hirdetés

Ezért nagy baj, ha kiszárad a kutyaorr: mindent a hiperkeratózisról

Szénási Szimonetta

2023. december 11 - Képek: Getty Images Hungary

Az orrnak óriási szerepe van a kutyák mindennapjaiban, így joggal aggódsz, ha valamilyen elváltozást észlelsz rajta. Ezúttal egy igen csúnya jelenségről írunk részletesen.

hirdetés

Ám mielőtt megijednél, előrebocsátjuk, hogy a látszat ellenére nem olyan súlyos, inkább kellemetlen problémáról van szó. Ez pedig a hiperkeratózis, amit a keratin túltermelődése okoz. A keratin egy olyan fehérje, amely megtalálható a szőrben (esetünkben a hajban is), a bőrben, valamint a körmökben/karmokban. Abban az esetben, ha többlet van belőle, az elváltozásokat idézhet elő a kutya mancspárnáin, valamint az orrán is. Megjelenhet szőrös kiemelkedések formájában is, valamint az úgynevezett nyomáspontokon, bőrkeményedéshez hasonlatosan.

Kellemetlen lehet az állatnak.

A másodlagos fertőzés veszélye

Bár a PetMD állatorvosi szakoldal szerint ritkán jelent orvosi vészhelyzetet, mégis sok kellemetlenséggel járhat az állat számára. Főleg séta közben, ha az érintett terület kiszárad és kirepedezik. Emellett megvan a kockázata annak, hogy másodlagos bőrfertőzés alakul ki ezeken a helyeken.

A hiperkeratózis tünetei:

  • megvastagodott, kemény bőr a mancspárnákon, az orron vagy más nyomáspontokon;
  • a mancspárnákról kinövő szőrszerű nyúlványok;
  • repedezett, száraz bőr a mancspárnákon vagy az orron;
  • vérző vagy repedezett mancspárnák;
  • ritkán sántaság.

Miért jelentkezik a probléma?

Ahogy arról dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan, közismertebb nevén dr. Zsargal a DOGZ konferencián elhangzott előadásában is beszélt, a hiperkeratózis igen gyakori az úgynevezett rövid orrú, vagy szakszóval brachycephalikus kutyafajtáknál. Ilyen az angol és a francia bulldog, a mopsz és a boxer. (Rajtuk kívül pedig számos brachycephalikus jegyeket mutató fajta van, ide értve az említett fajták keverékeit is.) Esetükben leginkább az orrukon jelentkezik az elváltozás.

A bőr külső rétegei általában akkor kopnak le, amikor a kutya sétál, fut, vagy evés közben az arcát az ételtálhoz dörzsöli. Ez idővel keratin felhalmozódásához vezethet.

A mancsokon is megjelenhet.

Az említett rövid orrú kutyák esetében fizikai adottságaik miatt ez gyakrabban bekövetkezik. Rajtuk kívül a cocker spánieleknél, az ír terriereknél, a bordeaux-i dogoknál és a labradoroknál figyelték meg gyakrabban a problémát.

Az idős ebeknél pedig a több fekvés, illetve alvás miatt a könyök tájékán gyakorta jelentkezik.

Mit tehet az állatorvos?

Mivel nem akut probléma, így nem kell pánikba esned, ha észreveszed kedvenceden, hogy valahol megváltozott a bőre. Ám érdemes megmutatnod az állatorvosnak, aki egyrészt tud krémet ajánlani, másrészt a hiperkeratózist előidézheti olyan betegség is, ami túlzott keratintermeléssel jár. Számos autoimmun, hormonális, vírusos és táplálkozási betegség okozhat ilyen tüneteket. Ide tartozik a lupusz, a Cushing-kór, a szopornyica vagy a cinkhiány.

Ha pedig már elfertőződött a terület, azt is kezelnie kell a doktornak.

Az orr gyakran evés közben dörzsölődik ki.

Mit tehetsz gazdiként?

Amennyiben nincs szükség komolyabb ellátásra, úgy az orvos minden bizonnyal valamilyen krémet fog javasolni, amivel vissza lehet puhítani az adott területet. Ez lehet vazelin, de valamely, kifejezetten a kutyák számára készült ápolóbalzsam is.

Ha szeretnél többet megtudni a rövid orrú kutyákat érintő egészségügyi problémákról, ajánljuk figyelmedbe dr. Zsargallal készült cikkünket itt, amelyben a problémák korai tüneteit is sorra vesszük.

brachycephal kutya bulldogok dr. Zsargal hiperkeratózis kutya orra orr

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink