hirdetés

Egy kutyának is lehet pánikrohama? A remegés erre utaló jel lehet

Ferenczi Deborah

2022. március 6 - Képek: Getty Images Hungary

A szorongás, a félelem mind előfordulhatnak kutyák esetében. Különféle múltbéli rossz megtapasztalásokból, esetlegesen traumákból származhatnak.

hirdetés

Érdekes kérdés, hogy vajon lehet-e pánikrohama egy kutyának? Számos jel utal arra, hogy a válasz igen. Az alábbiakban a kiváltó okoknak, a tüneteknek és a kezelésnek járunk utána.

A kutyák átélhetnek pánikrohamokat?

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is tapasztalhatnak pánikrohamokat. Ilyen esetekben meglehetősen heves érzelmi reakciókat mutatnak. A roham jellemzően kóros félelemérzettől alakulhat ki, de komoly stresszhatás vagy trauma is állhat a háttérben.

Milyen jelek utalnak rá?

Az alábbi tünetekre érdemes figyelni:

Hogyan lehet megkülönböztetni a fóbiától?

Ha van egy konkrét kiváltó ok, amely ezeket az intenzív reakciókat okozza a kutyában, ráadásul minden alkalommal, akkor az fóbiának minősül. Ez általában egy dologtól való irracionális félelmet jelent. A kiváltó ok lehet hang, személy, tárgy, hely vagy helyzet. Sok kutya fóbiásan fél a zivatartól és a tűzijátéktól. Ezzel szemben a pánikroham nem külső tényező okozta félelem, sokkalta inkább egy megélt trauma vagy szorongás okozza.

Tippek a pánikrohamok kezeléséhez

Először alapos fizikális vizsgálatra van szükség. Ha az egészségügyi problémák kizárhatóak, akkor megoldást jelenthet a mentális stimuláció. Az ilyen jellegű tevékenységek közé tartozik a séta, a különböző, magasabb intelligenciát igénylő játékok és a rövid tréningek. Ezekkel a gyakorlatokkal jelentősen csökkenthetőek a pánikrohamok. Abban az esetben pedig, ha épp a közepén vagytok egynek, érdemes a kutyát egy kényelmes helyre vinni. Ilyenkor megsimogathatod, megölelheted, ezzel is tudatva vele, hogy nincsen egyedül. Érdemes lehet elvonni a figyelmét, esetlegesen betenni olyan klasszikus zenét, amely nyugtató hatással lehet rá, és megggyőződni róla, hogy nem érik az állatot olyan külső ingerek, melyek zavarhatnák.

Teendők heves rohamok esetén

Ha az ebnek annyira heves pánikrohamai vannak, amelyek akár sérülésveszéllyel járhatnak, mihamarabb keresd fel az állatorvosodat, hogy szorongáscsillapítót írjon fel az állatnak. Ez kiváltképpen akkor bizonyul hasznosnak, ha a rohamok rendszeresen jelentkeznek. Fontos, hogy amíg nincs megfelelő gyógyszer vagy kezelés, te magad maradj higgadt és nyugodt. Máskülönben csak rontasz a helyzeten, és még jobban retteghet az állat. Végezetül fontos tudni, hogy ezeken a szörnyű félelmeken a szeretet és a türelem, illetve a biztonságérzet tud hosszútávon felülkerekedni.

depressziós kutya pánikroham pánikroham kezelése szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink