hirdetés

225 ezer forintra bírságolták az újpesti állatkínzót: a rendőrségi eljárás még zajlik, de az Állatvédelmi hatóság máris intézkedett

Szénási Szimonetta

2022. július 14 - Képek: Facebook – Állat- és Természetvédelmi Őrszolgálat Újpest

Pénzbírságot róttak ki rá, és az állattartástól is eltiltották azt a férfit, aki kutyáját és macskáját oly mértékben elhanyagolta, hogy azzal az állatok életét is veszélyeztette. Az állatkínzás miatt indult rendőrségi eljárás még folyamatban van.

hirdetés

Az Állatvédelmi hatóság 225 ezer forintra bírságolta, és négy évre eltiltotta a kedvtelésből való állattartástól azt a férfit, aki kutyáját és macskáját nem megfelelő körülmények között tartotta.

A férfi legalább egy hete nem nézett az állatok felé. /Fotó: Állat- és Természetvédelmi Őrszolgálat Újpest

Az állatok felügyeletéről, napi legalább egyszer ellenőrzéséről, tisztán tartásáról, orvosi ellátásáról és élelmezéséről nem gondoskodott. Ezáltal nem tett eleget a felelős állattartás kritériumainak, amivel kutyájának és macskájának szenvedést okozott. Mindezek maradandó egészségkárosodáshoz vagy akár halálhoz is vezethettek volna – számol be a hatóság döntéséről az újpesti Állat- és Természetvédelmi Őrszolgálat.

Egy hete feléjük sem nézett

Minnie kutyát és a súlyosan alultáplált macskát a közelmúltban az újpesti rendőrség és az állatvédelmi hatóság munkatársai mentették ki a lakásból, majd az állatokat lefoglalták. Ahogy az újpesti állatvédők írják, gazdájuk akkor már legalább egy hete nem nézett feléjük. A cicát az állatmentők Yogi névre keresztelték.

Az elkobzott, súlyosan alultáplált cica a Yogi nevet kapta. /Fotó: Állat- és Természetvédelmi Őrszolgálat Újpest

Az Állat- és Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai azonnal jelezték az esetet a jegyző felé is, így az önkormányzat és a rendőrség is lépéseket tett az ügyben.

Elismerte felelősségét

Ahogy a hatósági iratban olvasható, a férfi maga is elismerte felelőtlen viselkedését. Ez, valamint a férfi rossz anyagi körülményei, megromlott egészsége és kiegyensúlyozatlan mentális állapota kétségessé tették felelős állattartási képességét. Az Állatvédelmi hatóság emiatt döntött az eltiltás mellett. A pénzbírság összegét pedig a cselekmény súlyára való tekintettel határozta meg.

Minnie és Yogi már ideiglenes befogadóknál vannak. /Fotó: Állat- és Természetvédelmi Őrszolgálat Újpest

A férfi ellen indult rendőrségi eljárás még zajlik, állatkínzás miatt kell felelnie. Mint az állatvédők írják, Yogi és Minnie már jó ideje gazdinál vannak, az eljárás végéig ideiglenes befogadói szerződéssel.

Ahogy az Őrszolgálat fogalmaz, 10 éve dolgoznak Újpestért és az újpesti állatokért, a munkájukkal pedig a rendőrség és az önkormányzat is felvette a ritmust, és együtt dobban a szívük az állatokért!

állatkínzás állatrendőrség állatvédelem állatvédelmi bírság Állatvédelmi hatóság jog rendőrség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!