hirdetés

A gazdik rémálma: ezért félhet tőled a saját kutyád

Szénási Szimonetta

2023. június 30 - Képek: Getty Images Hungary

Utánajártunk, mi állhat annak a hátterében, ha egy kutya elkezd félni a gazdájától vagy valamely családtagtól. Tévedés azt hinni, hogy biztos bántotta!

hirdetés

Megrázó lehet, ha szeretett kedvenced egyszer csak elkezd távolságtartó lenni veled szemben. Rosszabb esetben pedig a kutya fél is a gazdától. Összegyűjtöttük, mi állhat ennek a hátterében, illetve mi idézhet elő ilyen mértékű változást a kapcsolatban.

A kutya félelmének számos oka lehet.

A félelem jelei

Elsőként vegyük sorra, milyen jelekből következtethetsz arra, hogy kedvenced tart tőled. A testbeszéde nagyon sokat elárul! A fejhez lapított fülek, illetve a lábak közé húzott farok tipikus indexek, de a szemkontaktus kerülése, valamint a különböző kényszeres viselkedések – mint a folytonos szájnyalogatás, ásítozás vagy vakarózás – is jelezhetik a bajt. Ha állandóan a nyomában van, az is utalhat arra, hogy a kutya fél a gazdától. Ami még gyakori problémának mondható, az a bevizelés. Főleg felnőtt, már szobatiszta jószágoknál egyértelmű jele valamilyen változásnak.

Most pedig nézzük, mi válthatja ki mindezeket!

1.) Megbüntetted valamiért

Még a legjobban nevelt jószágokkal is előfordul, hogy rossz napjuk van, és valamit nem az elvárhatónak megfelelően csinálnak. Például túl nagy volt a csábítás, és lelopott egy kiflit a reggelizőasztalról. Vagy elcsente a kedvenc papucsodat, hiába tanítottad meg neki, hogy nem szabad. Ha ilyenkor keményebben léptél fel vele szemben és nagyon megszidtad, az rossz élményként elraktározódhat a fejében. Emiatt a jövőben akár fenntartásokkal is lehet az irányodba.

Emiatt nagyon fontos, hogy a „büntetés” mindig megfelelő módszeren alapuljon. Azt pedig mondani sem kell, hogy sose üvölts kedvenceddel, bántai pedig pláne tilos az állatot!

2.) Rossz tapasztalatok

Ez a pont kapcsolódik az előzőhöz annyiban, hogy egy korábbi negatív tapasztalat is aktiválódhat. Főleg, ha mentett kutyád van vagy már felnőttként került hozzád az eb. Lehet, hogy a múltban valaki bántotta, és a mostani incidens felszínre hozta benne ezt a rossz élményt. Emiatt pedig bizalmatlan lesz, szorongani fog és fél a közeledben.

3.) Véletlenül megijesztetted

Az is megesik, hogy akaratodon – sőt tudtodon – kívül rémisztetted meg az ebet. Egy szokatlan zaj, erős hangeffektus vagy váratlan történés mind félelmet válthatnak ki. Például valakire rádudáltál a kutya közelében. Tele volt a kezed, és a lábaddal túl hangosan sikerült becsuknod a bejárati ajtót. Vagy leverted a vázát a nappaliban, a csörömpöléssel halálra rémítve az éppen szundikáló blökit. Gondold át, történt-e bármi hasonló a közelmúltban, ami a félelem forrása lehet.

4.) Érzi, hogy stresszes vagy

A kutyák rendkívül intuitívak, és nagyon könnyen átveszik a környezetükben élők hangulatát. Így ha mostanában sokat stresszelsz, ideges vagy és türelmetlen, az megrémítheti az állatot.

5.) Beteg vagy fájdalmai vannak

Az is előfordulhat, hogy kedvenced beteg, vagy valami fájdalmat okoz neki. Ilyenkor ugyanis a kutyák ösztönösen elkezdhetnek félni. Emellett számos szokatlan, akár agresszív reakciója lehet, ami addig nem volt rá jellemző. Ugyanakkor az is lehet, hogy a kutya azért fél a gazdától, mert az rossz helyen nyúl hozzá, amit ő bántásnak él meg.

6.) A demencia is kiválthatja

Idősebb ebeknél számolni kell a demencia eshetőségével is. A demens jószág a betegség következtében furcsán viselkedhet, például elkezdhet félni az addig szeretett személytől is.

7 lépés, amit megtehetsz a félelem leküzdéséért

Reméljük, a fenti listával segítettünk, hogy rájöjj a félelem forrására. Az alábbi tanácsok pedig segíthetnek kezelni ezt a zavaró állapotot, és elérni, hogy a kutya többé ne féljen a gazdájától.

  1. Az egyik legfontosabb dolog a nyugalom! Ha azt látod, hogy jószágod fél, fokozottan oda kell figyelned a saját viselkedésedre. Ha ideges vagy feszült leszel, az csak ront a helyzeten.
  2. Ilyenkor ajánlott kerülni az érintést is. Amíg azt látod, hogy az állat nagyon nyugtalan, ne próbáld megfogni, pláne, ha ő nem akarja! Máskülönben akár agresszíven is felléphet.
  3. Amennyiben nevelési hibára, rossz tapasztalatra vagy a szocializáció hiányára vezethető vissza a viselkedés,  úgy érdemes felkeresni egy kutyakiképzőt. A megfelelő szakmai ismeretek és nevelési módszer segíthetnek mihamarabb megoldani a problémát.
  4. Ha egészségügyi gondot sejtesz a háttérben, mihamarabb vidd állatorvoshoz kedvencedet!
  5. Mint már írtuk: sose büntesd vagy bántsd az állatot! Egy életre elveszítheted a bizalmát az agresszív fellépéssel!
  6. Ha úgy érzed, a te stresszes viselkedésed frusztrálja az állatot, úgy elsősorban a saját problémáiddal kell foglalkoznod. Ez az egészséged szempontjából is lényeges!
  7. Amikor semelyik módszer nem válik be, vagy nem jössz rá, mire reagál rosszul a kutya, úgy ajánlott segítséget kérni. Egy kutyapszichológus vagy egy kiképző nagy segítség lehet a közted és a kutyád közti bizalom visszaépítésében.

Türelem!

Hangsúlyozzuk, hogy bármi miatt is reagál félelemmel kedvenced, a bizalom és a kapcsolatotok újjáépítése eltarthat egy darabig. Légy türelmes, és semmi esetre se siettesd a folyamatot!

állatorvos félős kutya gazda és kutya kutya és ember kutya és ember kapcsolat kutya fél kutya szorongás ellen szorongás testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink