hirdetés

Ha látszólag ok nélkül támad a kutya: a hirtelen agresszió kiváltó okai

Buzgó Csilla

2022. március 23

Az egyik pillanatban még kezes bárányként kószált körülötted, a másikban pedig mintha gonosz démon szállta volna meg a kutyádat? Mutatjuk, mi állhat a háttérben.

hirdetés

Még ha úgy gondolod, tökéletesen ismered is kedvencedet, váratlan pillanatok mindig bekövetkezhetnek. A hirtelen agresszívvá váló eb sosem puszta gonoszságból fordul gazdája vagy bármelyik másik ember, esetleg állat ellen. Lehet, hogy komoly egészségügyi zavar, vagy egy olyan tényező váltja ki szokatlan viselkedését, amit te nem is érzékelsz.

Félelem

A kutyusok számos olyan dolgot hallhatnak és láthatnak, amit te nem. Esetleg kedvenced olyasvalamit érzékel, ami számodra nem ijesztő, viszont ő korábbi negatív tapasztalataiból kifolyólag annak bélyegzi. Ez a viselkedés előjöhet újonnan megismert emberek jelenlétében is, akik emlékeztetik a kutyát valakire, aki bántotta őket. Ehhez elég lehet egy egyszerű ruhadarab vagy kiegészítő, például egy kalap vagy egy bizonyos színű kabát.

Az emberek vagy más állatok félelmét is megérzik a kutyák, méghozzá szimatuk segítségével. Ez az állapot ugyanis olyan hormonok termelésével jár, ami ingerelheti az érzékenyebb ebeket, agresszív viselkedést eredményezve.

Egészségügyi probléma

A kor előrehaladtával járó demencia, a fülfertőzések, melyek irritálóvá tesznek teljesen hétköznapi hanghatásokat is, illetve a pajzsmirigy-alulműködés is agresszívvá teheti a négylábút. Legutóbbi jellegzetes tünetei a hízás, a szőrhullás és a változó kedélyállapot.

Különböző idegrendszeri rendellenességek, az agyat érintő daganatok és más hasonló problémák is okozhatnak hirtelen dühkitöréseket kedvencednél.

Ha azt figyeled meg, hogy a kedvetlenség vagy ingerlékenység evés közben jelentkezik kedvencednél, fogprobléma vagy szájüregi sérülés állhat a háttérben. Természetesen olyan, számodra láthatatlan betegségekről is lehet szó, amik nem járnak feltűnő panaszokkal, viszont tartós fájdalmat okoznak a kutyának. Hogy pontosan mi lehet a bűnös, azt csak az állatorvos tudja megmondani.

Birtoklási vágy

Ha mentett kutyád van, meglehet, hogy a múltban versengenie kellett az utolsó falatért, a jó fekhelyért, vagy bármi másért, ami számára fontos volt. Ha bevillan nála egy ilyen emlékroham, és hirtelen azt érzi, védelmeznie kell azt, ami az övé, az váratlan agresszív viselkedést eredményezhet.

Mit tehetsz a javulásért?

Mivel a hirtelen agresszió kiváltó okai igen mélyen gyökerezhetnek az állat elméjében, valószínűleg szükséged lesz szakértői segítségre ezek kibogozásához. Elöljáróban annyit tehetsz, hogy megfigyeled, pontosan milyen szituációkban bukkantak fel ezek a viselkedésminták, mi válthatta ki őket, az információkat pedig lelkiismeretesen lejegyzeteled. Hátha te magad is rájössz, miért lett kedvenced váratlanul ideges.

A terápia első lépése mindenképp egy állatorvosi látogatás legyen, hiszen lehet, hogy a mentális problémák mögött komplex egészségügyi zavar áll. Mindenesetre, amíg meg nem oldódik a rejtély, légy körültekintőbb kutyusod társaságában!

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszív kutya kutyatámadás miért morog a kutya a gazdájára miért támad a kutya a gazdára

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink