hirdetés

Több százezret érő 6 hetes kölyökkutyákat csempészett a román sofőr: állatkínzásért is felelhet

Szénási Szimonetta

2023. február 8 - Képek: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A hegyeshalmi határátkelőnél, egy rutinellenőrzés során bukott le az a román férfi, aki három alig hathetes kiskutyát akart átcsempészni a határon. Kiderült, hogy a kölykökben nincs mikrochip és a papírjaik is hamisak.

hirdetés

A pénzügyőrök Hegyeshalomnál ellenőriztek egy román rendszámú, Németország felé tartó járművet. Az átvizsgálás során halk nyüszögésre lettek figyelmesek – számol be az esetről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Kép: NAV

A bőröndök alá rejtette őket

A zsúfolt autó csomagtartójában, a bőröndök alá rejtve találták meg a hang forrását:

Az utasokkal teli autó csomagtartójában egy résnyi hely sem volt a sok csomagtól, amelyek között két kutyaszállító dobozban, három apró kutyakölyök kuporgott”

– fogalmaznak a tájékoztatóban. A sofőr a pénzügyőröknek azt mondta, hogy a kutyákat a főnöke kérésére viszi Kölnbe.

Túl kicsik és a papírjaik is hamisak

Az ellenőrzés során kiderült, hogy az állatok papírjai hamisak, chip nincs bennük, ráadásul a gazdájuk nélkül szállították őket, életveszélyes körülmények között. Ezen felül a kiskutyák a koruk miatt sem utazhattak volna, hiszen alig hathetesek. Ilyen kicsi kutyákat az anyaállat nélkül szállítani tilos, állatkínzásnak minősül. Továbbá a kölykök a veszettség elleni oltáshoz is túl fiatalok, ami szintén előírás külföldre való szállítás esetében.

A kutyák megtalálásáról videó is készült:

Több százezer forintot érhetnek

A hamis papírok szerint a kiskutyák maltipoo-jellegűek. Ennek a ritka és drága designerfajtának hiteles dokumentumokkal a becsült értéke 3-400 ezer forint egyedenként.

Állatkínzás és hamis papírok felhasználása miatt felelhet

A pénzügyőrök az állatokhoz bemutatott hamis útlevelek, valamint állatkínzás bűncselekmény alapos gyanúja miatt értesítették a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség munkatársait, akik a sofőrt további intézkedésre átvették.

Kép: NAV

Gondoskodtak a picikről

A hosszas eljárás alatt a NAV munkatársai gondoskodtak a kiskutyákról, vigyáztak rájuk, nehogy megfázzanak, és meg is etették őket.

állatkínzás állatkínzás büntetés csempészet kölyökkutya mikrochip NAV rendőrség veszettség veszettség elleni oltás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink