hirdetés

Néha egészen furcsán viselkedik a kutyád? 4 jelzés, hogy a teliholdra reagál szokatlanul

Hangai Lilla

2022. augusztus 11 - Képek: Getty Images Hungary

Mióta csak felfedeztük az égen ezt a napról napra változó, ezüstös korongot, mítoszokat szövünk köré, különös erővel ruházzuk fel. Sokan beszámolnak arról, hogy a holdtölte közeledtével érzékenyebbnek, ingerlékenyebbnek érzik magukat, valamint romlik az alvásuk minősége is. Számos gazdi megfigyelte, hogy a telihold nem csak rájuk, a kutyájukra is hatással van. De vajon van a jelenségnek tudományos magyarázata?

hirdetés

A tudomány mai állása szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a holdfázisok hatással lennének a kutyák viselkedésére, de ez nem jelenti azt, hogy valóban nincsenek befolyással rájuk. Az állatorvosi rendelők külön készülnek erre az időszakra, ugyanis látogatóik száma akár 28%-kal is megnövekedhet. Lássuk hát a lehetséges jeleket, amelyek arra engednek következtetni, hogy négylábú barátod a Hold befolyása alatt áll.

1. Sokat ugat és nyugtalan

Még a legbékésebb ebekből is kitörhet ilyenkor a lázadó. Előfordulhat, hogy kutyád feltűnően sokat ugat, szűköl és csahol, látszólag ok nélkül. Sok gazdi beszámolt arról is, hogy kutyája nemcsak ugat, de képtelen nyugalmasan letelepedni a helyére, mindig mozgásban van. Esetleg megrág olyan dolgokat, amikhez jólneveltsége miatt egyébként sosem nyúlna.

2. A személyiségével ellentétesen viselkedik

Néhány ebből a holdtölte pont az ellenkezőjét hozza ki, mint amilyen a személyisége. Megfigyelhetted esetleg, hogy az alapvetően nyugodt vérmérsékletű kedvenced feszülten, idegesen viselkedik, vagy az örökké mozgékony, energiával teli kutyád többet alszik, vagy akár kifejezetten levertnek, szomorúnak tűnik.

3. Éberebb, mint általában

Az is feltűnhetett, hogy kutyád éberebb, mint normál esetben. Ezt nem csak csaholással és ugatással fejezheti ki; úgy tűnhet, hogy rád is jobban figyel és próbál védelmezni.

4. Akár agresszívvá is válhat

Sajnos az is előfordulhat, hogy kutyád a telihold ciklusa alatt a felgyülemlett stressz miatt harciasabbá válik. Nem csak az emberekkel kapcsolatban tapasztalhatsz kissé zsémbesebb viselkedést, megeshet, hogy a fajtársaival vagy más állatokkal is türelmetlenebb és erőszakosabb lesz.

Hogyan segíthetsz neki megnyugodni?

Szerencsére ritkán történik meg, hogy kedvenceink nagyon erős tüneteket produkálnak ezekben a periódusokban, ám ha úgy érzed, hogy kutyád életminőségét nagyban rontja a holdtölte, mindenképpen konzultálj az állatorvossal. Valószínűleg szorongás elleni gyógyszerrel könnyedén kezelhető a kialakult állapot.

A telihold időszakában az állatokra nézve az egyik legzavaróbb dolog a holdfény. Ha csak tudod, kerüld a sötétedés utáni sétákat. A vastag függönynek, redőnynek is nagy hasznát veszed ilyenkor, jobban tud majd kutyád aludni a fénytelen szobában.

A legfontosabb azonban, hogy kutyádat mentesítsd a rá nehezedő stressz alól. Egy kis masszázs vagy összebújás a kanapén azonnal csökkenti a stresszhormon szintjét. De ugyan ilyen fontos a megfelelő mennyiségű mozgás és játék is. Így elkerülhető, hogy a stressz okozta, túlcsorduló energiákat agresszivitással vezesse le. Ne csak a testét foglald le, a szürkeállományt is érdemes különböző játékokkal megdolgoztatni.

agresszív a kutya alvás zavar játék a kutyával kutya a kanapén kutya levert kutya masszázs kutya ölelgetése kutya ugatás miért ugat a kutya éjjel nyugtatás stressz jelei stresszes a kutya szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!