hirdetés

Kezdődik a nyári időszámítás: így segíthetsz kutyádnak, hogy jobban viselje az óraátállítást

László Enikő

2022. március 22 - Képek: Getty Images Hungary

Március utolsó vasárnapján hajnali kettőkor háromra kell átállítani az órát, ezzel pedig megkezdődik a nyári időszámítás. Az átállás pedig nemcsak az emberekre, hanem a kutyákra is hatással van. Mutatjuk, hogyan könnyítsd meg kedvenced helyzetét.

hirdetés

Március utolsó vasárnapján elveszítünk egy órát, ami azt jelenti, hogy valamivel korábban kezdjük el a napi rutinunkat. Az emberekkel ellentétben a házi kedvencek nem támaszkodnak órára, hogy éljék mindennapjaikat. A gazdákon múlik, hogy gondoskodjanak arról, hogy ne legyenek kutyáik stresszesek vagy zavarodottak az időbeosztásuk változása miatt.

Változtasd meg kutyád reggeli rutinját

Bár sokan hamar megszokják ezt a változást, a házi kedvencek számára nehezebb lehet átállni. De segíthetsz kutyádnak, ha minden nap felkészíted egy kicsit a változásra. Ne próbáld rákényszeríteni, hogy egy órával korábban ébredjen, mert ez megterhelő lehet számára. Elegendő csak az átállítást megelőző néhány napban 10-20 perccel korábban ébrednie. Utána kapjon reggelit, minden ugyanúgy történjen, ahogyan általában, csupán valamivel korábban.

Változtasd meg kutyád esti rutinját

Ha kedvencednek meghatározott lefekvési ideje van, minden nap add neki néhány perccel korábban a vacsorát. Sok háziállat nem alszik el közvetlenül a vacsora után, de vannak olyan dolgok, amelyekkel ösztönözheted kutyádat a korábbi alvásra. Próbáljatok meg 10-20 perccel korábban lefeküdni minden este. Induljatok előtte el egy kellemes sétára, hogy segítsd kifárasztani az ebet. Fontos, hogy a játékot és a nagy izgalommal járó tevékenységeket kerülje kutyusod, mielőtt nyugovóra térne.

Hogyan hathat az óraátállítás a kutyádra?

A háziállatokra jellemző, hogy az óraátállítás után néhány napra van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak, de egyeseknél ez hosszabb ideig tarthat, mint másoknál. Az erős belső órával rendelkező kedvenceket jelentősen befolyásolja a napkelte és a napnyugta. Mivel ezek a jelzések továbbra is előfordulnak, a kutyák, akik reagálnak rájuk, általában küzdenek az új napirenddel. Egyes ebek nagymértékben időbeosztás-orientáltak, de reagálnak az emberi jelzésekre – az ébresztőóra, az ágyból felkelő gazdik, a tálba tett étel hangja –, és gyakran gyorsabban tudnak alkalmazkodni.

Fokozott stressz és szorongás

A kutyák és a macskák életükben sokszor támaszkodnak a megszokásra, és általában mindennapjaikat rutin szerint élik. Ha ez felborul, akkor egy enyhe stresszt válthat ki. Az napirend fokozatos igazítása segít abban, hogy a lehető legkevesebb stresszt okozz kedvenced számára.

Szeparációs szorongás

Ha az órák előreállítódnak, és az éjszakák világosabbak lesznek, az emberek nagyobb valószínűséggel töltenek több időt a szabadban, és hosszabb ideig tartózkodnak kint. Ez azt jelentheti, hogy a kutyákat minden nap hosszabb ideig hagyják egyedül, ezzel pedig szeparációs szorongás alakulhat ki bennük. Ez rendkívül megterhelő lehet egyes kedvencek számára, és viselkedésük és hangulatuk megváltozhat. A szorongás gyakori jele a nyüszítés, ugatás, remegés, bepiszkítás és az ismételt szökési próbálkozások.

Több idő a szabadban

A több napfény sok kutyát késztethet arra, hogy többet akarjon kint lenni a szabadban. Azonban ennek is megvannak a maga veszélyei, hiszen ilyenkor kedvenced nagyobb fenyegetettségnek van kitéve a különböző élősködőkkel szemben. Illetve az esetleges rovarcsípések, a pocsolyából ivás, a toklász, valamint a hőguta is veszélyezteti testi épségét, egészségét. Természetesen jó, ha kedvenced sok időt tud tölteni a szabadban. Ám ilyenkor fordíts figyelmet a megelőzésre, és minden nap vizsgáld át bundáját esetleges csípések vagy élősködők, szúrós termések után kutatva. A kertben pedig mindig legyen biztosítva számára friss ivóvíz és egy fedett hely.

időérzékelés kutya idő érzékelése óraátállítás óraátállítás hatása kutyákra rutin stressz szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink