hirdetés

Embereket is fertőz a veszélyes kutyabetegség

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 14 - Képek: Getty Images Hungary

Az embereknél ritkán diagnosztizált kór a háziállatokat is egyre nagyobb számban támadja.

hirdetés

Az általában csak állatokra veszélyes brucellózis betegséget diagnosztizálták az Egyesült Királyságban. A kutyabetegség 3 embernél jelentkezett. Korábban a kutyák esetében sem volt kiugró a megbetegedések száma, ám míg 2020-ban mindössze három esetről tudunk, idén már 97 regisztrált esetben kezeltek a baktériummal fertőzött állatot. A vizsgálatok szerint minden beteg kutya vagy külföldről, főleg Kelet-Európából érkezett, vagy érintkezett külföldi kedvenccel.

Mi a brucellózis?

A kutyabetegség a brucella canis nevű baktérium szervezetbe jutásának eredménye. Az ebeknél leggyakrabban vetélést és meddőséget okoz, ritkábban nyirokcsomó-gyulladáshoz, kan kutyáknál pedig heregyulladáshoz vezet. Terjedése leggyakrabban fertőzött állatok testnedveivel történik – feltevések szerint az emberi megbetegedések is így történhettek.

Aggasztó, hogy az emberek nem mindig tapasztalnak rosszullétet, amikor megfertőződnek, de a jelentkező tüneteket sem egyszerű beazonosítani, mivel hasonlítanak az influenzára. Diagnózis esetén a betegség antibiotikummal sikeresen kezelhető, a megfelelő ellátás hiányában azonban olyan komoly szövődményekhez vezethet, mint a vérmérgezés. A szigetországban is csak azért derült fény a megbetegedésekre, mert a fertőzöttek kutyákkal dolgoztak, akiknél kimutatták a baktérium jelenlétét, ezért őket is letesztelték.

A brucellózis betegség a vemhes kutyákra a legveszélyesebb

Hogyan kezelhető a kutya brucellózisa?

Sajnos a betegség ellen sem vakcina, sem a teljes gyógyulást segítő gyógyszer nem érhető el. Megbetegedés esetén bár antibiotikummal kezelhetők a tünetek, a baktérium még hónapokig aktív maradhat, veszélyt jelentve a fertőzött kutyával érintkező többi állatra. Ivaros állatnál azonnali ivartalanítás szükséges, komolyabb esetben pedig az állat elaltatása is szükségessé válhat.

Veszélyben lehet-e a kutyád?

Magyarországon egyelőre nincs információ a kutyabetegség jelenlétéről. Hazánkban 2008-ban rendeletben határozták meg, hogy ha feltűnik a fertőzés, az állatorvos köteles a hatósági állatorvost azonnal értesíteni, aki tájékoztatja a tulajdonost a további teendőkről.

Külföldi utazás esetén is vigyázz a kutyádra, hogy ne mehessen idegen állatok közelébe.

baktérium betegség fertőzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink