hirdetés

Ezt mindenképp meg kell tenned, ha megharapott egy kutya

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. augusztus 27 - Képek: Getty Images Hungary

Noha Magyarországra vonatkozó adatok nincsenek, az biztos, hogy az akár kutyaharapás által szerzett emberi veszettség még mindig egy jelentős közegészségügyi probléma a világon. De vajon mit tehetünk ellene? Itt vannak a válaszok.

hirdetés

Az emberi veszettség még mindig jelentős közegészségügyi probléma a világon, ráadásul az egyik legrettegettebb zoonózis: oltatlan emberben ugyanis kezelés nélkül gyakorlatilag halálos kimenetelű. Noha Magyarországon egyre ritkábban fordul elő a betegség, mindig gondolnunk kell rá, ha idegrendszeri tüneteket mutató vadállattal, kóbor kutyával vagy macskával találkozunk.

A veszettségre mindenképpen gondolnunk kell, ha idegrendszeri tüneteket mutató állattal találkoztunk

Minden 9. percben áldozatul esik egy ember

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) nemrégiben kiadott tájékoztatása szerint minden kilencedik percben meghal valaki veszettségben, amely a becsléseik alapján évente világszerte hozzávetőleg 60 ezer ember halálát jelenti – közülük 40 ezren gyerekek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még ma is a veszettség a legmagasabb halálozási arányú fertőző betegség, mi több, az emberi halálesetek 99 százaléka a veszett kutya harapása, marása miatt következik be, a vírust tartalmazó nyál útján.

Az első az orvos

„Minden harapás esetén javasolt orvoshoz fordulni, hiszen ezek a típusú sérülések hajlamosak az elfertőződésre és a gyulladásra – egy egzotikus helyen történő nyaralásnál ez még inkább érvényes” – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hozzátéve: a veszett állat harapását követő fertőzés esetén átlagosan 2-8 hét múlva alakulnak ki a klinikai tünetek.

Mindez attól függ, hogy a harapás milyen messze van a központi idegrendszertől; az agy- és a gerincvelő gyulladását okozó vírus az idegek mentén lassan terjed, aztán éri el az agyat. Ha a klinikai tünetek már kialakultak, akkor a betegség visszafordíthatatlan, és minden esetben halálos kimenetelű.

Jó hír azonban, hogy a veszettség ellen létezik egy úgynevezett posztexpozíciós sorozatoltás, amely szükségességéről a kezelőorvos dönt. Természetesen a klinikai tünetek kialakulása előtt, ha valaki megkapja az oltást, abban az esetben mindenféle káros egészségügyi következmény nélkül átvészeli a betegséget.

Az agy- és a gerincvelő gyulladását okozó vírus az idegek mentén lassan terjed

Mit kell tudnia az orvosnak?

A Nébih a veszettségmentesítési programjában azt tanácsolja, hogy az ellátó orvosnak mindenképpen mutassuk be a sérülést okozó állat oltási könyvét vagy annak másolatát! Ha nincs a helyszínen az állat oltási könyve, akkor mindenképpen jegyezzük fel a gazda nevét, telefonszámát és lakcímét, amely alapján ellenőrizni tudják, oltott-e a kutya. Ezek mellett fontos arról is feltétlenül tájékoztatnunk az orvost, ha az állat tulajdonosát nem ismerjük.

betegség kutyaharapás NÉBIH veszettség veszettség elleni oltás zoonózis

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink