hirdetés

Ezen a helyen soha nem keresnéd a kullancsot a kutyán

Gerhát Petra

2024. június 3 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Egyre nagyobb a kullancsveszély, mely kutyáinkat fenyegeti. Az apró vérszívók nem csak a bundában rejtőzhetnek el, mutatunk egy helyet, ahol biztosan nem keresnéd.

hirdetés

Az INature hívta fel a gazdik figyelmét egy különös testrészre, amit a kullancsok előszeretettel használnak búvóhelyként, azonban a legtöbben kihagyják az átvizsgálás során. Nevezetesen a kutya szája és a fogínye az, ahol nem feltételezik, hogy kullancs bujkál.

A kutya szájába is bejuthat a kullancs

Nem győzzük hangsúlyozni Az Én Kutyám hasábjain sem, mekkora fenyegetést jelenthetnek az apró, jelentéktelen rovarnak tűnő kullancsok és egyéb vérszívók kutyáink egészségére. A legtöbb, felelős gazdi már tudja: nemcsak nyáron, hanem egész évben gondoskodni kell kedvenceink élősködőmentesítéséről, melybe a kullancsok elleni védelem is beletartozik. Sokan megelégszenek azzal, ha különféle riasztókészítményeket használnak. De a szerek hiába hatásosak a kullancsok által terjesztett betegségek és fertőzések ellen, azt, hogy a kis paraziták megtelepedjenek kedvenceinkben, nem feltétlenül előzik meg. Még a legalaposabban élősködőmentesített kutya bundájába is kerülhet kullancs. Ezzel kellemetlen pillanatokat, és a szőr minőségétől, hosszától és állapotától függően igencsak sok pluszmunkát okozva a gazdiknak egy-egy sétát követően. Pedig nemcsak a bundát, a mancsokat, hanem a szájat is át kell vizsgálni!

A kullancsok azonban a közvélekedéssel ellentétben nem csak a külső bőrfelszínben telepedhetnek meg,  kutyánk szájürege éppen úgy felkínálja számukra az ingyenvacsorát. A kutya szája és ínye ugyanis erekben bővelkedik, könnyű prédaként szolgál az apró rovaroknak.

Éppen ezért fokozottan javasolt a szájüreg, kiemelten a fogak és az íny találkozási pontjainak ellenőrzése is.

Számtalan betegséget terjeszthetnek

Hazánkban a közönséges kullancs a legelterjedtebb, és ez terjeszti a legtöbb betegséget. Lyme-kórt, agyvelő- és agyhártyagyulladást (másik nevén kullancsencephalitist), ritkább esetekben babéziát is elkaphatnak tőle kedvenceink. A márványos külsejű kutyakullancs jellemzően erdőkben, mocsaras területeken, parkokban fordul elő. Főképp a kutyamaláriaként is emlegetett babéziát terjeszti. S már hazánkban is megjelent a sötétbarna színű barna kutyakullancs is,  mely szintén babéziát, valamint vérzéses kullancslázat is terjeszt a kutyák körében.

Még ha használunk is megfelelő szereket a kullancsok ellen, akkor sem lehetünk tökéletes biztonságban: hiszen a kullancsok akár a lakáson belül is befejezhetik az utazást, és aztán egy bent tartott kutyáról akár belénk, vagy más, otthon tartott állatainkban is megtelepedhetnek.

Nem elég, ha észleljük az apró rovarokat, azokat haladéktalanul ki is kell húznunk. Arról, hogy miként lehet szakszerűen eltávolítani a kullancsot,  ide kattintva olvashatsz.

agyvelőgyulladás babézia kullancs kullancs a kutyában kutya betegsége kutyakullancs Lyme-kór parazita védekezés a paraziták ellen

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!