hirdetés

Fél a kutyád a lifttől? Ezek a praktikák válnak be liftfóbia ellen

Bodri Melissza

2021. június 18

Fél a kutyád a liftben történő utazástól? A rettegő eb viselkedése sajnos megkeserítheti az eszköz mindennapos használatát. Vajon hogyan lehet orvosolni a dolgot?

hirdetés

Ha kedvenced nem szokott hozzá kellőképpen a lifthez, mert kiskorában nem találkozott vele, akkor érdemes minél hamarabb kezelni a problémát. Ha kutyád ijedősebb vagy félénkebb az átlagosnál, akkor lehet, hogy a felvonó működését is gyanakvással fogja szemlélni. Míg egyes jószágok kíváncsiságot tanúsíthatnak az új dolgok iránt, addig a fóbiás eb valóságos pánikrohamot kaphat. Hogy megelőzd a baleseteket, fontos, hogy türelemmel és megértéssel állj a jelenséghez.

A félelem szorításában

Szerencsére valamennyi kutya sikeresen hozzászoktatható a lift használatára. A szocializációt célszerű már az állat kölyökkorában elkezdeni, de természetesen idősebb, felnőtt állatok is megtanulhatják a dolgot. Ha valamiért az ebet negatív tapasztalat éri a felvonóval kapcsolatban, akkor akár élete hátralévő részében is retteghet tőle, ha nem kezelik a félelmet.

Tehát nem csupán a személyiségből vagy a megfelelő nevelés hiányából fakadhat a szorongás, hanem egy régi trauma is állhat a probléma mögött. A következőkben mutatjuk, hogyan lehet megszüntetni az állat rettegését.

Fontosak a körülmények

Lehetőleg válassz ki olyan időpontot, amely nem túl forgalmas. Ha sok ember van körülöttetek, az összezavarhatja az ebet, elvonhatja a figyelmét. Ezért igyekezz nyugodt, csendes időszakban nekivágni a tréningnek. Ha valaki más is használja az eszközt, akkor add át neki a helyet, és várd meg, amíg üres fülke érkezik. Fontos, hogy a kutya mindig pórázon legyen a kiképzés folyamán.

Fő az engedelmesség

Győződj meg arról is, hogy egyszerűen, érthetően közvetíted az állat felé a kéréseidet, utasításaidat. Az ebnek tisztában kell lennie az alapvető parancsokkal, és engedelmeskednie kell neked. Például üljön le, és menjen oda hozzád, ha kell. Ez megkönnyíti a közös munkát is.

Így szüntesd meg a rettegést

Állj a lift elé a kutyussal. Ha megérkezik a felvonó, és hangot ad ki, akkor dicsérd meg az ebet simogatással és jutalomfalattal. Így az állatban csökkenthető a negatív asszociáció a mozgó eszközzel kapcsolatban. Ezt addig ismételd meg, amíg a kutya nem szokik hozzá a megérkező lifthez. Miután ez gördülékennyé válik, és az eb nem tanúsít félelmet, sétáljatok be a liftbe. Ha magától nem indul el az állat, finoman ösztökéld, bátorítsd. Ha nagyon nem akar elindulni, akkor ne erőltesd, lehet, hogy még nem érkezett el az ideje. Ha már be mer menni a liftbe, akkor alaposan dicsérd meg. Nem kell elindulni a lifttel, nyomd meg a megfelelő gombot, hogy az ajtó nyitva maradjon, majd sétáljatok ki. Ekkor is jutalmazd meg az ebet. Addig ismételjétek a gyakorlatot, amíg a négylábú nem lesz nyugodtabb, és be mer lépni magától a felvonóba.

Ha már ez is gördülékenyen megy, akkor a fentiek alapján szoktasd hozzá a csukódó liftajtóhoz. Ha a felvonóban vagytok, és az ajtó bezárul mögöttetek, akkor nyugtasd az ebet, simogasd meg. Fontos, hogy még ekkor se induljatok el felfele vagy lefele. Ha idővel ehhez is hozzászokott, akkor jön a következő lépés: a lift mozgásához való hozzászoktatás. Mindig dicsérgesd, simogasd a kutyát. Ha kell, próbáld elterelni a figyelmét az esetleges félelemről. Ha szükséges, vidd magaddal a kedvenc játékát, hogy megnyugtassa. Ha már ez is gond nélkül megy, akkor más felvonókat is kipróbálhattok.

Fontos a türelem

Ne feledd: ne erőltess semmit, amit a kutya magától nem akar. Légy nagyon türelmes, támogató és nyugodt, hiszen a riadt ebnek erre van szüksége. Mindig haladjatok lépésről lépésre, fő a fokozatosság. Ha úgy érzed, hogy nem boldogulsz, fordulj kiképzőhöz.

(Képek: Getty Images Hungary)

félelem félős kutya fóbia kutya fél a lifttől liftfóbia lifthez szoktatás nevelés rettegés szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink