutya nem teljesen egészséges vagy esetleg te főzöl rá, akkor könnyen lehet, hogy nem jut elegendő vitaminhoz. Ebben az esetben mindenképpen érdemes szakértővel konzultálni, és annak megfelelően táplálékkiegészítő formájában megvásárolni a vitaminokat. Fontos megjegyezni, hogy ezek testtömeg szerinti ajánlott mennyisége általában fel van tüntetve a csomagoláson, és kizárólag annyit lehet adni belőle az ebnek.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

A-vitamin B-vitamin C-vitamin D-vitamin kutya táplálékkiegészítő kutya vitamin vitaminpótlás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink