hirdetés

Jelek, amelyekből megtudhatjuk, hogy támadni fog a kutya

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. augusztus 29 - Képek: Getty Images Hungary

Noha például morgás, csípés a kutyáknál a kommunikáció szokásos formája lehet, ennek ellenére egy ember vagy állat iránti támadó magatartás a legtöbbször egyáltalán nem kívánatos, mi több, igencsak problémás. De mit kell tudnunk az agresszív kutyákról? Egyáltalán honnan ismerjük fel őket?

hirdetés

Mielőtt elmerülnénk a részletekben, fontos elsőként meghatároznunk, hogy tulajdonképpen mi is az az agresszió. Kenneth M. Martin amerikai viselkedéskutató és Lynn Buzhardt, az ember-állattárs kötődés szószólója cikkükben úgy írták le, hogy a jelenség nem más, mint egy másik egyén vagy csoport ellen irányuló bármely fenyegetés vagy káros magatartás. Megjeleníthető a konfliktus további eszkalációjának elkerülésére irányuló szándékként, vagy egy másik egyén vagy csoport kiszorításának módszereként. Ám azzal a szándékkal, hogy fizikai vagy érzelmi sérülést okozzon egy másik egyénnek.

De mi a helyzet a kutyákkal?

Noha az agresszió a kutyáknál a kommunikáció szokásos formája lehet, ennek ellenére egy ember vagy állat iránti támadó magatartás a legtöbbször igencsak problémás.
Hasznos tudni, hogy a legtöbb kutya agressziója affektív vagy érzelmi – félelem és/vagy szorongás – indíttatású az agyban. A ragadozó agressziót azonban az agy étvágyközpontja motiválja. Ragadozó agresszió esetén ugyanis az állat nem fél vagy szorong, hanem azért vicsorog és „mutatja ki a foga fehérjét”, hogy csökkentse a távolságot, és elkapja, megölje, majd elfogyassza a zsákmányt.

A ragadozó agresszió célja a távolság csökkentése

Ezek a leggyakoribb típusok

A cikk szerzői rámutattak, hogy a kutyák agressziójának sokféle típusa létezik. Ezeket az eb agresszív viselkedésre való motivációja, a viselkedés kontextusa, valamint az agresszió tervezett célpontja alapján határozták meg. Van az úgynevezett területi agresszió, amely olyan emberre vagy állatra irányul, ami belép a kutya által észlelt területre, de van, hogy csak annyi elég, hogy megközelítse azt. A birtokló agressziót sok kutyaközeli ember ismeri már, ez ugyanis nem más, mint egy olyan fenyegető magatartás, amikor a kutya azt érzi, elveszik tőle a számára értékes erőforrásokat, például az ételt vagy a játékot.

Amikor a kölykeit védi

Sokak számára ismerős a kutyák anyai vagy védő agressziója is akkor, amikor egy nőstény óvja a kölykeit. Aztán ott van az előbb már említett, préda ellen irányuló ragadozó agresszió és a sarokba szorított érzésből adódó szorongással kapcsolatos agresszió. Kutyáknál gyakori még a fájdalommal összefüggő és az átirányított agresszió is, amely akkor fordul elő, ha a kutya nem tudja elérni izgatottsága célját, és frusztrációjából egy másik tárgyra, állatra vagy emberre fókuszál. És nem szabad elfelejtenünk a párosodási viselkedéshez kapcsolódó agressziót sem, amikor egy kutya „szerelemféltésből” lép fel fenyegetően.

Ilyen a kutya, ha fél

A szakértők szerint mind közül a félelemmel vagy szorongással kapcsolatos agresszió a leggyakoribb forma, amely során az eb jobbára védekező vagy támadó testbeszédet mutat. A félelemmel összefüggő agresszió korai megnyilvánulásai jellemzően védekező jellegűek azért, hogy az észlelt fenyegetések közötti távolság nagyobb legyen, vagyis nem más, mint a „maradj távol” kommunikálása. A szerzőpáros hangsúlyozza azonban, hogy az agressziót mutató kutyák nem rossz kutyák, csupán félnek, szoronganak, idegesek egy félnek egy várható fenyegetéstől.

Örökölhető és tanulható

Hasznos tudni, hogy a kutyák örökölhetik a harc vagy a menekülés ösztönét, amikor fenyegetéssel szembesülnek. Az ebek agressziójának megjelenése tehát ugyanúgy lehet genetikai – vagyis a kutya szüleitől örökölt –, de fajtaspecifikus viselkedés is, miután bizonyos kutyafajtákat kiválasztottak és használtak is állatok őrzésére vagy területi veszélyekre való figyelmeztetésre. És bármilyen furcsa is, az agresszió megnyilvánulása bizony megtanulható a korábbi tapasztalatokból.

Így ismerjük fel: figyelmeztető jelek

Az agresszió kezelésének kulcsa az, hogy felismerjük azokat a figyelmeztető jeleket, amelyek előrejelezhetnek egy esetleges támadást. A szakértők szerint az agressziót gyakran félelem- vagy konfliktuscsillapító jelek előzik meg, amelyeket megnyugtató jeleknek is neveznek. De lássuk, hogyan is válik láthatóvá a fokozódó agresszió!

  • elkerülik a szemkontaktust hunyorogással, és a fenyegetéstől elfordítják a fejüket vagy a testüket
  • jellemző az ásítás vagy a száj nyalása
  • a fülek szorosan a fejhez tapadnak vagy rálapulnak
  • guggolás, a test leengedése vagy a farok behúzása a test alá
  • merevedés vagy fagyás
  • morgás
  • fogak csattogtatása
  • harapás
Fontos, hogy felismerjük a figyelmeztető jeleket, hogy elkerülhessük a baleseteket

Veszélyben az egészsége

Nem kérdés, hogy a kutyák agresszív viselkedése veszélyt jelent mind az emberre, mind pedig más állatokra. Az agressziót jellemzően idegrendszert érintő fertőző vagy nem fertőző betegségek is okozhatják. Ha tehát egy kutya agresszív, legyünk biztosak abban, hogy az egészsége és/vagy érzelmi jóléte valószínűleg veszélybe kerül. Ha ilyen viselkedést tapasztalunk, mindenképpen beszéljük azt meg az állatorvossal – mielőbb kiderül az agresszió oka, annál nagyobb eséllyel léphet a kutya a javulás útjára.

agresszió agresszív agresszív kutya kutyaharapás kutyatámadás kutyatámadás jele támadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink