hirdetés

Segítséget kaphatnak az ivartalanításhoz a rászoruló gazdik

Molnár Enikő

2023. szeptember 15 - Képek: Getty Images Hungary

Ugyan a kutyavállalásnál mindenkit buzdítunk arra, hogy átgondoltan és felelősségteljesen döntsön, vannak, akik egy segítségre szoruló állatot látva már-már ösztönszerűen cselekednek. Úgy érzik, hogy nem hagyhatják ott az ártatlan párát, és hirtelen felindulásból, körülményeiket talán még figyelembe se véve magukhoz veszik őt.

hirdetés

Nagy valószínűséggel minden állatszerető legszívesebben az összes bajbajutott kutyán segítene, de sajnos ezt egy átlagos ember nem teheti meg. Hiszen már egy kutya örökbefogadása is számos kiadással és felelősséggel jár, amire érdemes előre felkészülni. Viszont ezt nem mindenki veszi figyelembe, vagy csak nem mindenki tudja, hogy mire kell számítani, ha magunkhoz veszünk egy ebet. Mennyibe kerülnek a jó minőségű eledelek, az éves orvosi költségek, oltások sorozata, illetve az egyszeri kiadások, mint például az ivartalanítás. Utóbbit sokan halogatják, vagy éppen nem veszik komolyan, féltik tőle kedvencüket. Számos oka lehet annak, hogy ódzkodnak tőle, annak ellenére, hogy nem csak a nem kívánt almok megelőzése miatt fontos a műtét elvégzése, számos egészségügyi oka is van.

Sokszor nem lehet előre tudni, hogy pontosan mennyibe is fog kerülni a választott teremtés jóllétének fenntartása, így, hasonlóan a gyerekvállaláshoz, nincs tökéletes pillanat. De vannak megfelelő és kevésbé alkalmas élethelyzetek. Nem beszélve arról, hogy mindenkinél történhetnek hirtelen körülményváltozások (munka elvesztése, nem várt kiadások). Könnyedén címkézünk valakit felelőtlen állattartónak csupán első ránézés alapján anélkül, hogy ismernénk a helyzetét. Lehet, hogy egyszer még megtehette, hogy magához fogadjon egy négylábú társat, ám hirtelen, néhány hónapon belül olyan fordulat történik az életében, amik megnehezítik az állattartást. Egy ilyen esetben, főleg a mai árak mellett sokan nem is tudják elképzelni, hogy még az ivartalanítás mellett is elköteleződjenek. Szerencsére vannak olyan kezdeményezések, amelyek lehetővé teszik a nehéz élethelyzetbe kerülőknek is a felelős döntések meghozatalát, és segítenek az ivartalanítás finanszírozásában.

Miért fontos kedvencünk ivartalanítása

Egyfelől, ha nem szeretnénk tenyésztői pályára lépni (ami ugye nem csak abból áll, hogy két szép kutyát összeeresztünk, hiszen egy felelős tenyésztő munkája ennél összetettebb), akkor érdemes minél hamarabb az ivartalanítás mellett dönteni. Hogy pontosan mikor, az az eb méretétől és számos más tényezőtől is függ. Míg régen a maximum 6 hónapos kort ajánlották, mára már körültekintőbbek, a kistestű és nagytestű kutyák között különbséget tesznek.

Bármennyire is aranyosak a kölyökkutyák, hacsak nem nálunk maradnak, nem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy jó helyre kerülnek. Sajnos nagyon sok váratlan alom végül menhelyen, vagy rosszabb esetben az utcán találja magát.

Számos előny származik abból, ha valaki az ivartalanítás mellett dönt. Egyfelől nem kell aggódni a párzási időszakban megjelenő viselkedések miatt (legyen az szökés vagy agresszió). Másfelől biztos, hogy nem kell tervezetlen almokról gondoskodni. Emellett egészségügyi szempontból is előnyös, ha kedvencünket időben ivartalaníttatjuk, mert kisebb eséllyel alakulhatnak ki daganatok, tumorok, legalábbis ami az ivarszervek rákos elváltozását illeti. Fontos hozzátenni, hogy nem csak a szukák esetében jelent egészségügyi pozitívumot az ivartalanítás. Míg náluk az emlő tumor kialakulásának esélyét csökkenti a procedúra, a hím kutyáknál a heredaganat előfordulását előzi meg.

Ivartalanítási akciók

Tehát már tudjuk, hogy miért olyan fontos, hogy kedvencünk ivartalanítva legyen. Viszont az is igaz, hogy nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy kifizesse a sokszor igen borsos procedúrát. Emiatt számos alapítvány, illetve egyesület dolgozik azon, hogy segítse a rászoruló gazdik felelősségteljes döntését azzal, hogy támogatja az ivartalanítás árát, így anyagilag kevésbé megterhelő a műtét. Az ingyenes, vagy akciós műtétek nemcsak a kutyák egészsége miatt jelentősek, hanem a kóbor, illetve menhelyre kerülő állatok számának csökkentésében is segíthetnek. Akinek tehát pénzügyileg megterhelő lenne kifizetni az ivartalanítás költségeit, lehet, hogy talál olyan kezdeményezést, ami számára is elérhető.

felelős kutyatartás ivartalanítás ivartalanítási program kutya ivartalanítása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!