hirdetés

A vadászkutyákat is érinti a veszett róka ügye: a szakemberek féltik az ebeket a fertőzéstől

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 30 - Képek: Getty Images Hungary

Veszett rókát lőttek ki Magyarországon, amire 5 éve nem volt példa. A fertőzött állat komoly aggodalomra adott okot a vadászkutyások körében. Az illetékesek már intézkedni kezdtek az állatok védelmében.

hirdetés

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, 5 év után ismét felütötte fejét hazánkban az állatra és emberre egyaránt halálos kór, a veszettség. A betegség gyanúja miatt kilőtt rókát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád községben, az ukrán határ közelében ejtették el. A tetem vizsgálata igazolta a fertőzést, jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeptember 29-én. Ez több szempontból is érinti a kutyás közösséget.

Ebzárlat és csalétek-vakcinázás

Az állattartók okkal rettegnek a veszettségtől, hiszen a vírus a mai napig nem gyógyítható, halálos kimenetelű, és az emberekre éppúgy veszélyes. A veszett róka híre így futótűzként söpört végig az országon, és az illetékesek azonnal megtették a szükséges óvintézkedéseket a többi élőlény védelmében.

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el Békés megyében október 1-21-ig, ami azt jelenti, hogy a kutyákat csak pórázon, szájkosárral szabad kivinni. Ennek oka, hogy a rókák veszettségének megelőzése érdekében csalétek-vakcinákat helyeznek ki repülőgépes kiszórással.

Ez alól mentesülnek a vadászebek, a fegyveres erők kutyái, a katasztrófamentő ebek, a segítő és terápiás ebek, amennyiben van érvényes veszettség elleni védőoltásuk.

A települést csak érvényes veszettség elleni védőoltással vagy hatósági állatorvosi engedéllyel hagyhatják el. Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni.

Az ebzárlat idején a kutyák csak pórázon, szájkosárban hagyhatják el az udvart.

A vadászkutyák is veszélyeztetettek

Szénási János kinológus, vadászkutyakiképző, verseny-, illetve vizsgabíró az eset kapcsán elmondta, hogy már lépeseket is tettek az ügyben a vadászkutyák biztonsága érdekében. A mindenes vizsla vizsgák, valamint a mindenes versenyek esetében ugyanis a legtöbbször rókát használnak az erdei vonszaléknál és a rókaelhozás akadályból elnevezésű feladat során. Egy-egy verseny vagy vizsga alkalmával akár 3-4 rókára is szükség lehet, hiszen minden kutyának ugyanolyan minőségű vadat kell biztosítani (ami a nedves talaj, illetve más körülmények miatt károsodhat.)

Igazolásra lenne szükség

Eddig nem volt potenciális veszélyforrás a róka, hiszen ahogy említettük, 2017 óta nem regisztráltak veszettséget hazánkban. Az említett vizsgák és versenyek során így a gazdák sem aggódtak. Most azonban indokolttá vált a tetemek előzetes vizsgálata, hogy garantálni tudják a kutyák biztonságát.

Ha elmész egy versenyre vagy egy munkavizsgára, az első dolog, amit kérni fognak, az a kutyád oltási könyve. Ha az nincs nálad, már mehetsz is haza, hiszen anélkül nem vehetsz részt a megmérettetésen. Egyetlen állattól nem kérnek igazolást: ez pedig a róka! A napokban bejelentett eset azonban szükségessé teszi, hogy a vonszalékok esetében is száz százalékos bizonyossággal kizárható legyen a veszettség

– mutatott ár a vizsgálat szükségességére a szakember.

Szénási Jánostól azt is megtudtuk, hogy már felvette a kapcsolatot ez ügyben Babiczky Attilával, a Magyar Német Vizsla Klub elnökével.

A vadászkutyák a vizsgák és a versenyek jellege miatt különösen veszélyeztetettek.

Az embereket is védik

A Nébih az esetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékes szervét, továbbá az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta. A veszettség az egyik legrégebb óta ismert és egyben legveszélyesebb fertőző betegség, melyet a veszett állat – harapása útján – akár az embernek is átadhat, így az ellene való védekezés a humán megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot lát, azt haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244). A témában további hasznos információk olvashatók a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapján, a www.veszettsegmentesites.hu oldalon, többek között a betegség tüneteiről, a terjedés módjáról és a megelőzéséről.

kutya oltás kutya veszettség oltás kutya veszettség tünetei magyar vizsla munkavizsga NÉBIH német vizsla oltás róka vadászat vadászkutya verseny veszettség vizsga

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink