hirdetés

Mitől lehet rosszkedvű a kutyád? Nem csak betegség állhat a háttérben!

László Enikő

2021. október 9

Kutyád rossz kedvének hátterében sok minden állhat. Lehet betegség, de akár mentális okok is kiválthatják kedvenced szomorúságát.

hirdetés

Ha azt veszed észre, hogy négylábú társad kedvtelen, látszólag szomorú, letargikus, elsősorban a lehetséges betegségeket kell kizárni. Ha más szimptóma nem mutatkozik, érdemes sorra venni, milyen változások történtek a kutya életében. A következőkben sorra vesszük, mi okozhatja a rosszkedvet.

Unalom

Az egyik legkézenfekvőbb ok a letargiára, hogy kutyád egyszerűen csak unatkozik. Lehet, hogy hiányolja a társaságodat, túl kevésnek tartja az együtt töltött értékes időt. Próbáld meg kedvenc játékaival egy kicsit jobb kedvre bírni, sétálni vinni vagy csak egyszerűen foglalkozni vele. Gyakoroljátok a régi vagy esetleg új trükköket, töltsetek egy kellemes órát együtt a kanapén. Fontos, hogy kedvenced személyiségének megfelelő elfoglaltságot válassz, hiszen nem minden kutya szeret órákon át a parkban rohangálni vagy a nappaliban pihenni.

Költözés

A hirtelen környezetváltozás sok kutyát megvisel. Az idegen hely nem feltétlen komfortos számára azonnal, hagyni kell időt, amíg hozzászokik az új lakáshoz. Fontos, hogy hagyd meg a régi dolgait, hogy érezze az ismerős illatokat. Maradjon meg a szokásos napi rutin, és igyekezz elérni, hogy pozitív dolgokat kapcsoljon az új helyhez. Ez beletelhet egy kis időbe, de megfelelő türelemmel és megértéssel kell hozzáállnod a szituációhoz.

Új családtag

Egy új családtag érkezése (legyen az szerelmed, gyereked vagy egy másik háziállat) megviselheti kutyádat. Az egyik legfontosabb teendő, hogy fokozatosan szoktasd hozzá az ebet az új jövevényhez és szakíts rá ugyanannyi időt, mint azelőtt. Ne hagyd, hogy kedvenced háttérbe szoruljon, hiszen nagy esély van rá, hogy féltékennyé válik. Ez pedig akár depresszióhoz is vezethet nála.

Társ elvesztése

A kutyák is képesek gyászolni, és legtöbbjüket igen mélyen érinti, ha szeretett gazdájuk eltávozik. Ha emiatt pedig új helyre kerülnek, főleg ha egy menhelyre, az rendkívül megterheli lelküket. Jobb esetben egy rokon vagy barát fogadja be őket, akiket az eb korábban már jól ismert. De az is előfordulhat, hogy gazdája nem egyedül élt, és a család többi tagja gondozza a kedvencet tovább. Ez az eset talán a legkedvezőbb az eb számára, hiszen nem marad teljesen egyedül, és jól megszokott, régi, szeretett környezetében maradhat. A türelem nagyon fontos a gyász időszakában, hiszen ezt a sebet csak az idő képes gyógyítani. Meg lehet próbálni elfoglalni az ebet különböző programokkal, játékokkal és persze egy kis extra babusgatással. Ezek segíthetnek, de természetesen nem pótolják szeretett gazdáját.

De nem feltétlen csak a gazda halála okozhat mély szomorúságot. Ha kedvenced egy másik háziállattal élt együtt, aki átkelt a szivárványhídon, természetesen az is megviselheti. Amennyiben úgy érzed, fájdalma látszólag csillapíthatatlan, és te is készen állsz rá, hozhatsz egy új kedvencet a házhoz. Fontos, hogy az új családtag kiválasztásakor ő is jelen legyen, hiszen ha nem jönnek ki jól, az csak ront a helyzeten.

Vissza a munkába

A hosszas karanténidőszak alatt kedvenced hozzászokhatott ahhoz, hogy sok időt töltesz otthon. Főleg akkor, ha nemrégiben került hozzád. Ebben az esetben lehet, még nem is szembesült azzal, hogy napi 8-10 órát egyedül marad otthon. Ez egy kutyának sem tesz jót, így elsősorban igyekezz megoldást találni rá (például kutyanapközi, vidd magaddal a munkahelyedre vagy bízd rá egy barátra, szomszédra, rokonra). Ha pedig hazaérsz a munkából, igyekezz rá is időt szakítani. Menjetek el egy hosszabb sétára, játszatok, töltsetek együtt értékes időt. Ez neked is segít kikapcsolódni egy nehéz nap után, és kedvenced is biztosan örülni fog neki.

Változás a rutinban

Az előzőhöz kapcsolódhat az is, hogy a munkába való visszatérés által megváltozik a kutya mindennapi rutinja. (Persze ennek hátterében nem feltétlen csak a home office időszak vége állhat.) Amellett, hogy kevesebb idő jut rá, máskor kell kelnie, nem mehet ki akkor üríteni, amikor akar, és bizonyára a séták gyakorisága is csökkenő tendenciát mutat. Igyekezz minél jobban tartani magadat a szokásos rutinhoz. Ha pedig tudod, hogy hamarosan valamilyen változásnak kell bekövetkeznie, fokozatosan szoktasd hozzá az ebet, hogy legyen ideje átállni és ne hirtelen álljon a feje tetejére saját kis világa.

Stressz

Köztudott, hogy a kutyák hajlamosak átvenni gazdáik hangulatát. Ez sajnos nemcsak a pozitív, de a negatív érzelmekre is érvényes. Ezáltal a saját feszültséged akár észrevétlenül is átragadhat kedvencedre, aki emiatt stresszessé, letargikussá, szomorúvá válhat. Például, ha otthonról dolgozol, a munkád okozta kellemetlenség kutyádon is megmutatkozhat. Ebben az esetben igyekezz visszájára fordítani a dolgot, és arra „használni” kedvencedet, hogy kikapcsolódhass. Menjetek el sétálni, játszani, de már néhány perc simogatás is jó hatással van mindkettőtökre. Ha a stressz jeleit veszed észre kutyádon, igyekezz felfedni a probléma forrását, elterelni a figyelmét és jobb kedvre deríteni.

Kevés fizikai aktivitás

Megfelelő mennyiségű mozgást minden kutya igényel, még akkor is, ha nem egy border collie-ról, hanem egy mopszról van szó. A kistestű, zömök kedvenceknek is szüksége van fizikai aktivitásra, csupán nem olyan mértékben, mint mozgékonyabb társaiknak. Az ő igényeiket sem szabad elhanyagolni, és ha egy kifejezetten agilis társad van, akkor a rendszeres és huzamosabb ideig tartó mozgás elengedhetetlen. Ha ez nem történik meg, elhízás vagy különböző pótcselekvések, destruktív viselkedések jönnek létre. A kutyák hamar feltalálják magukat, és könnyen találnak olyan elfoglaltságot, amivel levezethetik felesleges energiáikat. Ennek pedig a legtöbb gazda egyáltalán nem örül.

Kevés mentális stimuláció

Kutyád számára nemcsak a fizikai aktivitás fontos. Legalább ennyire lényeges, hogy mentálisan is le legyen kötve. Különböző fejlesztőjátékokkal, trükkök, vezényszavak elsajátításával megdolgoztathatod eszét, cserébe pedig még finom jutalomfalatokat is kaphat. Kipróbálhattok kutyás sportokat is, amik nem csak fizikailag, de mentálisan is garantáltan lekötik kedvencedet.

(Képek: Getty Images Hungary)

depresszió kutya érzelmek rosszkedvű kutya stresszes kutya szomorúság unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink