hirdetés

Ivartalanítási programot indított a Nébih a kóbor kutyák számának csökkentéséért

László Enikő

2021. április 12 - Forrás: MTI

Kistelepülésekre fókuszáló ivartalanítási programot indított a kóbor kutyák számának csökkentése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 50 millió forintból 1400 kutya ivartalanítását finanszírozzák.

hirdetés

A program a tervek szerint év végéig tart, a kutyákat központilag jelölik ki. A beavatkozásokat a megbízott állatorvosok végzik és 70%-ban nőstényeket ivartalanítanak – ismertette a hivatal.

A magyar kutyák 10%-a esett át ivartalanításon

A Nébih hangsúlyozza, hogy a nem kívánt ebszaporulat megelőzéséhez az állatok ivartalanítása az egyetlen megbízható eszköz. Ennek ellenére – becslések szerint – Magyarországon csak a kutyák mintegy 10%-át ivartalanították. Amíg ez az arány számottevően nem javul, addig nem várható áttörés a kóbor, illetve az állatmenhelyeken és az ebrendészeti telepeken gazdára váró ebek számának alakulásába sem.

A márciusban indított program elsősorban az 5000 lélekszám alatti kistelepülésekre koncentrál. Ezeken a helyeken a tapasztalatok szerint erősebben élnek még a köztudatban az ivartalanítással szembeni tévhitek. Emellett sokszor a megfelelő szakmai háttér sem áll rendelkezésre az operációk elvégzéséhez.

Az elmúlt években – a különböző szemléletformáló programok mellett – több sikeres, elsősorban menhelyi kutyák ivartalanítására indított projektet az Agrárminisztérium és a Nébih – emlékeztetett a hivatal.

Soha nem látott társadalmi támogatottság

A közleményben Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kifejtette: beérni látszik az elmúlt évek edukációs munkája, az ivartalanítás mögött ugyanis talán soha nem látott társadalmi támogatottság áll. Ezt támasztja alá a közelmúltban zárult állatvédelmi online kérdőív eredménye is, hiszen a kitöltők 96,4%-a erősítette meg egy országos ivartalanítási program szerepének jelentőségét – tette hozzá.

Bognár Lajos országos főállatorvos arról beszélt a közlemény szerint, hogy bár azóta, hogy kötelezően chippel kell megjelölni az ebeket, jelentősen csökkent az ebrendészeti telepekre bekerülő kutyák száma, még így is több mint 17 ezer kutyát fogtak be 2020-ban.

Fontos a tévhitek eloszlatása

A program elindításával, a szaporulat csökkentése mellett, fontos cél az ivartalanítással kapcsolatos tévhitek eloszlatása is. A beavatkozás ugyanis többek közt mérsékli az ebek domináns viselkedést, visszafogja szökési hajlamukat. De csökkenti az időskori megbetegedések, például a daganatok előfordulásának esélyét is. A kutyák egészségére nézve tehát sokkal több pozitívuma van az ivartalanításnak, mint azt a legtöbben gondolják – olvasható a közleményben.

(Képek: Getty Images Hungary)

ivartalanítás kóbor kutya menhely NÉBIH szaporulat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink